image

Hevelse i munnen

En hevelse i munnen er et symptom du må ta på alvor. Hevelse i munnen er oftest tegn på en betennelse og er en tilstand som kan bli farlig.

Betennelsen som fører til hevelsen kan være i en tann eller i tannkjøttet. Hevelsen kommer når du har gått med betennelsen for lenge.

Betennelser i munnen

Betennelser i tennene kan oppstå i forbindelse med hull i tennene, sprekk i en tann eller en rot, eller betennelse i en visdomstann. 

I tannkjøttet kan betennelser skyldes tannkjøttbetennelse som følge av dårlig munnhygiene, en rotrest som står igjen etter en tanntrekking eller du kan få betennelse i en tannerve. Enkelte kan også få betennelse i forbindelse med spyttstein, eller ved brukket kjevebein.

Når må du oppsøke tannlege?

Ta kontakt med tannlegen din så snart du oppdager hevelsen for å få undersøkt hevelsen og starte behandlingen så snart som mulig. Har du en hevelse i munnen er dette en tilstand du må søke helsehjelp for. 

Dersom du også får feber eller får nedsatt allmenntilstand skal du søke hjelp med en gang. Uten behandling kan du oppleve at du får problemer med å gape, svelge eller puste. Pustevansker krever akutt innleggelse på sykehus.

Hva gjør tannlegen?

Dersom hevelsen i munnen til pasienten skyldes en betennelse, må tannlegen først behandle selve betennelsen med antibiotika. Etter at betennelsen er borte kan tannlegen behandle årsaken for betennelsen. Har du for eksempel en tann som må trekkes, må hevelsen rundt tanna bort før tannlegen kan fjerne tanna.

Kontakt oss

    image