Bedøvelse hos tannlegen

Bedøvelse hos tannlegen er en viktig del av moderne tannbehandling. Du kan føle deg trygg på at våre tannleger vil gjøre alt for å sikre at du har en behagelig og smertefri opplevelse. Bedøvelsen som brukes i dag er skånsom og effektiv.

image

Tannleger tilbyr bedøvelse for alle typer behandlinger. Dette inkluderer alt fra enkle prosedyrer til mer omfattende inngrep som tanntrekking. Du trenger ikke bekymre deg for smerte under besøket. Tannlegene bruker spesielle teknikker og utstyr for å gjøre bedøvelsen så komfortabel og smertefri som mulig for deg.

Selv om tannlegen hos Tannfeen anbefaler bedøvelse ved alle behandlinger hvor det er nødvendig, men det er opp til deg om du vil sette bedøvelsen. 

Hva er bedøvelse?

Bedøvelse, mer eksakt lokalbedøvelse, gir deg en smertefri behandling hos tannlegen. Lokalbedøvelsen settes kun i området av munnen som skal behandles og virker raskt. Av den grunn trengs kun en liten mengde av bedøvelsesmiddelet. De små mengdene som benyttes nøytraliseres i leveren og skilles ut med urin via nyrene. 

Middelet som brukes til lokalbedøvelse inneholder stoffer som hemmer nervesignaler og dermed registreres ingen smerter. Bedøvelsesmiddelet inneholder også adrenalin som sørger for at blodårene trekkes sammen i tannkjøttet og holder bedøvelsen på plass der behandlingen foregår.

Smertefri behandling med bedøvelse

Redselen for at tannbehandlingen skal gjøre vondt, er årsaken til at mange utsetter eller dropper tannsjekk og behandling. Resultatet kan dessverre bli enda dårligere tannhelse og behov for enda mer omfattende inngrep.

Med bedøvelse trenger du ikke være redd for hverken trekking av tenner eller andre behandlinger, men vi vet at mange er også redde for å få bedøvelse i forkant. Med dagens skånsomme bruk av bedøvelse, behøver du ikke være engstelig.

Hva påvirker smerte?

Alle opplever smerter forskjellig og noen tåler mer enn andre. Smerteopplevelsen påvirkes av ulike faktorer. Dersom du er redd og nervøs, eller kanskje har tannlegeskrekk, vil for eksempel synet av sprøyter, lukter, lyder, tannlegebor og andre tannlegeinstrumenter, forsterke følelsen av smerte og ubehag. Smerter kan også påvirkes av dagsform, stress, hormoner og sykdommer. Tidligere opplevelser hos tannlegen, tillit til behandler og at du er forberedt på hva som skal skje, vil også påvirke opplevelsen av smerte. Derfor er vi hos Tannfeen opptatt av at du skal få en best mulig opplevelse før, under og etter behandling hos oss.

Hvem kan få bedøvelse?

De fleste kan få bedøvelse, men enkelte tåler ikke vanlige bedøvelsesmidler. Er du kunde hos en av våre Tannfeen-klinikker, vil du få spørsmål om eventuelle allergier, sykdommer og medisinbruk slik at vi finner et trygt og egnet bedøvelsesmiddel for deg. 

Vi bruker flere typer, som Xylocain dental, Carbocain, Scandonest og Septocain. Din tannlege vil velge riktig type for deg basert på din helse eller tilstand.

For pasienter med høyt blodtrykk eller visse hjerteproblemer har vi bedøvelse uten adrenalin. Denne typen bedøvelse virker kortere og må gis i flere doser dersom du får en tannbehandling som tar tid. 

Dersom du er gravid, vil vi tilrettelegge behandlingen med hensyn til hvor du er i svangerskapet. 

Milde bivirkninger etter bedøvelse

Virkningen av lokalbedøvelse avtar gradvis. Du kan føle nummenhet i munnen og lepper i noen timer etter behandlingen.¨

Andre vanlige bivirkninger etter bedøvelse kan være vansker med å spise og drikke, lett svimmelhet og midlertidig hevelse på innstikkstedet. Disse bivirkningene er som regel milde og går over av seg selv etter noen timer.

Når forsvinner bedøvelsen etter ferdig tannlegebehandling?

Bedøvelsen varer vanligvis i 2-4 timer etter tannlegebesøket, alt avhengig av type bedøvelse, mengden som er brukt og hvor stort område som er bedøvet. I denne tiden bør du være forsiktig når du spiser og drikker. Du kan nemlig ikke kjenne om maten eller drikken er for varm. Du kan også bite deg i kinn og tunge uten å merke det.

I de første timene etter bedøvelse bør du spise myk og kald mat. Unngå varme drikker og hard mat til bedøvelsen er helt ute. 

Mer behagelig bedøvelse

Er du redd for bedøvelse og sprøyter? Si gjerne ifra på forhånd til oss, så kan vi finne løsninger. Våre tannleger og tannpleiere er vant med å hjelpe og gi råd til kunder som er redd for at bedøvelsen skal gjøre vondt.

Du kan også få  påført en bedøvelseskrem eller -gel på huden før bedøvelsen settes. Denne kremen nummererer området og gjør at du knapt kjenner nålestikket. Dessuten benytter våre tannleger små sprøyter og tar seg god tid for å gjøre opplevelsen så behagelig som mulig for deg. 

Sedasjon ved tannbehandling

For deg som er urolig og sliter med tannlegeangst, kan sedasjon benyttes i forkant av bedøvelse. Sedative medisiner beroliger, demper smerter og får deg til å slappe av. Det hende du blir trøtt, men du vil være bevisst hele veien.

Hos Tannfeen kan pasienter som trenger beroligende få angstdempende tabletter, for eksempel Sobril, eller Midazolam flytende. 

Tannbehandling under narkose

Ved sterk angst, ekstrem tannlegeskrekk og enkelte større inngrep, kan det være aktuelt med enten sedasjon og narkose, eller full narkose. En tannlege kan ikke sette narkose. Dette må gjøres av en anestesilege som setter medisinene intravenøst. Narkosen gir en dyp og rolig søvn og svært god smertelindring. 

Narkose krever at du får tilført oksygen og blir overvåket av både anestesilege og anestesisykepleier. Svært få klinikker tilbyr narkose som bedøvelse. Ved behov anbefaler vi i Tannfeen våre pasienter å søke om tilrettelagt tannhelsetilbud (TOO) gjennom den offentlige tannhelsetjenesten i hjemfylket. 

Kan tannlegebedøvelse skade nervene?

Nerveskade fra tannlegebedøvelse er svært sjeldent. I noen få tilfeller kan det oppstå midlertidig følelsesløshet eller prikking som varer noen dager eller uker. Varig nerveskade er ekstremt uvanlig. Tannleger er godt trent i å gi bedøvelse på en trygg måte.

Kontakt oss

    image