Behandling av periodontitt

Rødt og hovent tannkjøtt som lett blør ved tannpuss, er tidlige tegn på tannkjøttbetennelse. Dersom tannkjøttet trekker seg tilbake, er sjansen stor for at du har utviklet periodontitt.

image

Periodontitt er en alvorlig type tannkjøttbetennelse som rammer mange av oss. Én av 10 utvikler alvorlig periodontitt i løpet av livet og én av fem har mindre alvorlig periodontitt. 

Jo tidligere du får behandling, desto bedre. Så vær påpasselig med jevnlige og faste besøk hos tannpleier eller tannlege.

Hva er periodontitt?

Tannkjøttbetennelsen periodontitt har flere ulike navn, blant dem pyrea, perio, tannkjøttsykdom og tannløsningssykdom.   

Sistnevnte kallenavn forklarer egentlig godt hva som skjer med ubehandlet periodontitt. Betennelsen befinner seg under tannkjøttet, nærmere bestemt i tannfestet rundt tennene. Etter hvert vil det danne seg lommer rundt tennene som etterhvert løsner. 

Symptomer på periodontitt

Tidlige symptomer på periodontitt, er ikke alltid så tydelige. Men blødende tannkjøtt når du pusser tennene eller bruker tanntråd, kan være tegn på tannkjøttbetennelse. Noen får også dårlig ånde.

Dersom periodontitten får utvikle seg, vil du se at tannkjøttet trekker seg tilbake. Tannhalsene kommer til syne og tennene blir lengre. Etter hvert kan tennene løsne og flytte på seg, og falle ut.  

Husk at forebygging av alvorlig periodontitt er alltid rimeligere enn å rehabilitere etter tanntap. Ikke nøl å ta kontakt med tannlege ved blødende tannkjøtt.

Fra gingivitt til periodontitt

Dårlig munnhygiene og renhold av tennene, kan føre til at du får gingivitt. Dette er en mer overfladisk tannkjøttbetennelse som du kan bli kvitt med bedre tannpuss, bruk av tanntråd og tannstikkere. Et typisk tegn på gingivitt er at tannkjøttet blør ved tannpuss.  Årsaken til betennelsen i tannkjøttet er bakterier og belegg som ikke fjernes, men blir liggende langs tannkronen og irriterer. Etter hvert vil belegget forkalkes og bli til tannstein.

Om ikke tannsteinen fjernes, kan du utvikle alvorlig periodontitt som går dypere ned og tærer på støttevev og beinvev rundt tennene. 

utvikling fra gingivitt til periodontitt

Kan jeg bli kvitt periodontitt?

Om tannkjøttbetennelsen får utvikle seg fra gingivitt til periodontitt, blir du ikke kvitt tannkjøttbetennelsen, men du kan stoppe den. Hos Tannfeen jobber erfarne tannleger og tannpleiere som kan hjelpe deg.

Slik behandler vi periodontitt - 4 trinn

1. Grundig undersøkelse av tannkjøtt og tenner

Behandlingen av periodontitt starter ved at tannpleier eller tannlege gjør en grundig undersøkelse for å sjekke hvor alvorlig tannkjøttbetennelsen er. Deretter skreddersys en detaljert behandlingsplan for pasienten.

2. Opplæring i munnhygiene

En effektiv behandling av periodontitt, krever at du som pasient lærer deg god munnhygiene. Tannpleieren eller tannlegen gir deg gjennomgang av korrekt børsteteknikk og bruk av hjelpemidler som småbørster til rengjøring mellom tennene.

3. Dyprens av tannstein

Fjerning av tannstein fra rotoverflaten på tennene vil gjøre renholdet enklere å gjennomføre. Denne opprenskingen er tidkrevende, så her kan det være nødvendig med flere tannlegebesøk. Noen ganger benyttes kirurgisk behandling for å komme ordentlig til. Dersom behandlingen er smertefull, eller det er nødvendig med kirurgisk inngrep, får du lokalbedøvelse.

4. Oppfølging, kontroll og vedlikehold

Kontroller og vedlikeholdsrens av plakk og tannstein er nødvendig for å stoppe periodontitten i å utvikle seg ytterligere. 

Forebygging av betennelser i tannkjøttet

Det aller beste du kan gjøre for å forebygge tannkjøttbetennelsene gingivitt og periodontitt, er å være nøye med det daglige tannstellet, børste tennene riktig og gjerne bruke tannpirkere og tanntråd. 

En årlig eller halvårlig tannsjekk hos tannpleieren eller tannlegen, er god forebygging. Da kan du forhindre at tannstein og bakterier får lov til å tære på tenner og tannkjøtt så lenge at du utvikler periodontitt. Har du periodontitt i familien, bør du være ekstra oppmerksom på symptomer.

Bremsing av periodontitten

Dersom du har fått påvist periodontitt, er det om å gjøre å bremse og stoppe utviklingen. Det er påvist at røyking påskynder utviklingen av periodontitt og gjør behandlingsresultatet dårligere. Så stump røyken så fort som mulig!

I tillegg kan nedsatt immunforsvar, diverse sykdommer, medisiner og stress påskynde nedbrytningen av kjevebenet.

Det kan ta mange år fra du får periodontitt til du eventuelt mister tenner. Noen ganger går nedbrytningen av tannfestet unormalt fort på grunn av spesifikke bakterier. 

Pris på behandling av periodontitt

Behandling av periodontitt vil variere fra pasient til pasient. Når tannpleier eller tannlege har gjort undersøkelser og laget en detaljert behandlingsplan, får du også et prisoverslag for behandlingen av tannkjøttbetennelsen som du kan ta stilling til.

I tillegg kan prisen variere noe mellom Tannfeens klinikker.

Refusjon fra Helfo

Har du periodontitt, kan du i mange tilfeller få støtte til hele eller deler av behandlingen eller dersom du vil erstatte tenner som har gått tapt.

Tannlegene og tannpleierne hos Tannfeen kan foreta direkteoppgjør med Helfo. Det vil si at vi tar oss av alt av kontakt og papirarbeid for deg.

Kontakt oss

    image