Tanngnissing

Tanngnissing er gnissing av tenner i søvne eller når man er anspent. Noen gnisser tenner intenst og hver natt, hos andre skjer dette bare innimellom.

image

Hva er tanngnissing?

Tanngnissing er gnissing av tenner i søvne eller når man er anspent. Tanngnissing (bruxisme) blir ofte oppdaget av at gnissingen blir så høylydt at partneren til pasienten blir plaget av dette om natten. For noen foregår tanngnissingen uten lyd og blir først oppdaget når pasienten får tann- eller kjeveproblemer.

Hva er årsaken til tanngnissing?

Tanngnissing kan komme av en rekke ulike årsaker. Årsakene kan både være psykologiske og komme av blant annet stress, angst eller undertrykt sinne og frustrasjon. Noen pasienter begynner å gnisse tenner fordi de har problemer med sammenbittet. 

Koffein og andrenalin kan også forverre tanngnissingen.

Symptomer på tanngnissing

Symptomer på tanngnissing kan være ømme kjever, følsomme tenner eller stiv nakke, skuldre eller rygg. Man kan også få hodepine eller migrene. Mange hører også tanngnissingen, enten selv i anspente situasjoner – eller at partneren til pasienten hører den høylytte knirkingen når gnissingen skjer i søvne. Tanngnissing kan også gi klikkelyder i kjeveleddet.

Tannlegen vil se symptomer på tanngnissing som slitte kanter på tennene, eller tyggeskader på innsiden av kinnene.

Tanngnissing hos barn

Tanngnissing er vanlig blant barn i fem-seks-årsalder. I denne aldersgruppen vil omtrent en av tre gnisse tenner om natten. Tanngnissingen kommer trolig av vekst, øresmerter og fremvekst av nye tenner. De fleste vokser dette av seg.

Hva hjelper mot tanngnissing?

Dersom tanngnissingen kommer av stress eller andre lignende faktorer, er det anbefalt at man prøver å gjøre noe med en stresset livssituasjon eller senke nivået av stress gjennom trening og/eller avslapningsøvelser og meditasjon.

Dersom tanngnissingen skjer når du er våken, kan du også forsøke å hvile tungen mot ganen, holde tennene fra hverandre og munnen sammen.

Når tanngnissingen skyldes faktorer som stress eller angst, kan også løsningen være å oppsøke legen din.

Behandling av tanngnissing

Tannlegen vil ofte kunne se symptomer på tanngnissing tidlig. Når tannlegen ser skader på tennene dine som mest sannsynlig kommer fra tanngnissing, sjekker hun også om du er utsatt for stress eller bruker medisiner. For å sjekke om det er tann- og bittstillingen som forårsaker tanngnissingen tar tannlegen røntgenbilder av tennene dine.

For noen pasienter er skadene forårsaket av tanngnissing så store at tennene må få nye fyllinger, skallfasetter og tannkroner før skinnen kan lages. For å hindre deg i å gnisse tenner videre ubevisst, som i søvne, vil også tannlegen ofte anbefale at det lages en bittskinne til pasienten.

Bittskinnen lages til enten over- eller underkjeven og brukes om natten for å stabilisere kjeven og avlaste kjeveledd og kjevemuskulatur. Bittskinnen blir laget etter en avstøpning av dine tenner og dermed passe ditt bitt.

Kontakt oss

    image