image

Fjerning av tannstein og plakk med tannrens

Sørg for å få en grundig tannrens hos tannlegen slik at du får fjernet tannstein og plakk. Tannrens forebygger hull, forebygger tannkjøttsykdommer og gir deg et flottere smil.

God tannhygiene er viktig for tannhelsen, men innimellom trenger du å få en profesjonell rens av tennene for å fjerne tannstein og plakk.

Hva er tannrens?

Tannrens er en grundig rengjøringsprosess, hvor plakk og tannstein fjernes på en skånsom måte. Tennenes overflater blir rene og glatte. Behandlingen forebygger hull og tannkjøttbetennelse og sørger for at tennene beholder sin naturlige hvite farge.

Hva er plakk og tannstein?

Plakk, også kalt biofilm, er et bakteriebelegg som dannes jevnlig på overflaten av tennene. Bakterier i plakket kommer fra spyttet, munnhulen, mat og drikke. 

Tannstein oppstår når belegget over tid blandes med mineraler fra spyttet og danner et hardt belegg på tennene. Slik forkalket plakk kalles tannstein.

Hvordan ser tannsteinen ut?

Tannstein har en gulhvit farge. Du kan kjenne tannsteinen med tungen, som et ru belegg  eller fortykning på tennene dine. Overflaten på belegget fører til at stadig flere bakterier fester seg. I tillegg er tennene mer utsatt for misfarging fra røyking, mat og drikke, slik som kaffe, te og vin. Dette gjør at du kan få et mørkebrunt belegg på tennene dine.

Tannstein fører ikke bare til misfarging av tenner, men også dårlig ånde. Årsaken er at bakterier får godt feste i den ru overflaten på belegget. Bakteriene lager gasser med svovel som gir dårlig ånde og dårlig smak i munnen.

Hvor er det mest tannstein?

Tannstein dannes som regel i overgangen mellom tenner og tannkjøtt. Det tykkeste laget sitter på tennene der spyttkjertlene tømmes, det vil si bak fortennene nederst i kjeven og på utsiden av de bakerste tennene i overkjeven. Tannstein legger seg også mellom fortennene nederst i munnen.

Hvorfor bør jeg fjerne tannstein og belegg på tennene?

Om du ikke fjerner tannstein og plakk, kan bakterier i belegget som dannes, skape irritasjon og betennelse i tannkjøttet. Lar du det gå lang tid uten å gjøre noe med tannsteinen, kan du etter hvert utvikle tannkjøttsykdommen periodontitt. Dette er en kronisk og alvorlig sykdom, men periodontitt kan forebygges med god munnhygiene og jevnlig besøk hos tannlege eller tannpleier for å fjerne tannstein og ta en tannsjekk.

Kan jeg fjerne plakk og tannstein selv?

Plakk på tennene kan du fjerne selv. Dersom plakket blir liggende, vil det forkalkes og tannstein dannes på tennene dine. Og tannstein må du fjerne hos en tannlege eller tannpleier. Her duger ikke tannbørste og tanntråd. Og unngå å skade tannemaljen ved å skrape tennene med noe skarpt. Ødelegges tannemaljen, utsettes tennene for enda mer skade og bakterier, og en ødelagt emalje kan ikke repareres.

God munnhygiene fjerner mye plakk og bakterier fra tennene. Gode rutiner for tannpuss, bruk av tanntråd, tannstikkere og eventuelt mellombørster, reduserer mengden plakk som legger seg rundt tennene. Tanntråd er viktig å bruke daglig fordi tannstein ofte dannes mellom tennene.

Hvorfor får noen mer tannstein enn andre?

Enkelte utvikler mer tannstein enn andre. God, daglig munnhygiene har mye å si, men selv deg som gjør alt “rett”, får tannstein i større eller mindre mengder. Dette kan skyldes skjev tannstilling og at det er trangt mellom tennene slik at det er vanskelig å fjerne bakteriebelegg. Også innhold av mineraler i spyttet kan variere fra én person til en annen.

Står tennene trangt og skjevt? Hvis du stadig plages av tannstein, kan du snakke med tannlegen din om tannregulering kan være en løsning for deg. Hos Tannfeen har vi usynlig tannregulering for voksne som gir flotte resultater på tannstillingen og mest sannsynlig redusert mengde tannstein i tiden etter.

Slik fjernes plakk og tannstein med tannrens

Under din jevnlige tannsjekk én-to ganger i året, kan du inkludere en tannrens. Behandlingen forebygger mange problemer med tennene og tannkjøttet. Slik foregår en tannrens: 

  1. Sjekk av tannkjøttet for å se om det er friskt, eller om du har fått gingivitt eller periodontitt. Dette gjør vi blant annet ved å måle tannkjøttdybden, ser på fargen på tannkjøttet, om det blør lett, er hovent og/eller trukket tilbake (lengre tannhalser). 
  2. Med en tannskrape sjekker vi tykkelsen på tannsteinen. En tannpleier eller tannlege sjekker overflaten på tennene og overgangen mellom tannkjøtt og tenner. Har du tannkroner, bro eller implantater, tar vi en ekstra runde der. Tannskrapen brukes også til å fjerne noe av tannsteinen.
  3. Ved hjelp av et vibrerende ultralydinstrument, knuses tannstein og plakkbelegg effektivt. 
  4. Restene av tannstein fjernes ved hjelp av tannskrapen.

Hos Tannfeens klinikker fjernes plakk og tannstein av enten en tannpleier eller tannlege. Ta kontakt i dag! Vi har kort ventetid.

Hvor ofte bør tennene renses hos tannlege?

Vi anbefaler alle våre kunder å jevnlig gå til tannlegen for rens av tenner, på lik linje med tannsjekk. Dette for å ivareta god munn- og tannhelse og dermed forhindre betennelser, sykdommer og skader på tenner og tannkjøtt.

Er det vondt å fjerne tannstein?

Noen synes det kan være ubehagelig å fjerne tannstein. Andre kjenner ingenting.

Noen merker ising når tannstein fjernes med ultralyd. Si ifra til tannpleier eller tannlege.

Har du svært mye tannstein, kan det hende at tannrens-behandlingen må utføres i to eller flere omganger. 

Pris på tannrens mot plakk og tannstein

Prisen på tannrens finner du i denne oppdaterte prislisten. Prisene på tannbehandlinger kan variere noe mellom Tannfeens ulike tannklinikker.

Kontakt oss

    image