Bittskinner mot tanngnissing

Noen gnisser tenner intenst og hver natt, hos andre skjer dette bare innimellom. Hos tannlegen kan du få bittskinner mot tanngnissing, enten du kun trenger en tannbeskytter eller en smertereduserende stabiliseringsskinne ved TMD-plager.

image

Hva er tanngnissing?

Tanngnissing, å skjære tenner, eller bruxisme på fagspråket, skjer ofte i søvne eller situasjoner der du er anspent. 

Tilstanden blir ofte oppdaget av kjæreste og ektefelle som våkner av ulydene om natten. For noen foregår tanngnissingen uten lyd og blir først oppdaget når pasienten får tann- eller kjeveproblemer.

Går du jevnlig til tannsjekk, vil tanngnissingen raskt bli oppdaget.

Årsaker til gnissing av tenner

Tanngnissing kan komme av en rekke ulike årsaker. Gnissing av tennene mot hverandre  kan utløses ved blant annet stress, angst eller undertrykt sinne og frustrasjon. Tanngnissingen kan også være arvelig. Noen pasienter begynner med gnissing fordi de har problemer med bittet. 

Koffein og andrenalin kan også forverre tanngnissingen.

Ved hjelp av bittskinner kan du unngå skader på tennene og også få hjelp ved smerter i , kjever, tyggemuskler og eventuelle smerter i hodet, nakke og rygg. 

Tannpressing og tanngnissing - hva er forskjellen?

Gnissing og tannpressing er begge former for ukontrollerbare bevegelser av kjeven og tennene, men de skiller seg litt fra hverandre.

Tanngnissing (bruxisme) er en ufrivillig bevegelse der en person gnir tennene sammen, vanligvis om natten under søvn. Tannpressing ligner, men i stedet for å gni tenner mot hverandre, presser du tennene sammen med stor kraft uten å skape bevegelse. 

Tannpressing  kan foregå både i våken tilstand og under søvn og kan være et resultat av stress, angst eller at kjevene har en uvanlig posisjon. Resultatet kan bli slitasje av tenner og smerter i kjevene. 

Hva er TMB?

Stor og intens aktivitet i musklene i kjevepartiet når du sover kan føre til såkalt temporomandibulær dysfunksjon, forkortet TMB. Dette er en fellesbetegnelse for tilstander og medfølgende smerter i kjeveledd og tyggemuskler. Det kan bli vondt å tygge mat og gape høyt. I slike tilfeller må det lages en hard og heldekkende  bittskinne som øker bitthøyden betydelig og gjør at tyggemuskulaturen slapper mer av gjennom natten.

Uansett om du gnisser eller presser tennene dine, er det viktig å oppsøke hjelp hos tannlege. Alle Tannfeen-klinikker har behandlingen og utstyret som hjelper mot plagene. 

tannpleier og pasient

Symptomer på tanngnissing

Fordi tanngnissing ofte skjer når du sover, er det ikke så lett å oppdage, i hvert fall ikke om du sover alene. Men det er flere tegn på tanngnissing det er greit å vite om, for eksempel: 

  • følsomme tenner
  • tannslitasje, ofte på kanten av tennene
  • lyd av tanngnissing når du er anspent
  • tyggeskader på innsiden av kinnene

Tannskader når du gnisser tenner

Over tid og uten bruk av bittskinne, kan tanngnissing og tannpressing føre til slitasje på tannemaljen. Resultatet kan bli mer kantete og tynnslitte tenner på tuppen. Også fyllinger kan bli slitt og få store skader og føre til sprekker i tennene.

Sprekkene kan bli mer omfattende og igjen føre til at bakterier i munnen kommer seg inn i tannen og skader nervene. I slike tilfeller vil rotfylling eller tanntrekking bli vurdert før videre behandling.

Symptomer på TMD

Tanngnissing og tannpressing kan også forekomme ved TMD - temporomandibulær dysfunksjon, men ikke nødvendigvis. TMD er en fellesbetegnelse for dysfunksjon og smerte relatert til tyggemuskulatur og/eller kjeveledd. Symptomer på TMD kan være

  • ømme kjever
  • stivhet i nakke, skuldre og rygg
  • hodesmerter om morgenen
  • vansker med å både gape opp og lukke munnen
  • klikkelyder fra kjeven
  • låsninger i kjeveledd
  • øreverk-lignende smerter

Få hjelp hos tannlegen ved tanngnissing

Snakk med tannlegen din ved mistanke om tanngnissing og/eller TMD-symptomer. 

Har du skader på tennene som skyldes tanngnissing, vil du få spørsmål om stressnivå og bruk av medisiner. For å sjekke om det er tannstillingen eller bittet som forårsaker tanngnissingen, tar tannlegen røntgenbilder av tennene dine og undersøker musklene og bevegeligheten i og rundt kjeveleddet. 

Tannlegen kan oppdage om ubehaget skyldes et skjevt bitt og om du dermed har behov for tannregulering.

Tannbeskyttelse med bittskinne eller TMD-skinne?

Våre tannleger kan tilby to typer skinner:

1. Tannskinne mot tanngnissing 

For mange som gnisser tenner kan en tannbeskytter i form av en skinne være dét som trengs for å forebygge tannskader. En slik tannbeskytter fungerer som en barriere mot gnissing.

Du kan kjøpe tannbeskyttere hos apoteker, men vi anbefaler å få hjelp av tannlegen for å ta en kikk på tenner og bitt. En slik skinne er gunstig i pris og du trenger ikke oppfølging av tannlege.

2. Heldekkende hard stabiliseringsskinne - TMD-skinne

En heldekkende hard bittskinne hjelper mot tanngnissing, men er først og fremst utformet for å avlaste kjeveleddet. Stabiliseringsskinnen inngår som en del av behandling av TMD-plager. Den harde skinnen gjør at du ikke kan bite tennene like hardt sammen og avlaster kjeveledd og tyggemuskler. TMD-skinnen beskytter tennene hos deg som både presser og gnisser tenner. 

En TMD-skinne lages etter en avstøpning eller scan av dine tenner og dermed tilpasset akkurat ditt bitt. Ved bruk av TMD-skinne, følges du jevnlig opp av tannlegen.

Når barn gnisser tenner

Tanngnissing er vanlig blant barn i fem-seks-årsalderen. I denne aldersgruppen gnisser omtrent ett av tre barn tenner om natten. Tanngnissingen kommer trolig av vekst, øresmerter og fremvekst av nye tenner. De fleste vokser dette av seg.

Ved smerter og plager i hode og kjeve, kan også barn bruke en heldekkende stabiliseringsskinne, men denne er myk og ikke hard som hos voksne med TMD-plager. Grunnen er at barn og unge ikke er utvokst i kjevepartiet og en myk skinne vil ikke hemme vekst og frembrudd av tenner.

Slik lages bittskinnen

For noen av våre pasienter er tannslitasje og tannskader forårsaket av tanngnissing så store at tennene må få nye fyllinger, skallfasetter og tannkroner før videre behandling og produksjon av en skinne. 

Når eventuelle tannskader er utbedret, vil tannlegen ta en sjekk og gi deg et estimat for hva skinnen din vil koste. Er prisen ok for deg, skannes kjevene og det blir foretatt en bittindeks. Noen tannklinikker bruker fysisk avstøpning av tennene. Resultatet sendes til en tanntekniker som utformer skinnen.

Neste gang du besøker tannklinikken, får du tilpasset den ferdige skinnen slik at du er sikret at den passer akkurat. Trengs det tilpasninger, gjøres endringene på skinnen under samme tannlegebesøk.

Det kreves noe tilvenning i starten. Skinnen må sitte stramt over tennene så den ikke ramler ut om natten. Bruk gjerne skinnen før du legger deg om kvelden slik at du blir vant til den. Dersom du opplever ubehag og ømhet i kjeve og munn, kan du kontakte tannklinikken for en etterjustering. 

Pris på bittskinne ved TMD

Bittskinnen vil variere i pris mellom tannklinikker og hvor omfattende behandlingen er. Ta kontakt med nærmeste Tannfeen-klinikk for en tannsjekk og et kostnadsoverslag. 

Noen av våre pasienter kan ha rett på refusjon fra Helfo, både ved sjekk og utredning samt behandling og utforming av bittskinne ved TMD.

Tannfeen har direkteoppgjør hos Helfo og vi tar oss av søknaden for deg. Stønad fra Helfo kan utløses ved eksempelvis større tannskader på grunn av gnissing, smerter i kjevene og smerter i tyggemusklene. 

Tannbeskytter mot tanngnissing utløser ingen støtte fra Helfo.

Annen hjelp mot tanngnissing

Dersom tanngnissingen kommer av stress eller andre lignende faktorer, er det anbefalt at man prøver å gjøre noe med en stresset livssituasjon eller senke nivået av stress gjennom trening og/eller avslapningsøvelser og meditasjon.

Dersom tanngnissingen skjer når du er våken, kan du også forsøke å hvile tungen mot ganen, holde tennene fra hverandre og munnen sammen.

Når tanngnissingen skyldes faktorer som kraftig stress eller angst, bør du oppsøke legehjelp.

Kontakt oss

    image