Tannkjøttbetennelse
Tannkjøttbetennelse er en sykdom som rammer omtrent halvparten av alle nordmenn. Selv om sykdommen er vanlig, er det viktig å oppsøke tannlege og få riktig behandling. Uten behandling kan sykdommen utvikle seg til en kronisk betennelsestilstand.

Hva er en tannkjøttbetennelse?
En tannkjøttbetennelse starter når det oppstår en opphopning av plakk mellom tenner og langs tannkjøttet. Derfor er også det beste tipset for å unngå tannkjøttbetennelse er derfor en god tann-og munnhygiene.
I tillegg finnes det faktorer som øker sannsynligheten for tannkjøttbetennelse. Dette gjelder røyking, stress, diabetes, graviditet, kostholdsvaner og enkelte typer medisiner.
Diagnosen blir stilt ved at tannlegen ser etter forandringer på tannkjøttet til pasienten og om en eller flere tenner er løse. Ofte vil også tannlegen ta røntgenbilder av tennene dine for å kunne bekrefte diagnosen.
Symptomer på tannkjøttbetennelse
Det vanligste symptomet på tannkjøttbetennelse er at tannkjøttet lett begynner å blø når du pusser tennene. Symptomer på tannkjøttbetennelse kan også være rødhet, irritasjon eller hevelse i tannkjøttet. Dårlig ånde eller en dårlig smak i munnen kan også være et symptom.
Tannkjøttbetennelse kan oppstå selv om man har friske tenner uten hull.
Hvordan behandle tannkjøttbetennelse
Dersom du har fått betennelse i tannkjøttet vil tannlegen foreta en grundig tannrensing og fjerne plakk og tannstein. I noen tilfeller må også tannlegen fjerne fjerne betent vev. I noen få tilfeller blir det også nødvendig med antibiotikabehandling for å bli kvitt betennelsen, men dette er veldig sjelden.
Tannlegebehandling er viktig da en ubehandlet tannkjøttbetennelse kan utvikle seg til en alvorlig sykdom (paradentose) som gjør at tennene løsner.
Etter at tannlegen har rengjort tennene er det viktig at pasienten fortsetter behandlingen videre med grundig og godt stell av tennene.
- Børst tenner grundig morgen og kveld med en myk tannbørste
- Bruk også tanntråd, tannpirkere og mellombørster mellom tennene
Fluorholdig munnskyllevann er et godt tillegg for å unngå hull i tennene, men er ikke veldig effektfullt mot tannkjøttbetennelse. Ved betennelse i tannkjøttet er det plakket på tennene som må fjernes, og dette må skje med tannpuss.
Noen pasienter oppdager ikke at de har tannkjøttbetennelse før tennene begynner å løsne. Derfor er det viktig med regelmessige kontroller hos tannlege i tillegg til gode tannpussevaner hjemme.
Ulike typer tannkjøttsykdommer
Det finnes en rekke ulike tannkjøttsykdommer. Tannfeens behandlere har kompetanse til å hjelpe pasientene våre med diagnostisering og behandling innenfor alle typer tannkjøttsykdommer.
Gingivitt
Gingivitt er en betennelse i tannkjøttet som har beveget seg nedover tannhalsen og under tannkjøttet. Gingivitt kan behandles, men uten behandling kan sykdommen utvikle seg til å bli periodonitt.
Periodontitt
Periodontitt er betennelse som i tillegg rammer fibrene som fester tennene til kjevebenet. Sykdommen vil uten behandling gradvis føre til at tennene løsner. Denne tannkjøttsykdommen har også færre synlige og merkbare symptomer enn gingivitt.
Pyrea
Pyrea og periodinitt er fagtermer for ulike varianter tannkjøttsykdommer.
Kontakt oss
