image

Tannbleking hjemme og hos tannlegen

Har du et ønske om å bli kvitt misfarging på tennene og få tilbake et smil som ser sunt og hvitt ut? Våre tannleger i Tannfeen kan tilby deg en enkel skånsom og trygg tannbleking du gjør hjemme.

Ved tannbleking blir det rett og slett foretatt en kjemisk rens av det ytre laget på tennene dine.

Årsak til gule og misfargede tenner

Fargen på tennene er vi ofte født med, men som voksen er det vanlig å oppleve misfarging av tennene. Gule tenner kommer med alderen, men misfargingen kan også skyldes sykdommer og medisinbruk.

Også en del mat og drikke kan forårsake misfarging av tennene. Noen av “verstingene” er rødvin, kaffe, te, juice, sportsdrikker og brus som kan misfarge emaljen. Også matvarer med sterke fargestoffer, for eksempel blåbær, tranebær og fargerike krydder, kan misfarge tennene. Røyk og snus er også skyldige i misfargingen.

Du begrenser misfargingen ved å pusse tennene morgen og kveld i kombinasjon med tanntråd og tannpirkere som fjerner matrester, men det er dessverre ikke alltid tilstrekkelig. For å få hvitere tenner må man ofte ty til tannbleking. 

Bleke tennene? Få hjelp hos tannlegen

Du har sikkert sett tannkremer, munnskyll, tyggegummi og andre såkalte whiteningprodukter til hjemmebruk. Denne typen produkter skal fjerne misfarging, men de inneholder ikke virkestoffene som må til for å bleke tennene. 

For å utføre tannbleking og få tilbake dine hvite tenner, må du få behandling og hjelp hos tannlegen. Vi i Tannfeen tilbyr effektiv tannbleking til en god pris.

Tannsjekk før tannbleking

Vi anbefaler at du bestiller en tannsjekk før tannbleking, for å sikre deg et godt og jevnt resultat med hvitere tenner. Tannbleking er i seg selv ikke farlig eller skadelig for tennene, men både tenner og tannkjøtt må være friske for at du skal få et godt resultat. Det er dessuten viktig at det ikke forårsakes skader på tannkjøttet dersom dette allerede er sykt. 

Under tannsjekken ser tannlegen etter hull, blottlagte tannhalser, betennelser i tannkjøttet, svak emalje eller løse fyllinger. Dette er ting som eventuelt må behandles før du kan starte med tannblekingen. 

Når tenner og tannkjøtt er sjekket, klargjør tannlegen tennene dine ved å fjerne tannstein og misfarging som ligger på tennenes overflate. Dette gir deg et bedre fundament før selve prosessen med å bleke tennene settes i gang. 

Slik foregår tannblekingen

Når tannsjekken er unnagjort, vil tannlegen lage et avtrykk av tennene og støpe en egen blekeskinne for deg. Når det spesialtilpassede blekeutstyret er laget, kan du gjøre selve tannblekingen hjemme. Slik gjør du: 

  • Etter grundig rengjøring av tennene, tar du blekemiddel på innsiden av skinnen. 
  • Ta en dråpe på hver av avtrykkene til tennene som skal blekes. Sett på blekeskinnen.
  • Etter bruk, vaskes blekeskinnen i kaldt eller lunkent vann. Unngå varmt vann fordi tannskinnen kan endre form. Oppbevar blekemiddelet i kjøleskapet. Skinnene bør ligge tørt til neste gang du bruker dem. 

Du kan velge styrke på tannblekemiddelet. Bruker du et sterkt middel, gjør du behandlingen én gang i løpet av dagen. Velger du et svakere blekemiddel, har du skinnen på hele natten. 

Behandlingen foregår i 5-10 dager, og du vil se et endelig resultat etter et par uker. 

Lurt å vite etter bleking av tennene

Det er ikke påvist at du svekker tennene ved tannbleking, men vær klar over at du kan oppleve forbigående bivirkninger etter tannbleking. Du kan merke at tennene blir noe mer sensitive, men går over i løpet av noen få dager etter at behandlingen er ferdig.

Styr unna blant annet rødvin, te, kaffe, røyk og matvarer som har sterk farge de nærmeste ukene etter tannbleking.

Så lenge varer tannbleking

Resultatet fra tannblekingen holder et sted mellom ett og tre år før hvitfargen forsvinner at hvitfargen begynner å avta. Stort inntak av mat og drikke som endrer fargen på tennene , samt snusing og røyking, kan for øvrig gjøre at du ikke beholder de hvite tennene fullt så lenge. Dermed vil varigheten og resultatet av tannbleking, variere fra person til person. 

Når bør jeg unngå bleking av tennene?

Vent med tannbleking av dine tenner dersom du har 

  • hull i tennene
  • sykdommer i tennene, tannkjøttet eller munnen
  • er gravid eller ammer
  • er under 18 år. Det er faktisk 18-års grense på tannbleking i Norge.

Du kan gjennomføre tannbleking selv om du har kroner, tannbroer, tannimplantat og plastfyllinger i tennene, men vær klar over at fargen på disse områdene ikke kan endres.

Uansett vil en en tannsjekk og prat med tannlegen, være en god sikring før du bleker tennene.

Lysere tenner med hjemmebleking

For deg som kun ønsker å “lysne” tennene en anelse og friske opp smilet, finnes det enkle løsninger for hjemmebruk. Hos Tannfeen tilbyr vi tannbleking med Opalscence GO. 

Dette er et produkt med ferdigfylte skinner til hjemmebleking som du gjør enkelt selv. 

Skinnene fra Opalscence GO kan brukes til tannbleking om natten, eller du kan bruke blekeskinnen i 90-120 minutter per dag. For et best mulig resultat bør behandlingen gjøres daglig over 5-10 dager. 

For deg med sterk misfargede tenner er bleking med individuelt tilpassende skinner det absolutt beste alternativet.

Hva koster tannbleking hos Tannfeen?

Prisen på tannbleking hos Tannfeen kan variere noe mellom våre tannklinikker, men du kan være sikker på at vi alltid har konkurransedyktige priser på tannbleking hos våre kompetente tannleger og tannpleiere. 

Undersøkelse og rens av tenner kommer i tillegg. 

Vanlige spørsmål

Hva koster tannbleking?
Prisen på tannbleking finner du i denne oppdaterte prislisten. Prisene på tannbehandlinger kan variere noe mellom Tannfeens ulike tannklinikker.
Er det trygt å bleke tennene?
Dersom du har hull eller andre sykdommer i tennene, tannkjøttet eller munnen, bør du avvente tannbleking til etter at dette er behandlet. Vi gjennomfører derfor en tannsjekk før tannbleking finner sted.
Kan man bleke tennene når man er gravid eller ammer?
Vi anbefaler at man venter med å bleke tennene til man er ferdig med graviditet og amming.
Hvis jeg har tannimplantat, krone eller plastfylling; kan jeg få bleket tennene?
Du kan bleke tennene selv om du har tannimplantat, krone eller plastfylling. Blekebehandlingen endrer riktignok fargen på disse områdene.
Kan man få bivirkninger ved tannbleking?
Man kan få noen mindre bivirkninger etter å ha bleket tennene, som at tennene blir mer sensitive. Dette er imidlertid forbigående, og forsvinner vanligvis noen få dager etter at behandlingen er avsluttet.
Kan tannbleking med Opalescence svekke tennene?
Nei, det er ikke påvist at tannbleking med Opalescence kan svekke tennene.
Kan jeg spise og drikke som normalt etter tannblekingen?
Den første perioden etter blekingen er tennene mer mottakelig enn vanlig for fargestoffer. Du bør derfor unngå vin, tobakk, matvarer med sterkt farge, kaffe og te de første ukene etter behandling.

Kontakt oss

    image