Syreskader på tennene

Gule flekker og ising i tennene kan være tegn på syreskader. Oppdages syreskader på tenner tidlig nok, kan de behandles hos tannlegen.

image

Hva er syreskader?

Skader på tennene dine kan skje på ulike måter. Hull i tennene er de fleste klar over, men i de senere årene har syreskader på tennene blitt stadig mer vanlig.

Tannemaljen er kroppens hardeste vev og dekker kronen på tannen. Ved syreangrep fra for eksempel sur mat og drikke, utsettes tennene dine for såkalt dental erosjon hvor emaljen slites sakte ned, lag for lag.  Dette kan føre til tap av tannsubstans og svekkelse av tannstrukturen. 

En blottet rotoverflate har ikke beskyttende emalje og er svært utsatt for å bli syreskadet.

Tegn som kan være syreskader på tenner

Går du jevnlig til sjekk hos tannlege, kan syreskade på tennene og slitasje på emalje oppdages tidlig. Men det er tegn du kan følge med på selv også.

Ising i tennene kan ha flere årsaker, men det er også et tegn på syreskader. 

Du kan også se og kjenne skadene på emaljen. Får du gule felt og matte overflater på tennene, bør du straks oppsøke tannlege. 

Skadene kan også komme til syne som uthulte områder på tannen, eller andre formendringer.

Syreskader du får på tennene er permanente skader. Nettopp derfor er det viktig at skader oppdages tidlig og blir behandlet hos tannlegen.

Hva er årsaken til syreskader på tennene?

Syreskader på tennene kan ha mange årsaker, blant annet:

  • sitrusfrukter og sure drikker
  • sur mat
  • sure oppstøt 
  • stadig oppkast
  • for lav spyttproduksjon
  • sykdommer
  • bruk av medisiner

Den mest vanlige grunnene til skadene er hyppig inntak av sure drikker og mat med lav pH. Spyttet har naturlig en nøytral pH på 7. En sur pH ligger under 7 i verdi, og jo lavere verdi, desto mer syre. Melk og vann ligger nært 7, mens saft fra presset sitron ligger på rundt 2. Til sammenligning har magesyre en pH et sted mellom 1 til 3, og batterisyre på 1.

Stadig tørr i munnen?

Har du munntørrhet, bør du passe ekstra på. Spyttet både renser og beskytter munn og tenner. For lite spyttproduksjon øker faren for syreskade, men også dårlig ånde og hull i tennene. 

Det er ulike årsaker til at du har munntørrhet. Det kan blant annet skyldes bruk av medisiner eller enkelte sykdommer slik som Sjøgrens syndrom. Puster du stort sett gjennom munnen vil du miste fuktighet og bli tørr i munnen. 

Vann hjelper selvfølgelig ved munntørrhet. I tillegg kan sukkerfri tyggegummi stimulere spyttproduksjonen. Hos apoteket finner du også sugetabletter, munngel og skyllevæske som kan hjelpe.

Gode råd for deg som har sure oppstøt

Plages du ofte av sure oppstøt eller oppkast? Som nevnt tidligere har magesyre svært lav pH, og får du stadig syre i kontakt med tennene, kan det medføre store skader. 

Ved sure oppstøt, også kalt refluks, får du syren helt opp i munnen. 

Personer som har hatt spiseforstyrrelser eller sliter med bulimi  har som regel tannskader som skyldes syre.

Mange av oss kan også plages av refluks og oppkast i perioder, blant annet kan gravide og kreftpasienter kjenne på syresmak i munnen.

Begrens inntak av sure drikker

Syreskader på tennene kommer i de fleste tilfeller av kostholdet og matvanene dine. Én ting er hva du spiser, men for å unngå denne type skader på tennene er det også viktig at du unngår småspising og stadige småslurker av brus, energidrikk og andre sure drikker.

Her er flere gode råd som forebygger syreskade på emalje og tannsubstans:

  • Drikk mindre brus, juice, saft, energidrikk, mineralvann med smak, sportsdrikker og annen drikke som inneholder syre
  • Unngå sur drikke rett før du legger deg om kvelden. 
  • Bytt ut sure drikker som juice, brus og kaffe med vann, melk eller te.
  • Bruk sugerør når du drikker syrlige drikker slik at du unngår at du unngår kontakt med tennene.
  • Unngå overforbruk av sitrusfrukter. Også rå ananas inneholder sterk syre.
  • Avslutt gjerne måltidene med basiske matvarer som ost, melk eller en banan.

Skyll munnen eller drikk vann etter å ha drukket sur drikke eller spist mat med mye syre. 

Derfor bør du ikke børste tennene ved syreangrep

Det er lett å tenke at du helst bør pusse tennene rett etter å ha inntatt sitrusfrukter og sure drikker, eller etter syreangrep ved sure oppstøt eller oppkast. Fakta er at en tannpuss kan gjøre vondt verre. Grunnen er at tannbørsten vil gni inn syren enda mer og føre til enda mer etsing av emaljen. 

Drikk eller skyll med vann etter inntak av syrlig mat, drikker og frukt, eller ved refluks. 

Vent med å pusse tennene til det har gått én time. Bruk en myk tannbørste for å unngå unødvendig skade på tannemaljen. Skyll munnen med fluorskyllevann etter tannpussen for å forebygge hull i tennene. 

Jevnlig tannsjekk avdekker syreskader

Mange går for lenge med syreskader på tennene. Den dagen skadene oppdages, kan det være for sent, eller du må gjennom en omfattende behandling. En jevnlig sjekk hos tannlegen kan være den beste måten å beskytte tennene på. En årlig tannsjekk hos tannlege eller tannpleier vil avdekke eventuelle syreskader på tennene raskt bli oppdaget og behandlet. Hos Tannfeens klinikker har vi lang åpningstid og du får rask hjelp.

Behandling av syreskader på tennene

Hvis tannemaljen har etset bort, kan du ikke få den tilbake, men det finnes hjelp og behandling å få. En vanlig behandling er å bygge opp en ny tannemalje ved hjelp av kompositt eller plast. 

Ved store skader som betydelig tap av tannvev, gjør tannlegen en vurdering av videre behandling som passer på at tennene og bittet går tilbake til en normal fasong.

Ved mindre syreskader vil tannlege eller tannpleier gi deg råd og veiledning for at skadene ikke skal utvikle seg og bli verre. 

Uten behandling kan syreskader på tennene utvikle seg til å gå dypere på tannen. Dersom syreskaden når tannerven kan denne bli betent og infisert. Da vil det kunne bli nødvendig med en rotfylling om tannen om man skal kunne bevare tannen.

Er syreskadene omfattende, kan du få støtte fra Helfo

Syreskader hos barn og unge

Det er et stort fokus på å unngå hull i tennene til barn og unge, men det er først i de aller siste årene vi er blitt mer oppmerksomme på at mat og drikke, ofte med sterk syre, kan skade tannemaljen.

Tannlegene ser det, og forskningen viser det: Barn og unge har spesielt stor risiko for syreskader. Den norske helseundersøkelsen Fit Futures fulgte 600 personer i 10 år. Tennene deres ble sjekket da de var 16 år og fulgt opp med nye undersøkelser da de var 26 år. 38 prosent av gruppen hadde syreskader på tennene allerede som 16-åringer. Da de var 26 år, hadde hele 51 prosent fått skader på emaljen på grunn av syre.

Barn, ungdom og unge voksne er storforbrukere av brus, juice, sportsdrikker og energidrikker. Og gi barn sukkerfri brus eller annen drikke, er like skadelige for tannemaljen som vanlig brus. 

For barn gjelder rådene de samme rådene som for voksne: Bruk i størst mulig grad vann som tørstedrikk og unngå brus og småspising.

Kontakt oss

    image