image

Tannverk

Tannverk skyldes ofte hull i en tann, men også andre problemer kan forårsake tannverk. For at du skal være sikker på hva som er årsaken for vedvarende smerter i en tann, er det viktig at du oppsøker tannlege raskt.

Vanlige årsaker til tannverk

  • Knekt tann
  • Betennelse i visdomstann. Dette kan gi både tannverk og smerter ved svelging og gaping
  • Slag eller hardt støt mot en tann.

Symptomer på tannverk

De fleste opplever tannverk som plagsomme og sterke smerter. Smertene kan komme og gå, men likevel oppleves over en lang periode. For noen blir smertene verre når de spiser eller drikker.

Når bør du gå til tannlegen?

Når du har tannverk som ikke går over, er det viktig å oppsøke tannlege raskt for å finne ut hva som er årsaken til smertene dine. Dersom smertene skyldes et hull i tannen, bør dette behandles raskt før hullet blir større og forårsaker mer smerte.

Det samme prinsippet gjelder andre mulige årsaker for plagene – jo raskere behandlingen kan starte, jo mindre komplisert blir behandlingsforløpet. Kostnadene til tannbehandling kan også bli høyere jo lenger du venter.

Tannverk etter tannlegebesøk

Etter noen typer tannbehandlinger er det helt normalt å ha vondt i tennene i noen dager. Dette gjelder for eksempel etter at du har vært til tannlegen for å fylle et hull. Etter noen dager skal denne type ubehag bli borte av seg selv.

Kan jeg behandle tannverk selv?

De fleste typer tannverk kommer av skader i tenner eller tannkjøtt som du må til tannlegen for å bli kvitt. Dersom tannpinen går over raskt trenger du ikke gå til tannlegen. Ved vedvarende smerter er det viktig å oppsøke tannlege. Dette er ikke noe du kan behandle selv.

Forebyggende råd

Ettersom tannpine ofte kommer av hull i tennene, er det alltid et godt og rimelig råd å ha faste rutiner for en god tannhygiene:

  • Børst tenner to minutter morgen og kveld
  • Bruk tanntråd hver dag 
  • Skyll tennene med munnskyllevann som inneholder fluor

Kontakt oss

    image