image

Ny krone på tannen

Tannkronen må i enkelte tilfeller erstattes med en kunstig krone for å opprettholde tannens naturlige funksjon og utseende. Kronen er ofte løsningen i tilfeller der tannen er såpass skadet at en vanlig tannfylling ikke vil gi et godt og varig resultat.

Din naturlige tannkrone

Den synlige delen av tannen din kalles en tannkrone, eller kun krone. Den er dekket av emalje som gir beskyttelse til tannroten. Ingen tannkroner er like, men har ulik form og funksjon. 

Din naturlige tannkrone kan svekkes og ødelegges av ulike årsaker, slik som nedsliting av emaljen, hull i tennene eller skader. Det kan igjen føre til at tannroten blir utsatt og bittfunksjonen blir dårligere. Også utseendet kan bli endret.

Ny krone

Ved skader og stor slitasje på tannens naturlige krone, kan du få deg en kunstig tannkrone. Dette er et skall som settes over en tann med store skader.

Spesialistene hos Tannfeen anbefaler en tannkrone i tilfeller der tannen er såpass skadet at en vanlig fylling ikke vil gi et godt og varig resultat. 

Hvorfor må jeg ta en tannsjekk før jeg kan få krone?

Før du kan få en tannkrone, er det viktig å gjennomgå en grundig tannsjekk. Dette gjøres for å sikre at en krone er den beste behandlingen for ditt spesifikke tilfelle. 

Tannlegen vil vurdere tannens tilstand, sjekke om det er tilstrekkelig tannsubstans igjen å feste kronen til, og vurdere eventuelle underliggende problemer som må behandles før kronen kan plasseres.

I hvilke konkrete tilfeller er en tannkrone aktuell?

Det er flere situasjoner der det kan være aktuelt med en kunstig krone.

  • På en sprukket eller brukket tann, kan en krone styrke og forhindre ytterligere skade på tannen.
  • Kroner brukes ofte for å redde tenner som er sterkt skadet av tannråte.
  • Hvis du har store fyllinger som utgjør mesteparten av tannen, kan en krone bidra til å beskytte tannen og forhindre at den brekker.
  • Tannkroner brukes også for kosmetiske formål, for eksempel å forbedre utseendet til misfargede eller misformede tenner.
  • Kroner inngår også i tannbroer og tannimplantat, der de festes til støttetannen for å erstatte manglende tenner.
  • Etter en rotkanalbehandling kan en krone være nødvendig for å styrke en svekket tann. 

4 typer kroner

Det er forskjellige typer tannkroner, og valget av kronetype avhenger av pasientens behov og estetiske preferanser. Her er fire vanlige varianter

  • Kroner i porselen gir naturlig estetikk. De er ideelle for synlige tenner i fronten av munnen., men disse har mindre styrke enn andre typer kroner.
  • En tannkrone med metallkjerne og porselen på utsiden er både sterk og estetisk. Store broer lages ofte av metall-keram. 
  • Metallkroner er laget av metallegeringer  (eller gull) og er svært holdbare og egnet for jekslene bakerst i munnen der de ikke synes. Brukes sjelden nå. 
  • Zirkonia  kroner er enten laget av monolittisk zirkon eller har zirkonkjerne med påbrent porselen. Disse er et populært valg hos tannleger og har både god styrke og estetikk. 

Slik tilpasses kronen til tannen din

Prosessen med å lage en tannkrone tar i underkant av 14 dager og du må på to tannlegebesøk.

Det første en tannlege gjør er å lage plass til skallet som skal festes utenpå eksisterende tann. Eventuell skadet eller svekket tannsubstans fjernes før tannlegen former tannen. Du får bedøvelse før tannen forbehandles og slipes.

Så foretas en digital skanning eller nøyaktig avtrykk av den preparerte tannen. Dette brukes som en mal for å lage en kunstig krone. 

Kronen blir deretter laget av en tanntekniker. Mens den permanente kronen er under produksjon, plasseres vanligvis en midlertidig krone av plast over tannen for å beskytte tannen. En permanent krone er vanligvis klar etter ca. 10 dager. 

På tannlegebesøk nummer to, fjernes  den midlertidige kronen, og den nye kronen limes til tannen ved hjelp av spesiell sement. Kronen justeres ved behov for å sikre at den passer riktig og gir riktig bitt. Til denne delen av behandlingen trengs vanligvis ikke noen bedøvelse.

Tannkrone med god holdbarhet

Kronen tilpasses dine tenner både i form og farge, slik at du får et estetisk og naturlig resultat. Ved hjelp av riktig tannpleie, god munnhygiene og jevnlige besøk hos tannlegen, kan den kunstige tannkronen vare i mange år, vanligvis mellom 10 og 15 år og noen ganger lengre.

I tillegg vil belastning på tannen og valg av materialer spiller inn på holdbarheten.

Våre profesjonelle tannleger vil alltid anbefale deg løsningen som gir det beste resultatet når det kommer til funksjon, varighet og estetikk. 

Kan jeg velge ulike farger ut fra hva som passer mine tenner best?

Ja, du kan absolutt velge fargen på tannkronen for å matche dine naturlige tenner så nært som mulig. Dette er spesielt viktig for kroner som er synlige når du smiler. 

Sammen med tannlegen finner du den riktige fargen for kronen slik at den passer naturlig inn i tannrekken.

Tannlegen har en tannsjekk før tannkrone settes på.

Pris for krone

Prisen for en tannkrone vil variere. Hvor omfattende en behandling er, vil naturligvis spille inn på pris. Dette kan for eksempel være nødvendig forarbeid med for å reparere hull i tannen, ta rotfylling eller stiftoppbygging, 

Pris er også avhengig av om du skal feste tannkronen på din naturlige tann eller et tannimplantat. Og materialvalget påvirker også prisen.

Har du spørsmål om pris og og andre spørsmål om behandling, kan du gjerne ta kontakt med din nærmeste Tannfeen-klinikk i dag!

Kan jeg bruke krone ved tannkjøttbetennelse?

Tannkroner kan brukes i tilfeller der tannkjøttbetennelse (gingivitt) er under kontroll. Men før en krone plasseres, vil tannlegen sørge for at eventuelle betennelsesproblemer er behandlet og at tannkjøttet er sunt.

Er det aldersgrense for bruk av krone?

Det er ingen spesifikk aldersgrense for bruk av tannkroner på voksne pasienter. Tannkroner kan være aktuelle for pasienter i ulike aldre, avhengig av deres individuelle behov. Det er viktig å diskutere behandlingsalternativer med tannlegen din for å avgjøre om en tannkrone er egnet for deg, uavhengig av alder.

Tannbro vs. tannkrone

Mens en tannkrone erstatter én tann, vil en tannbro erstatte én eller flere tenner som mangler. Tannbroen består av flere tannkroner som sitter sammen og festes til nabotennene.

Dette gjør du hvis tannkronen løsner

Det er bare én ting å gjøre med en løsnet tannkrone: Kontakt tannlegekontoret! 

NB! Forsøk ikke å lime den på plass selv, da dette kan forårsake ytterligere skade. 

Tannlegen din kan vurdere situasjonen og ta de nødvendige skrittene for å reparere eller erstatte kronen etter behov.

Støtte til tannkrone

I noen tilfeller kan du få støtte fra Helfo dersom du trenger å ha på plass en tannkrone. Tannlegene hos Tannfeen har direkteoppgjør med Helfo, noe som gjør at du kun betaler egenandel dersom du får støtte til behandling. 

Kontakt oss

    image