Gebiss og tannprotese

Gebiss, eller tannprotese, er en erstatning for manglende tenner. 

image

En tannprotese er en avtagbar tannerstatning som tas ut når du skal rengjøre den eller når du skal sove. Å erstatte manglende tenner med en løs tannprotese er et godt alternativ for de som ikke kan få tannbro eller tannimplantat. Gebiss og tannproteser er også rimeligere alternativer enn fastmonterte tannerstatninger. I noen tilfeller brukes en løs protese som en midlertidig løsning i påvente av en mer permanent behandling.  

Tannfeen har dyktige tannbehandlere med lang erfaring innen utvikling og tilpassing av tannproteser. Vi har kort ventetid, og hjelper deg dessuten med å søke refusjon fra HELFO om du har rett på dette. Ta kontakt i dag for en uforpliktende konsultasjon, så hjelper vi deg med å finne den løsningen som passer best for deg og din situasjon. 

Hva er en tannprotese?

Tannproteser består av en base med tannkjøttfarget akryl med monterte tenner av plast eller porselen. Moderne og behagelige tannerstatninger har et naturlig utseende som passer til deg og dine egne gjenstående tenner. Vi i Tannfeen hjelper deg med å komme frem til den tannprotesen som passer best til deg.

Hvordan lages gebiss og tannproteser?

Når vi lager en tannprotese, tar vi først en avstøpning av munnen din. Det er denne avstøpningen vi bruker som base når vi skal lage «nye tenner» til deg. Selv om protesen blir laget etter en avstøpning av munnen din er det vanlig prosedyre at du er innom oss 2-3 ganger og får finjustert protesen. Det er naturlig at øvrige tenner og gommer endrer seg litt, og gjennom justeringene passer vi på at den sitter perfekt og uten ubehag. Samtidig gir vi deg opplæring i hvordan du skal sette inn protesen riktig og hvordan den skal rengjøres. 

Det finnes flere typer tannproteser: 

Gebiss og helproteser

En helprotese, det som mange fremdeles kaller et gebiss, erstatter alle tennene i under- eller overkjeven. Protesen holdes på plass ved hjelp av vakuumet som oppstår når den settes på plass i ganen, i tillegg til musklene i kinn og lepper. Våre tannbehandlere hjelper deg med å komme frem til om et gebiss blir den beste løsningen for deg – eller om du i stedet kan få et bedre resultat med delprotese, tannbro eller tannimplantat. 

Delprotese

En delprotese er en god løsning for de som mangler én eller flere tenner, og benyttes vanligvis når pasienten fortsatt har egne tenner igjen i munnen. Delprotesen holdes på plass ved hjelp av klammer på nabotennene.  

Både helproteser og delproteser tas ut daglig av brukeren selv for rengjøring. Vi anbefaler pasientene våre å ikke sove med protesen på. 

Når bør du velge tannprotese eller gebiss?

Førstevalget for å erstatte manglende tenner er i dag tannbro eller tannimplantat. Dette fordi disse behandlingene gir nye, faste tenner som sitter bedre og som ikke trenger like mye vedlikehold og oppfølging som tannproteser. Det kan likevel være tilfeller der proteser blir det riktige valget. Dette kan for eksempel være hvis pasienten ikke har nok beinvev til at tannlegen får montert et implantat, eller der pasienten har en sykdom som gjør at tannbro eller tannimplantat ikke er aktuelt. Manglende hygienekontroll kan også være en årsak.  

Fordeler med tannprotese og gebiss

 • Raskere og billigere alternativ løsning enn tannbro og tannimplantat 
 • Lavere risiko for tannsykdommer
 • Enkel å rengjøre
 • Har god holdbarhet
 • Endringer kan utføres uten store kostnader 
 • Gjenoppretter estetikk og talefunksjon for de fleste

Ulemper med tannprotese

 • Det kan ta litt tid å venne seg til denne type tannerstatning, både med hensyn til spisefunksjon og talefunksjon. 
 • Proteser kan endre opplevelsen din av ved at smak, temperatur og konsistens når du skal spise. Dette gjelder spesielt hvis deler av munnhulen er dekket av protesen.
 • Gebiss og delproteser krever god munnhygiene da både protesen og munnhulen må rengjøres godt hver dag

Hva koster det å få gebiss eller tannprotese?

Prisen på denne behandlingen vil variere etter hvor mange tenner som skal inkluderes i protesen, om du velger helprotese eller delprotese og hva slags materiale protesen skal lages av. For enkelte pasienter kan det også være mulig å få hele eller deler av tannbehandlingen dekket gjennom en HELFO-refusjon. 

Helfo-refusjon til gebiss og proteser

Mange pasienter kan ha rett til HELFO-refusjon for denne behandlingen, der du kun betaler en egenandel. Hvis gebiss eller tannprotese kan være aktuelt for deg, anbefaler vi deg derfor å bestille en uforpliktende konsultasjon med en av våre dyktige tannleger. På den måten vil vi kunne undersøke tennene og kjeven din, og vurdere om du kan ha rett til refusjon fra HELFO. Deretter gir vi deg et prisoverslag for behandlingen. Vi kan også hjelpe deg med å søke støtte fra HELFO. 

I noen tilfeller kan årsaken til at du har mistet tennene dine være grunnlaget for at du er berettiget refusjon eller ikke. Derfor ber vi deg ta med relevant dokumentasjon fra eventuelt andre behandlere på dette. Ta gjerne kontakt med din tannlege før konsultasjonen om du er usikker på hva dette innebærer. 

Hvordan ta vare på en tannprotese?

Som med dine naturlige tenner, er det viktig med god munnhygiene også når du bruker tannprotese. Ta protesen ut hver kveld. Du skal helst ikke sove med denne på. Etter at du har tatt ut protesen børster du munnen godt med en myk tannbørste med tannkrem. Det er også viktig at du i tillegg til tennene pusser ganen og tannkjøttet. Vær spesielt nøye med pussingen på de stedene i munnen hvor delprotesen din er festet. 

Rengjøring av gebiss og delproteser

I tillegg til å pusse munnen, er det viktig med daglig rengjøring av protesene. Manglende eller dårlig renhold av gebiss kan føre til infeksjoner og sopp i munnen, i tillegg til kronisk irritasjon på slimhinnene og dårlig ånde.  

Protesen bør børstes én til to ganger om dagen med en myk tannbørste. Det er viktig at du bruker en tannpasta med lite slipemiddel eller Zalo. Vanlig tannkrem kan lage riper i protesen, som igjen gir god grobunn for bakterier. Spør gjerne tannlegen din om den tannpastaen du har kan brukes til formålet. Pass på at vannet du bruker til å rengjøre protesen din ikke er varmere enn 37 grader. Hvis vannet er varmere enn dette, kan protesen skades slik at den ikke lenger passer til gommene dine. 

Et godt tips er å rengjøre tannprotesen over en vask fylt med vann. Da slipper du å skade protesen dersom du mister den. Du kan med fordel også rense protesen én gang i uken med rensetabletter som du får kjøpt på apoteket. Dersom du oppdager tannstein på protesen din skal du ikke prøve å fjerne denne selv. Tannlegen hjelper deg med å fjerne dette. 

Oppbevaring av gebiss som ikke er i bruk

Når tannprotesen ikke er i bruk, slik som om natten, bør den oppbevares fuktig i et glass med vann eller i et fuktig kjøkkenpapir. Hvis du er plaget med soppinfeksjoner i slimhinnene, bør protesen derimot oppbevares tørt etter grundig rengjøring. Snakk med tannlegen din om hvilke oppbevaringsrutiner som anbefales for deg. 

Tannproteser som ikke passer lenger

Etter en tids bruk vil det for de fleste bli nødvendig å justere tannprotesen. Dette kommer av endringer i munnhulen, og at kjevekammen trekker seg tilbake med alderen. Endringen merkes ofte som ubehag i gommene eller at du gradvis opplever at det blir vanskelig å spise med protesen. Tannlegen hjelper deg med å justere protesene slik at de sitter godt igjen.

Kontakt oss

  image