image

Hva hjelper mot tannverk og smerter i munnen?

Har du vedvarende smerte i tennene dine, bør du oppsøke hjelp så raskt som mulig. Her får du gode råd for hva som hjelper mot tannverk og når du bør få behandling hos tannlegen.

Vanlige årsaker til tannverk

Tannverk skyldes ofte hull i en tann (karies), men også andre problemer kan forårsake tannverk, for eksempel

 • knekt tann
 • betennelse i visdomstannen som kan gi både tannverk og smerter ved svelging og gaping
 • slag eller hardt støt mot en tann
 • betennelse inne i tannen, såkalt pulpitt
 • tannbyll
 • tannkjøttbetennelse
 • bihulebetennelse
 • sår i munnen

Symptomer på tannverk

De fleste opplever tannverk som svært ubehagelig og med sterke smerter. Smertene kan komme og gå, men likevel oppleves over en lang periode. For noen blir smertene verre når de inntar mat og drikke.

Dersom du har pulpitt med infeksjon inne i tannen, vil du gjerne kjenne ising i tannen om du spiser kald mat eller drikke. Hvis isingen ikke går over etterpå, kan du ha fått pulpitt.

Bestill time hos tannlegen!

Dersom du har tannverk og smerte i tannkjøttet som ikke går over, er det uansett viktig å oppsøke tannlege raskt for å finne ut hva som er årsaken til smertene dine. 

Dersom smertene skyldes karies, bør dette behandles raskt før hullet blir større og forårsaker mer tannsmerter. 

Bestill time hos tannlege også dersom årsaken til smerten er noe annet enn hull i tannen. Jo raskere behandlingen kan starte, desto mindre komplisert blir behandlingsforløpet. Kostnadene for behandling kan også bli høyere jo lengre du venter.

Ved tegn på alvorlig infeksjon må du komme deg til tannlegen umiddelbart. Høy feber, hevelse som kjennes i ansiktet, vansker med å puste eller svelge og problemer med å åpne munnen, er alle tegn på infeksjon som krever rask behandling. 

Hos Tannfeen har vi kort ventetid, så ikke nøl med å ta kontakt om du får tannverk. Våre klinikker har ofte åpent på kveldene og i alle ferier.

Få rask behandling ved pulpitt

Ved pulpitt er det viktig at betennelsen stoppes så tidlig som mulig. Venter du for lenge med å gå til tannlegen, kan tannen dø. Behandlingen blir da rens av tannen og rotfylling med en tannkrone på toppen. En annen mulighet er å trekke tannen og sette inn et tannimplantat eller en tannbro.

Tannbyll og smerte i tannkjøttet

En tannbyll kan oppstå av flere årsaker. Tannbyllen kan dannes ved at en infeksjon inni tannen spres til tannkjøttet og beinvevet rundt tannen. Dersom tannen er knekt eller sprukket, kan bakterier trenge inn i tannen og gi betennelse og tannverk. 

Tannbyller kan også oppstå ved tannkjøttbetennelse og ved frembrudd av tenner, for eksempel en visdomstann. Dersom tannen ikke kommer helt frem, kan området være vanskelig å holde rent og bakterier kan komme seg under tannkjøttet og danne en byll.

Tannbyller bør behandles straks hos tannlegen. Etter behandling forsvinner smertene i munnen og du blir raskt bedre

Tannpine etter tannlegebesøk

Etter enkelte typer tannbehandling, er det helt normalt å ha vondt i tennene i noen dager. Dette gjelder for eksempel etter at du har vært til tannlegen for å fylle et hull. Etter noen dager skal denne type ubehag bli borte av seg selv.

Dersom tannlegen har brukt mye boring, kan tannen kjennes litt øm og betent etterpå. Det er helt normalt å ha litt ubehag i dagene etter og noen ganger i noen uker før det går over. Også tygging med tannen som har blitt behandlet, kan være vanskelig i etterkant, men det går over etter hvert.

Kan jeg behandle tannverk selv?

De fleste typer tannverk kommer av skader på tennene eller tannkjøttet som du må ha hjelp av tannlegen for å bli kvitt. Men dersom tannpinen går over raskt, trenger du ikke gå til tannlegen. 

Ved vedvarende smerter er det viktig å oppsøke tannlege. Skader på tennene er ikke noe du kan behandle selv.

Hva hjelper mot tannverk?

Før du kommer deg til behandling hos tannlegen, kan du lindre smerten på ulike måter, blant annet med smertestillende og reseptfrie legemidler. Smertestillende medikamenter med paracetamol som virkestoff, er førstevalget, men også smertestillende med virkestoffet ibuprofen kan lindre smertene. Hos apotek og i dagligvarebutikker finner du både Ibux og Paracet, men husk å alltid lese pakningsvedlegget og følg anbefalt dosering.

Du kan også lindre tannsmerter med en ispose, eventuelt putt isbiter i et kjøkkenhåndkle og hold inntil området av munnen som gjør vondt. Du kan også bruke en pose med frosne erter, men ha et håndkle mellom huden og posen. Ikke la isposen ligge mer enn noen få minutter av gangen på området der du har smerter.

Et annet råd er å skylle munnen med saltvann. Bland én teskje salt ut i et glass med vann og skyll munnen godt. Bruk gjerne lunkent vann slik at saltet løses godt opp. Skyll med saltvann flere ganger i løpet av dagen.

Har du tannverk, bør du unngå både varm og kald mat og drikke. Dette kan forverre smerten. Alt du drikker, enten det er te eller vann, bør være romtemperert. Unngå også sterk mat, godteri og brus.

Hva hjelper mot tannverk? Forebyggende råd

Ettersom tannpine ofte kommer av hull i tennene, er det alltid et godt og rimelig råd å ha faste rutiner for en god tannhygiene:

 • Børst tennene dine to minutter hver morgen og kveld, gjerne med fluortannkrem
 • Bruk tanntråd, tannstikkere og/eller mellombørster hver dag 
 • Skyll tennene med munnskyllevann som inneholder fluor
 • Drikk vann når du er tørst!
 • Begrens inntak av mat og drikke med mye sukker

Ta en regelmessig tannsjekk hos tannlege eller tannpleier, minst én gang i året. Da kan du unngå skader som får utvikle seg og du kan spare deg for både ubehag, smerter og store utgifter ved at tannskadene blir omfattende.

Kontakt oss

  image