Trekking av visdomstann
En problemfri visdomstann kan du fint la være i fred der innerst i munnen. Men om du får trøbbel med visdomstennene, bør du oppsøke tannlege for behandling.
Tannfeen har klinikker i flere norske byer. Her finner du kompetanse i form av tannleger og oralkirurger som kan hjelpe deg med trekking av visdomstenner og andre behandlinger.
Hva er visdomstann?
Grunnen til at det heter visdomstann, er nok knyttet til at vi ofte får visdomstennene når vi er unge voksne og forhåpentlig er litt mer vise enn da vi var barn. Visdomstenner er de siste av de 32 tennene vi får.
De fleste får én visdomstann på hver sin side bakerst i overkjeven og én visdomstann på hver side i underkjeven. En visdomstann kan være helt eller delvis skjult av kjeveben og tannkjøtt og aldri bli synlig.
Mange av oss får aldri problemer med visdomstennene, men får du vondt i en visdomstann eller området rundt, bør du ta en tur til tannlegen.
Når er det best å trekke visdomstennene?
Det er alltid lurt å gå til en tannsjekk med jevne mellomrom. Der vil behovet for å trekke en visdomstann eller flere, bli avdekket. Tannleger kan holde øye med utviklingen av visdomstenner og foreslå trekking dersom de påvirker tannhelsen negativt.
Det beste er å fjerne visdomstenner når du er i en yngre alder før kjevebenet hardner til. Fjerner du tennene før du når 30-årene, er sjansen for komplikasjon ved trekking av visdomstann, liten.
Symptomer på dårlige visdomstenner
Lurer du på om du bør ta en tur til tannlegen for å vurdere trekking av visdomstenner?
Her er noen symptomer på problemer med en visdomstann:
- Tannkjøttet rundt visdomstannen er vondt, hovent og rødt.
- Hodepine
- Kjevesperre
- Vond smak i munnen når du tygger mat
Hvorfor bør jeg vurdere å trekke en visdomstann?
En visdomstann er i utgangspunktet en like god tann som resten av perleraden i munnen. Men plasseringen i bakerst i munnen hvor det er trangt og liten plass, gjør det vanskelig å opprettholde god tannpleie i det daglige.
Mangelfullt renhold av tennene og dårlig plass i munnen, kan medføre problemer for tannhelsen din, blant annet tannråte, tannkjøttbetennelse, tannskader og bittproblemer.
Hull i visdomstennene
Fordi det er vanskeligere å rengjøre visdomstennene helt bakerst i munnhulen, er disse tennene også mer utsatt for tannråte, også kalt karies eller hull i tennene.
Hvis tannråten får utvikle seg, kan du få tannverk og etter hvert betennelse i kjevebenet med mindre du trekker visdomstenner. Tilstøtende tenner kan også være mer utsatt for tannråte på grunn av trang plassering.
Infeksjon rundt visdomstennene
Visdomstennene har en tendens til å vokse skjevt og kan være delvis skjult av tannkjøttet. Dette gir grobunn for opphopning av bakterier på og rundt visdomstenner, inkludert under tannkjøttet som dekker deler av dem. Resultatet kan bli tannkjøttbetennelsen periodontitt, smerter og hevelse.
I noen tilfeller kan du også få infeksjon i kinnet, halsen eller kjevebenet. Vanligvis er det til hjelp hvis tannlegen utfører rensing og skylling rundt visdomstannen eller foreskriver antibiotika hvis den generelle helsen er svekket. Men så lenge du unngår trekking, kan infeksjonen komme tilbake til tross for behandling.
Tanncyster
I sjeldne tilfeller kan det dannes en tanncyste rundt kronen til en visdomstann som ikke kan komme fram i munnen.
Cysten er et væskefylt hulrom som dannes i overkjeven eller underkjeven, og cysten er knyttet til én tann. Hvis cysten vokser, kan den påvirke plasseringen til de nærmeste tennene. I tillegg kan tannkjeverotcysten bli infisert med bakterier og gi betennelse og smerter. I ytterst få tilfeller kan det være nødvendig å fjerne cysten kirurgisk.
Skader på andre tenner
Visdomstennene kommer fram sist, og er det dårlig plass fra før av, kan plassmangelen gi noen utfordringer.
Blant annet kan banen som visdomstannen skal følge for å komme fram og ut i munnen, bli blokkert av kjevebenet eller en nabotann. Med liten plass til kommer flere “følgefeil. Emaljen på tannkronen er hardere enn tannroten, og når en visdomstann vokser skjevt, kan den skade nabotannen ved å trenge inn i rotsystemet.
Trang plassering og bittproblemer
Når visdomstennene begynner å bryte fram, kan de utøve press på de øvrige tennene, og dette kan etter hvert føre til skjeve tenner. Posisjonen til tennene kan også endres slik at tyggeflatene til tennene ikke møtes og du mister normal tyggekontakt. Samtidig kan fortennen i underkjeven møte baksiden av fortennene.
Tap av normal tyggekontakt kan føre til hodepine, muskelsmerter og kjeveproblemer (TMD) samt tannslitasje.
I tillegg til ubehag og smerter, kan det oppstå estetiske komplikasjoner med skjeve tenner.
Supraerupsjon
Tenner vil fortsette å vokse til de støter på noe. Hvis visdomstannen ikke har noe å bite imot i motsatt kjeve, kan den vokse lenger opp eller ned. Dette kalles supraerupsjon. Denne tilstanden kan forårsake bittproblemer og tap av normal tyggekontakt.
Trekking av visdomstann hos tannlegen
Forbinder du trekking av visdomstenner med store smerter og ubehag, skal du vite at Tannfeen har moderne utstyr og dyktige tannleger med lang erfaring innen området.
Men før det tas en beslutning om å trekke visdomstennene, foretas en undersøkelse med røntgen hos tannlegen. Våre dyktige tannleger og spesialister innen oralkirurgi foretar en eventuell trekking av visdomstann på en trygg, skånsom og smertefri måte.
Dette skjer ved trekking av visdomstenner
En tannlege undersøker kjeven grundig med røntgenbilder for å sjekke om det blir lett eller vanskelig å trekke en visdomstann. Ligger tannen i en vanskelig og komplisert posisjon, kan det være aktuelt å operere den ut.
Uansett om du skal trekke en visdomstann eller få den operert ut, vil det være smertefritt. Vi sørger for lokalbedøvelse i området der du skal trekke eller operere ut en visdomstann før tannlegen setter i gang.
I det øyeblikket der visdomstannen trekkes, kan du føle et trykk i tannområdet i det fjerningen skjer, men med bedøvelse du vil ikke kjenne smerte. Husk at du kan be tannlegen om å stoppe akkurat når du vil hvis du trenger en pause.
PS! Må du trekke visdomstann ved hjelp av kirurgi, vil vi henvise deg til en av våre dyktige kjevekirurger i Moss, Porsgrunn, Tønsberg, Drammen eller Lillestrøm.
Etter trekking av visdomstann
Så fort tannen er ute, vil tannlegen sy igjen såret og legge inn en kompress som du skal bite på en god stund for å stoppe blødningen.
For å unngå infeksjoner etter fjerning av tannen, bør du unngå å røre såret med fingre eller tunge, og du får instruksjoner om hvordan du skal pusse tennene og holde munnen ren.
Vite mer? Spør tannlegen om flere råd og få svar på det du lurer på.
Smertelindring etter tanntrekking
Mange pasienter kan oppleve ubehag, hevelse og sårhet i området der tannen ble fjernet i dager etter prosedyren, men dette kan enkelt behandles med smertestillende tabletter som Ibux og Paracet. Men ved høy feber eller stor hevelse, kan du ta kontakt med tannlegen din for eventuell resept på antibiotika.
Det er for øvrig ikke uvanlig at man tar en eller to dager fri fra jobben etter trekking av visdomstann ettersom kjeveområdet kan være noe hovent etter behandlingen. Men mange går rett tilbake på jobb så snart tannen er ute.
Hvordan trekke visdomstenner med tannlegeskrekk?
For deg som har tannlegeskrekk kan det å trekke en visdomstann eller fjerne den kirurgisk, framstå som umulig. Det går an å bruke narkose, men ofte kan lokalbedøvelse i kombinasjon med en tannlege med spesialkompetanse på tannlegeskrekk og hjelpe deg med å takle situasjonen.
Hos noen av Tannfeens klinikker finner du tannleger med kompetansen som kan roe ned tannlegeskrekken når du skal trekke en visdomstann eller få andre behandlinger.
Pris for å trekke visdomstann
Utgangspunktet ditt vil avgjøre pris når du skal trekke visdomstenner. Etter forundersøkelsen, vil du få vite om du må trekke visdomstannen, eller fjerne den kirurgisk. Da får du også vite pris for å trekke tannen. Vi gir deg alltid en oversikt over hva det koster å trekke visdomstannen og som du kan vurdere før du går videre med behandlingen.
Tannfeen har kort ventetid for både undersøkelse og behandling, og konkurransedyktige priser.
Kan jeg få refusjon ved trekking av visdomstann?
I utgangspunktet må du stå for utgiftene når du skal trekke en visdomstann. Men i noen tilfeller vil våre pasienter ha rett på stønad. Tannlegene har direkteoppgjør med Helfo og vi hjelper deg med å sende inn søknad om refusjon der det er aktuelt.