Ising i tennene

Iser det i tennene når du inntar kald eller varm mat og drikke? Som regel er ikke ising i tennene farlig for tannhelsen, men hvis ubehaget varer lenge, bør du ta en tur til tannlegen. 

ising i tennene

Hva er ising i tennene?

Ising i tennene, også kjent som dentin hypersensitivitet, er en tilstand der tannbeinet (dentin) reagerer på ytre stimuli som for eksempel kald luft, varm suppe eller en iskald brus. Isingen kan gi kortvarig skarp smerte, og for mange oppleves det ubehagelig. 

For mange som opplever ising i tennene, er dette et ubehag som oppstår innimellom og vanligvis forsvinner. Vedvarer plagene og/eller forsterkes, bør du oppsøke tannlegen din  for å finne årsaker til ising. Hos Tannfeen kan både tannleger og tannpleiere undersøke tennene dine og eventuelt behandle dem for å bli kvitt ising i tennene.

Følsomme tenner

Noen har mer sensitive tenner enn andre og opplever ising oftere. Ising i tennene kan utløses blant annet når du

  • inntar mat og drikke som enten er varmt eller kaldt
  • spiser noe surt eller søtt
  • pusser tennene
  • puster inn kald luft
  • bruker tannpirkere eller tanntråd eller drikker 

Hva skyldes ising i tennene?

Noen ganger kan isingen skyldes noe annet enn følsomme tenner. Isingen kan være et underliggende problem med tannhelsen eller skader på tennene ved at emaljen er svekket eller sprukket. 

Emaljen er den beskyttende "rustningen" til tennene. En av oppgavene er å beskytte dentinet, også kalt tannbeinet  i tannen. Dentin er et forkalket vev som ligger under emaljen og rundt tannpulpaen innerst mot tannroten. Dentinet har også små kanaler til tannpulpa. Dette tannbeinet er ikke så hardt som tannemaljen og det inneholder små nerveender som gjør vevet svært smertefølsomt. Med svekket eller skadet tannemalje, eksponeres tannbeinet, og du kan derfor oppleve ising i tennene av varm mat eller kaldt drikke.

Årsaker til svekkelse av tannemalje

Emaljen kan skades og tannbein eksponeres av ulike årsaker:

  • Blottede tannhalser kan oppstå ved tannkjøttbetennelsen periodontitt. Når tannkjøttet trekker seg tilbake, eksponeres tannhalsene. Disse er dekket av dentin og ikke emalje, noe som lett vil føre til ising. 
  • Hard børsting eller bruk av hard tannbørste kan slite ned emalje, som resulterer i ising. 
  • Tanngnissing kan forårsake mikroskopiske sprekker i tennene.
  • Sprekk eller brudd i tannen
  • Fylling som lekker eller har ramlet ut.
  • Syreskader på tennene
  • Karies, eller hull i tennene
  • Betennelse eller skade i tannroten
  • En utvilingsforstyrrelse som resulterer i at tannemaljen er svak og tynn. Den vanligste utviklingsforstyrrelsen er MIH - molar incisiv hypomineralisering.

Ising etter tannbleking?

Opplever du ising i tennene etter tannbleking. Dette er stort sett forbigående, men vedvarer ubehaget bør du gå til tannlegen. 

Grunnen til at tennene iser etter tannbleking, er fordi blekemiddelet trenger inn i emaljen for å trekke ut misfarging. 

Det aller tryggeste er å gå til tannlegen dersom du ønsker å bleke tennene dine. 

PS! Mange opplever at tennene er mer følsomme og iser etter behandling hos tannlegen. Det skjer ofte hos dem som har fjernet tannstein med tannrens, satt på en ny tannkrone eller lagt en ny fylling. Dette pleier å gå over raskt, maks etter noen få uker. Skulle isingen fortsette i lang tid, må du ta kontakt med tannlegen for en sjekk.

Behandling av ising i tennene hos tannlegen

Som du ser, kan ising ha mange årsaker, fra ufarlige og forbigående tilstander, til eventuelle tannskader som bør ses på av tannlege eller tannpleier. Hos våre tannklinikker kan du få sjekket om isingen skyldes hull i en tann, en fylling som må byttes, en sprekk i tannen eller andre tilstander. 

Behandlinger av ising i tennene hos en tannlege, kan for eksempel være:

fluorbehandling: Tannoverflaten pensles med fluor for å styrke emaljen. Denne behandling krever flere besøk hos tannlegen.

fyllinger: Dype hull eller slitasje forsegles med fyllinger.

rotfylling eller tanntrekking: Når annen behandling er forsøkt uten at smertene er dempet, kan tannlegen fylle rotkanalen med en rotfylling, eventuelt trekke tannen og erstatte den med et tannimplantat eller en tannbro

Mukogingival kirurgi: : Dette kirurgiske inngrepet brukes i tilfeller der tannkjøtt har trukket seg tilbake slik at tannhalsene er eksponert. Inngrepet er lite og krever kun lokalbedøvelse. 

Tannleger og tannpleiere kan også gi råd om god munnhygiene og kosthold som igjen kan bidra til å redusere sensitiviteten og ising i tennene.

Pris på behandling av ising i tennene

Hos Tannfeen har vi ingen fast pris på behandlinger av ising i tennene. Prisen avhenger rett og slett av årsaken til at det iser. Hull i tennene, problemer med tannkjøtt, syreskader, slitasje eller skade på tannen – de forskjellige årsakene til at du opplever ising i tennene, krever også ulike behandlinger.

Bestill time hos en av våre tannklinikker. Etter undersøkelsen får du en anbefaling om behandling og hva den vil koste. 

Støtte fra Helfo? 

Du kan ha rett på refusjon fra Helfo i enkelte tilfeller. Alle Tannfeen-klinikkene har direkteoppgjør med Helfo og sender inn søknaden for deg. Alt du betaler for, er egenandelen din.

9 råd som forebygger ising i tennene

1. Jevnlig tannpuss med en myk tannbørste. En hard tannbørste kan gjøre at tannkjøttet trekker seg tilbake og blottlegger tannhalsene.

2. Bytt tannbørsten din hver tredje måned.

3. Bruk tannkremer og munnskyll med fluor eller tannkrem som er laget spesielt for tenner som iser. Fluor bidrar til å beskytte emaljen og redusere følsomheten.

4. Begrens inntak av syreholdige matvarer og drikke som brus og sitrusfrukter som kan slite på tannemaljen over tid.

5. Kutt i inntaket av søtt hvis du plages av ising. Bakterier omdanner sukker til syre som igjen etser og gjør tannemaljen tynn og svekket.

6. Skyll munnen med vann etter å ha spist noe surt eller søtt.

7. Unngå å pusse tennene umiddelbart etter inntak av syreholdige matvarer eller drikke. Vent minst 30 minutter. Da får spyttet tid til å nøytralisere syren.

8. En regelmessig tannsjekk er viktig. En tannlege kan oppdage tidlige tegn på problemer og gi råd om ytterligere forebyggende tiltak.

9. Ikke glem viktigheten av et balansert kosthold. Næringsrik mat med blant annet kalsium og fosfor, kan bidra til å styrke tennene dine.

Kontakt oss

    image