Tannprotese som tannerstatning

Gebiss eller tannprotese, er en rask, enkel og økonomisk gunstig løsning for å erstatte tenner som mangler.

image

Hva er en tannprotese?

En tannprotese er en avtagbar erstatning for egne tenner. Tannprotesen tas ut for daglig rengjøring og når du skal sove. 

Tannproteser består av en base med tannkjøttfarget akryl  med monterte tenner av plast. Tannprotesene som lages hos tannlegen i dag, er svært naturtro og mer komfortable enn tidligere.

En løs tannprotese er et godt alternativ for de som ikke kan få tannbro eller tannimplantat for å erstatte flere tenner.

Tannproteser er også rimeligere alternativer enn fastmonterte tannerstatninger. I noen tilfeller brukes en løs protese som midlertidig løsning i påvente av en mer permanent behandling.  

Tannproteser lages enten som helprotese eller delprotese. Hos Tannfeen kan vi hjelpe deg med begge typer protese.

Gebiss eller tannprotese – hva er forskjellen?

En helprotese er det samme som man før kalte et gebiss, og erstatter manglende tenner i underkjeven eller overkjeven. Tannprotesen holdes på plass ved hjelp av vakuumet som oppstår når den settes på plass i ganen, i tillegg til musklene i kinn og lepper. Våre tannleger hos Tannfeen hjelper deg med å komme frem til om en helprotese blir den beste løsningen for deg. Manglende tenner kan også erstattes med en delprotese, tannbro eller tannimplantat. 

Erstatning av tenner med delprotese

Delprotesen er en god løsning for de som mangler én eller flere tenner. Den festes ved hjelp av de gjenværende tennene. En slik protese forutsetter at du har noen tenner igjen i samme kjeve. Delprotesen holdes på plass med klammer på nabotennene.

Mens helproteser lages i akryl, har delprotesen som regel et skjelett av metall slik at løsningen holder seg stabil.

Tannprotese, tannimplantat eller tannbro?

Førstevalget for å erstatte manglende tenner er i dag tannbro eller tannimplantat. Dette fordi disse behandlingene gir nye og faste tenner som sitter bedre. 

Allikevel er det tilfeller der en protese vil være det beste alternativet for å erstatte egne tenner. Dette kan for eksempel være hvis pasienten ikke har nok beinvev til at tannlegen får montert et implantat, eller der pasienten har en sykdom som gjør at tannbro eller tannimplantat ikke er aktuelt. Manglende hygienekontroll kan også være en årsak.  

Moderne og behagelige tannerstatninger har et naturlig utseende som passer til deg og de gjenværende tennene. Vi i Tannfeen hjelper deg med å komme frem til den tannprotesen som passer best til deg.

tannlege snakker med pasienten før undersøkelse

Fordeler og ulemper med tannprotese og gebiss

En tannprotese er en raskere og billigere alternativ løsning enn tannbro og tannimplantat. Andre fordeler ved å velge tannprotese er

  • mindre risiko for tannsykdommer
  • enkel rengjøring
  • god holdbarhet
  • endringer som kan utføres uten store kostnader 
  • gjenoppretting av estetikk og talefunksjon for de fleste

Det som taler imot valg av tannprotese, er at det kan ta tid å bli vant til den, både med hensyn til spisefunksjon og talefunksjon. Andre ulemper er at en tannprotese kan endre opplevelsen av smak, temperatur og konsistens på maten du spiser. Dette gjelder spesielt hvis deler av munnhulen er dekket av protesen. Proteser krever også nøye rengjøring hver dag for å opprettholde munnhygienen.

Hvordan lages gebiss og tannproteser?

Hvis vi skal lage en tannprotese til deg tar tannlegen først en avstøpning eller scanning av munnen din. Det er denne avstøpningen/scanningen vi bruker som base når vi skal lage «nye tenner» til deg. For å lage en permanent protese ferdig, må du regne med flere besøk til tannlegen før du kan få tennene utlevert. Det er heller ikke uvanlig at det er behov for flere besøk etter utleveringen for å få tilpasset og finjustert tannprotesen eller gebisset. 

Mens du venter på at din nye tannprotese skal bli laget og tilpasset, kan du bruke en midlertidig protese. 

Det er naturlig at øvrige tenner og gummer endrer seg litt. Men gjennom justeringene setter vi protesen på plass slik at den sitter perfekt og uten ubehag. Samtidig gir tannlegen deg opplæring i hvordan du skal sette inn tannprotesen riktig og hvordan den skal rengjøres. 

Tilpasninger når du starter med tannprotese

Vær obs på at det tar tid å bli vant til å bruke protese. Det er ikke alltid så lett å spise eller prate. Fordi det tar tid for muskler og slimhinner å bli vant til den nye tannprotesen. I mellomtiden kan du oppleve at spyttproduksjonen øker. Rett etter at protesen tas i bruk, kan mange også få brekningsfornemmelser.

Det er annerledes å spise med protese enn med egne tenner. Før spiseteknikken sitter helt, kan du gjerne spise mat som er lett å tygge, eller flytende føde slik som supper. Annen mat bør deles godt opp og tygg forsiktig.

Når det kommer til snakking, opplever mange med protese at de blir mer utydelige og at s-lyder er vanskelig å få til. Her bør du rett og slett øve og lese høyt for deg selv slik at du raskere venner deg til å snakke med din nye protese.

Noen opplever også å bli ømme og få gnagsår på punkter i munnen. Her kan tannlegen hjelpe deg ved å slipe protesen. Kom innom din nærmeste Tannfeen-klinikk slik at vi kan få tatt en titt og justere tannprotesen din.

Pris på gebiss eller tannprotese

Prisen på behandling med tannprotese,  vil variere med hvor mange tenner som skal inkluderes i protesen, om du velger helprotese eller delprotese og hva slags materiale protesen skal lages av. 

For enkelte pasienter kan det også være mulig å få hele eller deler av tannbehandlingen dekket gjennom en HELFO-refusjon. 

Trenger du hjelp til å finansiere tannbehandlingen? Tannfeen har et samarbeid med SVEA og vi kan hjelpe deg med å håndtere søknaden

Helfo-refusjon til gebiss og proteser

Mange pasienter kan ha rett til støtte fra HELFO for behandling med tannprotese, der du kun betaler en egenandel. Hvis en protese er aktuelt for deg, anbefaler vi deg derfor å bestille en uforpliktende konsultasjon med en av våre dyktige tannleger hos Tannfeen. Hos tannlegen får du undersøkt tennene og kjeven din, og så få vurdert om du kan ha rett til refusjon fra HELFO. 

Etter konsultasjonen kan vi gi deg et overslag på hva en tannprotese koster i ditt tilfelle. Vi  kan også ta oss av søknaden til HELFO for deg. 

I noen tilfeller kan årsaken til at du har mistet tennene dine, være grunnlaget for at du er berettiget refusjon. Derfor ønsker vi at du tar med deg all relevant dokumentasjon fra eventuelle andre behandlere du har vært hos tidligere. Ta gjerne kontakt med din tannlege før konsultasjonen om du er usikker på hva dette innebærer. 

Hvordan ta vare på en tannprotese?

Som med dine naturlige tenner, er det viktig med god munnhygiene også når du bruker tannprotese. 

I tillegg til å pusse munnen, er det viktig med daglig rengjøring av tannprotesen. Manglende eller dårlig renhold av gebiss eller delprotese, kan føre til infeksjoner og sopp i munnen, i tillegg til kronisk irritasjon på slimhinnene og dårlig ånde.  

Ta protesen ut hver kveld. Du skal helst ikke sove med denne på. 

Når tannprotesen ikke er i bruk, slik som om natten, skal den ikke oppbevares fuktig. Du skal rengjøre den grundig og legge på et egnet sted  med innsiden opp. Dette vil forebygge soppvekst. 

Rengjøring av tannproteser og gebiss

Før rengjøring tar du ut tannprotesen, enten det er en helprotese eller delprotese.

Etter at du har tatt ut protesen børster du munnen godt med en myk tannbørste med tannkrem. Det er også viktig at du i tillegg til tennene pusser ganen, tannkjøttet og tungen. Vær spesielt nøye med pussingen på de stedene i munnen hvor delprotesen din er festet. 

Protesen bør børstes én til to ganger om dagen. Protesen renses best med en protesebørste og en mild tannpasta, helst uten slipemidler. Vanlig tannkrem kan lage riper i protesen, som igjen gir god grobunn for bakterier. Spør gjerne tannlegen din om hvilken tannpasta som kan brukes til formålet. Et alternativ til tannkrem er faktisk å bruke Zalo når du børster selve protesen. Husk å skylle protesen godt med vann etterpå.

Pass på at vannet du bruker til å rengjøre protesen din ikke er varmere enn 37 grader. Hvis vannet er varmere enn dette, kan protesen skades slik at den ikke lenger passer til gommene dine. 

Et godt tips er å rengjøre tannprotesen over en servant fylt med vann. Da slipper du å skade protesen dersom du mister den. 

Du kan med fordel også rense protesen én gang i uken med rensetabletter som du får kjøpt på apoteket. Dersom du oppdager tannstein på protesen din, skal du ikke prøve å fjerne denne selv. En tannlege kan  hjelpe deg med å fjerne dette. 

Justering av tannproteser som ikke passer lenger

Selv om en tannprotese holder i lang tid, er den ikke evigvarende. Etter en tids bruk kan du oppleve at tannprotesen sitter dårlig. Dette kommer av endringer i munnhulen og at kjevekammen trekker seg tilbake med alderen. Endringen merkes ofte som ubehag i gommene, eller at du gradvis opplever at det blir vanskelig å spise med protesen. 

Tannlegen kan hjelpe deg med å justere protesene slik at de sitter godt igjen. Dette gjøres på ulike måter:

  • Justering av undersiden av tannprotesen slik at den sitter bedre mot underlaget. Dette trengs ofte ved bensvinn eller at protesen er dårlig tilpasset. En slik fóring er enten permanent eller en midlertidig løsning til tannprotesen er utbedret.
  • Utskifting av akrylen i protesen, såkalt rebasering, ved skader på akrylen. Tannlegen vil ta nye avtrykk av tennene og munnen.
  • Ved dårlig tilpasning av gebiss (helprotese), kan en løsning med trykknapp-protese fungere godt. Her festes tannprotesen din til to implantater og vil sitte mye bedre enn dersom den kun ligger på gommene i munnen. Med en trykknapp-protese, trengs ofte ikke festemiddel lenger. 

Kontakt oss

    image