image

Betennelse i munnen

Det finnes en rekke ulike tilstander som kan forårsake betennelse i munnen. Noen er plagsomme, ofte med en del smerter, men ufarlige. Andre kan føre til alvorlige helseproblemer om de ikke behandles hos tannlegen eller legen.

En hevelse i munnen er et symptom du må ta på alvor. Betennelsen som fører til hevelsen, kan være i en tann eller i tannkjøttet og kommer når du har gått med betennelsen for lenge.

Tidlig diagnose og behandling ved smerter i tannkjøttet eller tennene er viktig for å opprettholde god tannhelse. En tannsjekk én til to ganger i året er et viktig forebyggende tiltak. 

Betennelser i tennene

Betennelser kan oppstå i forbindelse med hull i tennene, sprekk i en tann eller en rot, eller betennelse i en visdomstann. 

I tannkjøttet kan betennelser skyldes tannkjøttbetennelse som følge av dårlig munnhygiene, en rotrest som står igjen etter en tanntrekking eller du kan få betennelse i en tannerve. Enkelte kan også få betennelse i forbindelse med spyttstein, eller ved brukket kjevebein.

Andre ganger kan smerter og hevelser skyldes tannkjøttbetennelse. 

Når må du oppsøke tannlege?

Ta kontakt med din tannlege så snart du oppdager hevelsen for å få undersøkt hevelsen og starte behandlingen så snart som mulig. 

Dersom hevelsen i munnen til pasienten skyldes en betennelse, må tannlegen først behandle selve betennelsen med antibiotika. Etter at betennelsen er borte kan tannlegen behandle årsaken til betennelsen. Har du for eksempel en tann som må trekkes, må hevelsen rundt tannen bort før tannlegen kan fjerne den.

Her er fem vanlige årsaker til betennelse i munnen som vi hos Tannfeen kan hjelpe deg med: 

1. Tannkjøttbetennelse

Tannkjøttbetennelse kan deles inn i to hovedtyper: gingivitt og periodontitt. Gingivitt er en mild form for tannkjøttbetennelse som skyldes opphopning av plakk på tennene. Hvis gingivitt ikke behandles, kan det utvikle seg til periodontitt, en mer alvorlig tannkjøttbetennelse som sprer seg til det underliggende vevet og benet som støtter tennene.

Ved gingivitt vil tannkjøttet ofte bli rødt, hovent og blødende, spesielt under tannpuss eller bruk av tanntråd. Periodontitt gir også disse symptomene, men kan i tillegg føre til løsere tenner, dårlig ånde og puss mellom tenner og tannkjøtt.

Behandlingen for gingivitt inkluderer tannrens for å fjerne bakteriebelegg og tannstein. Ved periodontitt kan det være nødvendig med dypere rengjøring som scaling og rotplaning, og i alvorlige tilfeller kirurgisk inngrep.

Tannkjøttbetennelse kan du forebygge ved god munnhygiene, regelmessig tannpuss og bruk av tanntråd. Regelmessige tannsjekker og fjerning av tannstein hos tannlege eller tannpleier, er også med på å forebygge tannkjøttbetennelse.

2. Betennelse rundt tannimplantater (periimplantitt)

Periimplantitt er en sykdom som påvirker vevet rundt et tannimplantat. Den primære årsaken er bakteriebelegg på implantatoverflaten, ofte på grunn av dårlig munnhygiene.

Symptomene på sykdommen inkluderer rødt, hovent og blødende tannkjøtt rundt implantatet, samt pussutslipp, smerte og i alvorlige tilfeller beintap rundt implantatet.

Behandling av periimplaantitt omfatter profesjonell rengjøring rundt implantatet, antibiotikabehandling og i noen tilfeller kirurgi for å fjerne infisert vev og gjenopprette beintap.

Hevelser i munnhulen kan også være sykdommer og tilstander som kan kreve legemedisinsk behandling:

3. Tannrotbetennelse

Tannrotbetennelse (apikal periodontitt) oppstår når bakterier fra et hulrom eller en skade på tannen, infiserer rotkanalen. Dette fører til betennelse og infeksjon i roten og omkringliggende vev.

Tannrotbetennelse kan føre til kraftig tannpine, følsomhet for varme og kulde, hevelse i ansiktet eller tannkjøttet, og i noen tilfeller feber.

Behandlingen inkluderer rotfylling for å fjerne det infiserte vevet og forsegle rotkanalen. Antibiotika kan være nødvendig ved spredt infeksjon. I alvorlige tilfeller kan det være nødvendig å trekke tannen.

4. Tannbyll

En absecess, eller tannbyll på godt norsk, forårsakes av en bakterieinfeksjon rundt en tann. Tannbyllen er oftest resultatet av hull i tennene som ikke behandles. Men også direkte tannskader, langvarig tanngnissing, sprukne tannfyllinger som lekker og blottlagte tannhalser kan skade pulpa innerst i tannen der nerver og blodkar ligger. 

Symptomene på tannbyll er kraftig tannverk med en bankende smerte som ikke gir seg. Hevelsen kan ofte ses utenpå kinn og eller lepper. Rødhet, dårlig ånde, vond smak i munnen og feber er også vanlig. En tannlege kan som regel behandle tannbyller, og noen ganger må tannen trekkes.

5. Problemer med visdomstenner

Når en visdomstann er på vei opp og ut, kan det gi litt ubehag. Dette vil gå over etter hvert, men hvis ubehaget utvikler seg til en betennelse, noen ganger med feber, bør du få tatt en sjekk hos tannlegen for å se om visdomstannen bør trekkes.

Når bør jeg oppsøke legehjelp?

Hevelser i munnhulen kan også skyldes virusinfeksjoner, sykdommer og skader hvor du kan ha behov for rask oppfølging av lege. Dersom du også får feber eller får nedsatt allmenntilstand skal du søke legehjelp straks. Uten behandling kan du oppleve at du får problemer med å gape, svelge eller puste. Pustevansker krever akutt innleggelse på sykehus.

Her er noen tilstander som krever legehjelp:

Infeksjon i munnslimhinnen

Infeksjoner i munnslimhinnen er svært vanlig og kan skyldes bakterier, virus eller sopp. Vanlige infeksjoner inkluderer herpes simplex virus som forårsaker munnsår og Candida albicans som fører til trøske. Symptomene varierer avhengig av årsaken, men kan inkludere smerte, sår eller hvite flekker på munnslimhinnen, dårlig ånde og generell ubehag i munnen. 

Munnskåld 

Munnskåld kjennetegnes av hvite flekker, sår og røde områder på munnslimhinnen. Dette er en ufarlig tilstand, men kan ofte være smertefullt.

Virusinfeksjon i spyttkjertlene 

Infeksjoner i spyttkjertlene kan skyldes virus som kusmaviruset (paramyxovirus), som er kjent for å forårsake kusma. I dag inngår vaksine mot kusma som en del av vaksineprogrammet i Norge, så færre og færre vil plages med viruset.

Andre virus som kan infisere spyttkjertlene inkluderer influensavirus og Epstein-Barr virus. 

Typiske symptomer inkluderer hevelse og smerte i spyttkjertlene (ofte under ørene eller på sidene av ansiktet), tørr munn, feber, og redusert spyttproduksjon. Kusma kan også forårsake generell sykdomsfølelse og tretthet. 

Spyttsteiner

Spyttsteiner, eller sialolitter, dannes når mineraler som kalsium bygger seg opp i spyttkjertlene, spesielt i underkjevens spyttkjertel. Dette kan blokkere spyttstrømmen og føre til infeksjon, noen ganger med puss. 

Spyttsteiner kan gi smerter og hevelse i det berørte området. Smertene kan forverres ved inntak av mat og drikke som vil øke spyttproduksjonen. Større steiner kan kreve kirurgisk fjerning. Antibiotika kan være nødvendig ved infeksjoner.

Smerter og hevelse over kjevebeinet

Osteomyelitt er en sjelden, men alvorlig infeksjon i bein, ofte forårsaket av visse typer stafylokokk-bakterier. I munnen kan det påvirke kjevebeinet som følge av en komplikasjon etter tanninfeksjon, kirurgi, eller traume. 

Symptomer inkluderer kraftig smerte, hevelse, rødhet, og varme over det infiserte området, samt feber og generelt ubehag. Behandlingen består av langvarig antibiotikakur, ofte intravenøs, og i noen tilfeller kirurgisk fjerning av dødt beinvev.

Utviklingsforstyrrelser i munnen

Hevelser i munnen eller tennene kan også skyldes en rekke forskjellige utviklingsforstyrrelser som kan være genetiske eller påførte, for eksempel 

  • veksthemming i kjeven som inkluderer asymmetri i ansiktet, biteproblemer, og vansker med å tygge og snakke. Tilstanden krever ofte kirurgiske inngrep og ortodontisk behandling for å korrigere kjeveveksten.
  • utviklingsforstyrrelser i munnslimhinnen

Sykdommer, svulster og andre tilstander i munnen

Systemiske sykdommer som diabetes, autoimmun sykdom, og HIV kan ha betydelige effekter på munnhulen. Det samme kan godartede og ondartede svulster og munnkreft. 

Kontakt oss

    image