Tannkjøttbetennelse

Tannkjøttbetennelse er en sykdom som rammer omtrent halvparten av alle nordmenn. Selv om sykdommen er vanlig, er det viktig å oppsøke tannlege og få riktig behandling. Uten behandling kan sykdommen utvikle seg til en alvorlig periodontitt med tap av tenner.

Tannlegeutstyr

Hva er en tannkjøttbetennelse?

En tannkjøttbetennelse starter når det oppstår en opphopning av plakk og bakteriebelegg mellom tennene og langs tannkjøttet.

Med dårlig rengjøring av munn og tenner, vil det myke plakket bli forkalket og hardt og bli til tannstein.

Hva er årsaken til tannkjøttbetennelse?

Dårlig munnhygiene med utilstrekkelig tannpuss og rengjøring mellom tennene, er hovedårsaken til tannkjøttbetennelse.

I tillegg til dårlig tannhygiene kommer andre faktorer som øker faren for tannkjøttbetennelse, blant annet

 • Røyking
 • Nedsatt immunforsvar
 • Stress
 • Diabetes
 • Graviditet
 • Dårlig kosthold
 • Enkelte typer medisiner

Symptomer på tannkjøttbetennelse

Det vanligste symptomet på tannkjøttbetennelse, er blødning fra tannkjøttet ved tannpuss eller når du bruker tanntråd. Andre symptomer kan være irritert tannkjøtt som er rødt og hovent, vond smak i munnen og dårlig ånde.

Tannkjøttbetennelse kan oppstå selv om du har friske tenner uten hull.

Det finnes en rekke ulike tannkjøttsykdommer, med de to hovedtypene er gingivitt og periodontitt.

image

Slik blir du kvitt tannkjøttbetennelsen gingivitt

Gingivitt er en tannkjøttbetennelse som har beveget seg nedover tannhalsen og under tannkjøttet. Denne typen betennelse er overfladisk, og med god rengjøring av tenner og tannkjøtt hver dag, kan du bli kvitt gingivitt.

Suppler god munnhygiene med jevnlig tannsjekk, rens og fjerning av tannstein hos tannlege eller tannpleier. Da holder du tannkjøttet friskt og unngår utvikling av en mer alvorlig tannkjøttbetennelse, nemlig periodontitt.

Periodontitt - alvorlig tannkjøttbetennelse

Tall viser at 40-50 prosent av oss voksne, vil få periodontitt, og så mange som 10 prosent av den voksne befolkningen i Norge, vil på ett eller annet tidspunkt i livet få alvorlig periodontitt, også kalt pyrea, perio og tannløsningssykdom.

Det begynner som regel med gingivitt. Dersom tannsteinen ikke fjernes vil tannkjøttbetennelsene gå dypere ned og skade støttevev og beinvev rundt tennene. Da har du utviklet periodontitt.

Symptomene på periodontitt er mer vage enn for gingivitt med tannkjøtt som blør og er rødt og hovent. Men uten behandling av periodontitt, vil tannkjøttet etter hvert trekke seg tilbake. Tannhalsene blir lengre og tennene mister festet. Mange opplever at tennene til slutt løsner helt.

Viktig med rask behandling av periodontitt

I motsetning til gingivitt, blir du ikke kvitt periodontitt. Men med riktig behandling kan du stoppe eller bremse utviklingen av sykdommen.

Det er viktig å komme raskest mulig til behandling av periodontitt. Ta gjerne kontakt med en tannpleier eller tannlege hos oss i Tannfeen og book time i dag.

Diagnose tannkjøttbetennelse

En tannlege eller tannpleier kan enkelt finne ut om du har periodontitt. Diagnosen blir stilt ved at tannlegen ser etter forandringer på tannkjøttet til pasienten og om én eller flere tenner er løse. Ofte vil det tas røntgenbilder av tennene dine for å bekrefte diagnosen.

Tannfeens behandlere har kompetanse til å hjelpe pasientene våre med diagnostisering og behandling innenfor alle typer tannkjøttsykdommer.

Behandling av tannkjøttbetennelse hos tannlegen

Dersom du har fått betennelse i tannkjøttet, vil tannlegen foreta en grundig rens rundt tennene for å fjerne plakk, bakteriebelegg og tannstein. I noen tilfeller må også tannlegen fjerne betent vev. I noen få tilfeller blir det også nødvendig med antibiotikabehandling for å bli kvitt betennelsen, men dette er veldig sjelden.

Tannlegebehandling er viktig da en ubehandlet tannkjøttbetennelse kan utvikle seg til en alvorlig periodontitt hvor tennene løsner.

image

Forebyggende råd mot tannkjøttbetennelse

Etter at tannlegen eller tannpleieren har rengjort tennene og fjernet belegg og tannstein, er det viktig at pasienten fortsetter behandlingen videre med grundig og godt stell av tennene. For å sikre god pusseteknikk og riktig bruk av tanntråd, tannstikkere og mellombørster, kan tannpleiere og tannleger hos Tannfeen følge deg opp neste gang du er hos oss.

Her er noen råd for god munnhygiene:

 • Børst tenner grundig morgen og kveld med en myk tannbørste
 • Bruk også tanntråd, tannpirkere og mellombørster mellom tennene
 • Fluorholdig munnskyllevann er et godt tillegg for å unngå hull i tennene, men er ikke veldig effektivt mot tannkjøttbetennelse. Ved betennelse i tannkjøttet er det plakket på tennene som må fjernes, og dette må skje med tannpuss.

Noen pasienter oppdager ikke at de har tannkjøttbetennelse før tennene begynner å løsne. Derfor er det viktig med regelmessige kontroller hos tannlege i tillegg til gode tannpussevaner hjemme.

Pris på behandling av tannkjøttbetennelser

Prisen på behandling av tannkjøttbetennelser varierer mellom våre Tannfeen klinikker.

Er du diagnostisert med periodontitt, vil en tannpleier eller tannlege lage en detaljert behandlingsplan hvor du kan ta stilling til prisen og om du vil gå videre med behandlingen av tannkjøttsykdommen. 

Refusjon fra Helfo

Har du periodontitt, kan du i mange tilfeller få støtte til hele eller deler av behandlingen eller dersom du vil erstatte tenner som har gått tapt.
Tannlegene og tannpleierne hos Tannfeen kan foreta direkteoppgjør med Helfo. Det vil si at vi tar oss av alt av kontakt og papirarbeid for deg.

Kontakt oss

  image