Dårlig ånde

Dårlig ånde er vond lukt som kommer av bakterier vi har i munnen. Siden bakteriene bryter ned matrester og plakk, er dårlig ånde helt naturlig. Likevel oppleves dårlig ånde som et større problem for noen. Vi i Tannfeen hjelper deg gjerne med å finne ut hvorfor du opplever problemer med dårlig ånde og hva du kan gjøre for å bedre situasjonen.

image

Hva er dårlig ånde?

Dårlig ånde er vond lukt som kommer av bakterier vi har i munnen. Ofte hjelper det med en tannpuss eller litt drikke for å bli kvitt den dårlige ånden, men for noen kan dårlig ånde bli et sjenerende problem i både arbeids- og privatlivet.

I munnen vår – mellom tennene, langs tannkjøttet og bak på tungen – har vi bakterier som bryter ned matrestene i munnen. Når denne nedbrytingen skjer dannes det vond lukt ved at det blir frigjort svovelforbindelser.

Selv om ikke dårlig ånde er farlig, er det pasienter som finner det sjenerende at ånden lukter vondt. Dårlig ånde kan bli et problem som bryter ned selvtilliten til den det gjelder. 

Årsaker til dårlig ånde

Siden dårlig ånde kommer av bakteriene i munnen som bryter ned matrester og plakk, er dårlig ånde helt naturlig. Likevel blir dårlig ånde et større problem for noen.

En dårlig lukt fra munnen kan blant annet skyldes røyking eller ulike mat- og drikkevarer du har spist. Dersom den dårlige ånden skyldes røyking er eneste løsning å slutte å røyke. Når det kommer til mat kan pasienter oppleve en forbedring ved å unngå hvitløk, alkohol, kaffe, meieriprodukter og fettrik kost. 

Andre årsaker til dårlig ånde

Munntørrhet

  • Om du er tørr i munnen har du ikke nok spytt til å fukte og rengjøre munnen. En av oppgavene til spyttet i munnen er også å nøytralisere de illeluktende syrene som oppstår når matrester i munnen brytes ned.

Fasting, diett eller slanking

  • Når du spiser mindre enn vanlig blir sammensetningen av bakteriene i munnen din påvirket. Mange opplever derfor at de får dårlig ånde av å spise mindre eller gå på en ny diett.

Løs tannkrone eller tannbro

  • Bakterier og plakk fester seg lettere dersom du har en løs tannkrone eller tannbro.

Tannkjøttsykdommer

  • Det finnes ulike sykdommer man kan få i tannkjøttet. Den vanligste tannkjøttsykdommen er ulik grad av tannkjøttbetennelse. Dette er en sykdom det er viktig at du oppsøker tannlegen din for å få behandlet.

Andre sykdommer

  • Dersom tannlegen bekrefter at ånden din er dårlig, men ikke finner noe galt med tenner eller tannkjøtt, kan den dårlige ånden skyldes andre sykdommer som påvirker lungene eller fordøyelsessystemet. Dette følges opp videre av en lege.

Hvordan bli kvitt dårlig ånde

På kort sikt kan du bli kvitt dårlig ånde ved hjelp av munnskyllevann, tyggegummi eller sugetabletter. Men god munnhygiene er alltid det beste tipset for å bli kvitt dårlig ånde. Puss tennene morgen og kveld, og bruk tanntråd og eventuelt mellombørster for områdene mellom tennene. Du kan også bruke en tungeskrape for å fjerne belegg på tunga.

Hvordan kan tannlegen hjelpe deg å få frisk pust?

Ved å gå rutinemessig til tannlegen vil du få hjelp til rens av tennene, og tannlegen vil se om det er noe i munnen din som kan føre til, eller allerede har ført til, dårlig ånde. 

Tannlegene hos Tannfeen hjelper deg gjerne med en kontroll for å finne ut hvorfor du opplever problemer med dårlig ånde. Under kontrollen ser vi hva som blir den riktige behandlingen for deg.

Hvordan vet jeg om jeg har dårlig ånde selv?

Dersom du er usikker på om du har dårlig ånde, kan du slikke deg på håndbaken din og lukte selv ett minutt etterpå når spyttet har tørket. Eventuelt kan du også spørre en venn du stoler på eller tannlegen din om du har dårlig ånde.

Kontakt oss

    image