image

Rotfylling

Mange tror at rotfylling er en lang og smertefull prosess, men våre profesjonelle tannleger utfører behandlingen både raskt og smertefritt ved hjelp av moderne utstyr og effektiv bedøvelse.

Hva er rotfylling?

Slag mot en tann, hull i tanna (karies), tanngnissing, lekkasje i en fylling eller ulike tannkjøttsykdommer kan alle føre til at nerven inne i tannen skades eller dør. En skadet nerve kan ikke heles. En skadet eller død nerve øker risikoen for at bakterier kommer inn i tannen og skaper en smertefull betennelse. For å unngå at betennelsen sprer seg videre til kjevebenet og forårsake ytterligere skade, må man fjerne nerven fra tannen og erstatte hulrommet med et fyllingsmateriale. Det er dette som kalles rotfylling.

Symptomer på at du trenger en rotfylling

Dersom du opplever tannverk, ising i tennene, hevelser, ømhet, murring eller fargeforandring i tenner eller tannkjøtt kan dette være tegn på at du har en betennelse i tannens nerve og trenger rotfylling. Samtidig er det viktig å vite at man ikke alltid selv kan merke denne betennelsen. Dette er en av grunnene til at man bør gjennomføre rutinemessige kontroller hos tannlegen.

Hvordan gjennomføres en rotfylling?

Når du har behov for en rotfylling vil tannlegen først rense ut den døde nerven i tanna di. Tannlegen fjerner også alle bakteriene i tanna. Videre fylles tannen igjen med et tett materiale som tetter igjen den plassen hvor nerven var tidligere. I noen tilfeller vil det også være nødvendig med en ekstra forsterkning av dette materialet. På toppen legges det til slutt en fylling og eventuelt også en ny tannkrone.

En rotfylling krever mellom en og tre behandlinger. Dette kommer an på hvilke tann det gjelder og hvor stor betennelsen er. I fortennene har vi kun én tannrot, mens jekslene har flere – som er en av faktorene for hvor lang tid en rotfylling tar å gjennomføre.

Er det vondt å rotfylle en tann?

Tidligere var det ofte veldig vondt å rotfylle en tann, men dagens tannleger kan gjennomføre denne behandlingen helt smertefritt for pasienten. Før tannbehandlingen starter får pasienten en effektiv lokalbedøvelse. Våre behandlere passer alltid på at pasienten har fått nok bedøvelse før vi starter behandlingen. Vi kan også ta pause i behandlingen for å sette mer bedøvelse om det likevel skulle vise seg å være behov for det.

Smerter etter rotfylling

For å sikre minst mulig ubehag og videre skader rundt behandlingsstedet er tannlegen alltid påpasselig med å holde området rundt og i tanna helt rent (aseptisk) under behandlingen. Det er helt vanlig å oppleve milde til moderate smerter i området rundt rotfyllingen i dagene etter behandling, men dette er smerter som kan lindres med vanlige smertestillende.

Hva koster en rotfylling?

For å rotfylle en tann må du til behandling hos tannlegen mellom en og tre ganger. Kompleksiteten på rotfyllingen er avgjørende på prisen av samlet behandling. Ved første konsultasjon gir vi deg gjerne et estimat på hva rotfyllingen vil koste. Hos Tannfeen ligger prisen på rotfylling som regel mellom 3550-4970 kr.

Ta gjerne kontakt med oss i dag for mer informasjon. Hos Tannfeen har vi kort ventetid og kveldsåpent.

Kontakt oss

    image