Munntørrhet

Munntørrhet er en følelse av å ha for lite spytt i munnen. Munntørrhet kan føre til flere hull i tennene og dårlig ånde ettersom en av spyttets oppgaver er å skylle bort bakterier og plakk du har i munnen.

image

Årsaker til munntørrhet

Normalt produseres det rundt 1,5 liter spytt i munnen daglig og spyttet består i det hele mest av vann. Dehydrering er derfor en av de vanligste årsakene til munntørrhet. Dette kan komme av et for lavt inntak av væske, eller være en bivirkning av ulike typer medisiner. Det er også normalt for eldre at spyttproduksjonen reduseres.

Andre årsaker som kan forårsake munntørrhet er Sjøgrens syndrom, diabetes og stoffskiftesykdommer. Munntørrhet er også en bivirkning av kjemoterapi eller strålebehandling mot hals og hode.

Hvordan unngå munntørrhet

Oppsøk gjerne tannlege om du er plaget av munntørrhet. For mange pasienter er det en rekke tips man kan hjelpe for å få bukt med munntørrhet:

  • Pass på at du drikker nok vann gjennom dagen
  • Sukkerfrie pastiller, tyggegummi og sugetabletter kan påvirke spyttkjertlene dine til å produsere mer spytt
  • God munnhygiene. Puss tennene grundig morgen og kveld. Dersom slimhinnene dine er tørre er det viktig at du er forsiktig så du ikke lager sår i slimhinnene
  • Fukt munnen med vann eller kunstig spytt. På dagtid kan du bruke spray eller munnskyllevæske. Om natten anbefaler vi munngel, eller at du skyller munnen med vann før du legger deg
  • Bytt medisin. I mange tilfeller er det medisin som er årsaken til munntørrheten. Snakk med legen din om det er medisin du går på som kan byttes ut

I noen få tilfeller kan man få medisinsk behandling om man er tilstrekkelig plaget av munntørrhet. Dette må skje i samråd med tannlegen.

Kontakt oss

    image