Skallfasetter
Skallfasetter, også kalt veneers, kan forbedre utseendet på misfargede tenner, fjerne mellomrom mellom tennene eller rehabilitere knekte tenner eller tenner med slitte fyllinger.
Hva er en skallfasett?
En skallfasett er et svært tynt skall som limes utenpå egne tenner. Fasetten er som regel laget i kompositt som er et plastmateriale, eller porselen.
Skallfasetter brukes til å reparere og estetisk forbedre misfargede eller slitte tenner. Har du store mellomrom mellom tennene, kan skallfasettene dekke over. Så oppsummert er skallfasetter et estetisk resultat.
Både kompositt og porselen hermer etter tannemaljen du har på overflaten av dine naturlige tenner, og det gjør at tannkjøttet “godtar” tannfasettene uten å lage trøbbel.
Hver fasett håndlages og fremstilles individuelt for hver enkelt tann. Mange tannteknikere har tatt i bruk 3D-skanner og 3D-printer som lager tynne og naturtro fasetter til tennene dine.
Derfor bør du velge skallfasetter
Det er mange fordeler ved å velge skallfasetter, blant annet at
- resultatet blir svært naturlig og estetisk.
- alle skader på tannemaljen dekkes til.
- skallfasetter blir ikke misfarget
- behandlingen er skånsom og smertefri.
- det er liten fare for komplikasjoner.
- resultatet holder seg i mange år, i hvert fall hvis du har god tannhygiene.
- det er enkelt å vedlikeholde tannfasettene.
Før behandlingen
Før tannlegen setter i gang, kreves det planlegging slik at du får resultatet du ønsker deg. Snakk med tannlegen om hva du ser for deg og ta gjerne med bilder av hvordan smilet ditt så ut “i gamle dager”. Tannlegen tar også hensyn til formen på tennene samt farge og misfarging. Skader, bitt, tannkjøtt og kjevebevegelser tas det også hensyn til.
Skallfasett eller tannkrone - hva er best for meg?
Etter den innledende praten, foretar tannlegen en undersøkelse av tenner og tannkjøtt. Det tas røntgen av både tenner og kjever sammen med foto av ansikt og munn. Undersøkelsen er viktig for å finne ut om tennene dine faktisk er egnet for fasetter som skal limes på plass.
Dersom tannlegen finner ut at det vil bli vanskelig å feste skallfasettene, kan en tannkrone være et bedre valg. Både lite emalje og store fyllinger gjør det vanskeligere å finne feste for fasettene. Men tannlegen kan fjerne gamle fyllinger i forkant.
Også dersom tennene dine er svært redusert, bør du velge tannkrone. Og sliter du med tanngnissing, kan de tynne skallfasettene sprekke og knekke.
Alternativ til skallfasetter
Skallfasetter er ikke eneste løsning for å få et vakkert smil. Alternative behandlinger hos Tannfeen kan være tannbleking, usynlig regulering eller komposittfasetter, også kalt komposittveeners.
Det er alltid best å diskutere ulike behandlingsalternativ med en tannlege så du enklere kan velge løsningen som er best for deg. Ta kontakt med en av våre klinikker i dag for en sjekk og konsultasjon.
Skalfasetter i kombinasjon med annen behandling
Hensikten med påsetting av skallfasetter er først og fremst estetisk og gir deg et pent smil, men du kan kombinere med andre behandlinger.
Hvis fasettene ikke får plass på grunn av skjev tannstilling, kan tannlegen anbefale tannregulering i forkant. Hos Tannfeen tilbyr vi usynlig tannregulering for voksne.
Behandling med skallfasetter kan også kombineres med tannkrone, tannbro og tannimplantater.
Midlertidig estetisk løsning
Dersom du går for skallfasetter, er det neste trinnet i behandlingen å ta et digitalt avtrykk av tennene. Avtrykket sendes til en tanntekniker som lager en simulering. Det betyr at tennene lages i voks med en skinne som hører til.
Når tannlegen og du er fornøyde, kan du bruke den midlertidige løsningen for å vende deg til det som blir ditt nye utseende. Skallfasettene vil limes på permanent, så det er fint å være helt sikker.
Sliping av tannemalje
Er du fornøyd med simuleringen? Da kan tannlegen starte på forberedelsene. De innebærer blant annet at et tynt lag på overflatene av tannen slipes bort i tillegg til kantene. Dette gjør at fasettene får plassen de trenger. Du får bedøvelse, så slipingen er helt smertefri.
Dersom det ikke trengs ekstra plass, kan skallfasetter settes rett på uten sliping av emalje.
Når alt forarbeidet er gjort, tas det fysisk avtrykk av tenner og bitt som sendes til tannteknikeren.
Det kan ta noe tid å få skallfasetter ferdig, men i mellomtiden kan du få et midlertidig sett som riktignok ikke sitter slik de ferdige skallfasettene vil gjøre.
Montering av fasetter
Endelig er du klar for å få skallfasetter på plass. Tannlegen fjerner midlertidige veneers. De ferdige skallfasettene prøves ofte på en ekstra gang for å være sikre. Deretter festes fasettene med et slags sement. Tannlegen polerer alle fasettene før en siste kontroll for å sjekke at alt sitter som det skal og ser bra ut.
I det første døgnet etterpå, bør du unngå å pirke på tennene. Dropp også mat med sterke farger, som blåbær, gurkemeie osv. Dette for å forhindre at sementen tar til seg fargene før den er stivnet.
Pris på skallfasetter
Antallet skallfasetter vil naturligvis påvirke prisen. Men også valg av tannlege har noe å si.
Prisene på skallfasetter kan variere noe mellom våre klinikker. Du får uansett vite hva behandling med skallfasetter vil koste før du bestemmer deg.
Holdbarhet og vedlikehold av skallfasetter
Holdbarheten til skallfasetter er vanligvis 12-20 år, men det krever at du er nøye med daglig vedlikehold og rengjøring med tannpuss.
Selv om du ikke kan få hull i en skallfasett i porselen eller plast, kan du få hull på utsiden av fasetten. I noen tilfeller må hullet behandles og en ny fasett må settes på i etterkant. Mindre hull kan repareres med komposittfylling.
Unngå også å tygge på harde ting som kan få fasettene til å sprekke og brekke.
Det skjer ytterst sjelden at en skallfasett løsner, men gjør den det, bør du dra til tannlegen så snart du kan og få den limt på igjen.