Syreskader på tennene

Syreskader på tennene har blitt mer og mer vanlig. Syreskader merkes oftest som ising i tennene, tynnslitt emalje, gule felt eller matte overflater på tennene. Skadene kan også komme til syne som uthulte områder eller andre formendringer.

Syreskader du får på tennene er permanente skader. Det er derfor viktig at denne typer skader oppdages tidlig og blir behandlet hos tannlege.

image

Årsaker til syreskader

Ytterst på tennene ligger tannemaljen. Dette er et hardt, hvitt stoff som beskytter tanna innenfor. Selv om tannemalje det hardeste stoffet vi finner i kroppen, kan dette beskyttende laget lett bli ødelagt i kontakt med syre. Skadene i emaljen kan ofte komme av sure eller søte drikker og matvarer. Syreskader kan også oppstå dersom pasienten er plaget av sure oppstøt eller hyppig oppkast.

Hvordan unngå syreskader på tennene?

Syreskader på tennene kommer i de fleste tilfeller av det kostholdet og de matvanene vi har. En ting er hva vi spiser, men for å unngå denne type skader på tennene er det også viktig at man unngår småspising.

  • Drikk mindre brus, juice og syreholdige sportsdrikker
  • Bruk sugerør når du drikker søte eller syrlige drikker
  • Avslutt gjerne måltidene med basiske matvarer som ost eller melk
  • Vent en time med tannpussen etter at du har spist

For å unngå unødvendig skade på tannemaljen anbefaler vi også at du bruker en tannbørste med myk kost og at du ikke børster for hardt. Det er smart å avslutte tannpussen med å bruke fluorskyllevann. Dette vil styrke emaljen og forebygge videre syreskader.

Syreskader på tenner hos barn

Også syreskader på tennene til barn har blitt mer og mer vanlig. Dette skyldes at flere unge drikker mer brus og juice. Å gi barn lettbrus er like skadelige for tannemaljen som vanlig brus. For barn gjelder rådene de samme rådene som for voksne: Bruk i størst mulig grad vann som tørstedrikk og unngå brus og småspising.

Fluor er viktig for å forebygge hull i tennene. Men for å unngå syreskader på tennene er det rådene om kosthold og måltidsvaner som blir de aller viktigste.

Behandling av syreskader

Tannlegen kan hjelpe deg dersom du har fått syreskader på tennene. Når tannemaljen har etset bort kan man ikke få denne tilbake. Tannlegen kan bygge opp en ny tannemalje ved hjelp av kompositt eller plast. Ved større skader som betydelig tap av tannvev gjør tannlegen en vurdering av videre behandling som passer på at tenner og bitt går tilbake til en normal fasong.

Ved mindre syreskader vil tannbehandleren gi deg råd og veiledning for at skadene ikke skal utvikle seg og bli verre. 

Uten behandling kan syreskader på tennene utvikle seg til å gå dypere på tannen. Dersom syreskaden når tannerven kan denne bli betent og infisert. Da vil det kunne bli nødvendig med en rotfylling om tannen om man skal kunne bevare tannen.

Kontakt oss

    image