Reparasjon med tannfylling

Dersom du har fått et hull i tannen eller en tannskade vil tannlegen ofte legge en tannfylling for å erstatte den ødelagte delen av tannen og beskytte den mot videre forfall.

Tannfylling

Foto: Getty

Når brukes tannfyllinger?

Tannfylling brukes for å reparere tenner. Karies, eller hull i tennene, er den vanligste grunnen til at du trenger en fylling. Men det finnes også andre årsaker.

  • Mistet fylling som må erstattes
  • Knekt tann
  • Brudd eller sprekker i tenner og/eller gamle tannfyllinger etter å ha tygget på noe hardt
  • Tannskader fra ulykker eller slag mot munnen 
  • Tanngnissing som over har slitt ned emaljen og gjort fyllinger nødvendige. 
  • Noen ganger brukes fyllinger også av estetiske grunner, for eksempel for å minske uønskede mellomrom mellom tennene.

Hvis skaden på tannen din er omfattende, kan tannlegen anbefale en tannkrone i stedet for en fylling. Ved skader som går dypt inn i tannen, kan en rotfylling være nødvendig før kronen settes på.

Mistet fylling? Få rask hjelp hos tannlegen! 

Selv om det ikke gjør vondt når en fylling faller ut, bør du oppsøke tannlege snarest. En ubeskyttet tann er sårbar for forverring av skaden. På sikt øker faren for smertefulle tilstander betraktelig. Rask handling kan spare deg for både ubehag og kostbare behandlinger i fremtiden.

Utsettelse av tannbehandling kan få alvorlige konsekvenser. Smerte og ubehag kan øke over tid. Skaden på tannen kan forverres, noe som kan kreve mer kompliserte og dyre inngrep senere, kanskje med rotfylling eller trekking av tannen med påfølgende innsetting av tannbro eller tannimplantat

Det er også risiko for infeksjoner som kan påvirke omkringliggende vev.

Ta kontakt med din nærmeste Tannfeen-klinikk dersom du har mistet en tannfylling. Hos oss får du rask hjelp, og vi prioriterer akutte tilfeller. Finn første ledige time på våre nettsider. Om ingen timer er ledige, kan du ringe tannklinikken. Vi finner alltid en løsning.

Valg av materiale i tannfyllinger

Ved tannfylling benyttes ulike fyllingsmaterialer. De vanligste er kompositt, porselen og helkeramikk, amalgam og gull. Valg av type fylling avhenger av flere faktorer, blant annet: 

  • tannens plassering
  • pris
  • krav til utseende
  • anbefalinger fra tannlege

Hos Tannfeen vil tannlegen din hjelpe deg å velge det beste alternativet for deg og dine tenner. 

Fylling med kompositt

Komposittfyllinger er mest brukt hos tannlegen fordi de enkelt kan tilpasses tannens naturlige farge. Kompositt er et nokså rimelig materiale som består av en blanding av plastfylling og porselenpartikler. Denne typen tannfylling brukes ofte på en liten eller mellomstor skade eller hull i tennene. 

Komposittfyllingen sitter godt på tannen og gjør at du bevarer mer av den originale tannstrukturen. Dersom fyllingen skulle få sprekker eller andre skader, kan den ofte repareres uten å fjerne hele fyllingen.

Vær oppmerksom på at komposittfyllinger kan misfarges av mat, drikke og røyking. De kan  også ha kortere holdbarhet sammenlignet med andre materialer. Hvis du har allergier, bør du informere tannlegen din, da noen stoffer i kompositt kan være allergifremkallende.

Tannfylling i porselen

Ved store og omfattende tannskader, benyttes som regel fyllinger i porselen eller helkeramikk. Fyllingene ser pene ut og motstår dessuten misfarging svært godt. 

Behandlingen med porselen eller helkeramikk krever flere tannlegebesøk og er mer kostbar. Du må først ta et avtrykk eller skanne tannen hos tannlegen før den lages i et dentallaboratorium. Resultatet er imidlertid slitesterkt og ser naturlig ut. Varigheten for en tannfylling i porselen eller helkeramikk er ca. 10-15 år.

Amalgamfyllinger

Av miljøhensyn ble tannfyllinger med amalgam forbudt i Norge i 2008. Hvis du har eksisterende amalgamfyllinger, kan du beholde dem. Slike fyllinger er nemlig svært holdbare, spesielt for tennene bak i munnen der tyggetrykket er stort. 

Amalgam er sølvfarget og inneholder omtrent 50 prosent kvikksølv, sammen med metaller som sølv, tinn, kobber og sink. 

Over tid kan fargen på fyllingen bli mørkere på grunn av oksidasjon. Amalgam kan også utvide seg og forårsake sprekker i tennene. De fleste amalgamfyllinger holder over 20-30 år. Mange velger å bytte til fyllinger i kompositt eller porselen som lages i naturlige tannfarger.

Gullfyllinger

Selv om ikke gullfyllinger er vanlige lenger, er de fortsatt et alternativ. Gull er svært holdbart og er svært motstandsdyktig mot nedbryting og syreskader. Fyllinger med gull er spesielt godt egnet for jeksler som må tåle mye. Selv om gullfyllinger er kostbare, varer de lenge, som regel over 30 år.

Behandling med tannfylling

En behandling hos tannlege starter med en grundig undersøkelse og røntgen av tannen hvor du har mistet fyllingen. Etter undersøkelse settes lokalbedøvelse slik at behandlingen blir smertefri. 

Tannlegen fjerner deretter det skadde tannvevet. Området rengjøres og klargjøres for å legge ny fylling. Dersom det er skade nærme nerven, påføres et beskyttende materiale før fyllingen legges.

Fyllingsmaterialet påføres i flere lag. Dersom fyllingen er i kompositt, legges den i flere lag. Mellom hvert lag herdes fyllingsmaterialet med en spesiell lampe. Ved bruk av andre typer fyllinger, har en tanntekniker fremstilt fyllingen på forhånd.

Til slutt justeres og poleres fyllingen for å sikre riktig form og funksjon og et korrekt bitt. 

God munnhygiene og regelmessige tannlegebesøk gjør at din nye fylling holder seg lenge før den må byttes.

Tegn på når du bør skifte tannfylling

Hvor ofte tannfyllinger bør skiftes ut, avhenger av flere faktorer,  i tillegg til fyllingsmaterialet. Blant annet har større fyllinger større risiko for å sprekke eller falle ut. En fylling i en jeksel er også mer utsatt for slitasje på grunn av stor tyggekraft. Tanngnissing om natten vil også påvirke levetiden til en tannfylling, og selvfølgelig må du sørge for god munnhygiene.

Det er flere tegn som kan tyde på at en tannfylling bør byttes ut:

  • Smerter i tann med fylling
  • Misfarging
  • Sprekker eller hull i fyllingen
  • Fylling som har løsnet 

Det er viktig å gå regelmessig til tannsjekk slik at eventuelle problemer med tannfyllinger kan oppdages tidlig.  

Lokalbedøvelse ved tannfylling

Tannfylling er normalt en enkel og ukomplisert behandling. De fleste pasienter velger lokalbedøvelse for å sikre seg mot ubehag og smerter under prosedyren. Hos Tannfeen jobber det tannleger og tannpleiere med kompetanse på tannlegeskrekk dersom du trenger ekstra bistand. 

Øm tann etter behandling

Det er ikke uvanlig å oppleve midlertidig ising og  følsomhet for varme og kulde etter behandlingen. Lett smerte eller ubehag ved tygging kan også forekomme en stund etter tannfyllingen. 

Disse symptomene er normalt forbigående og bør gå over etter kort tid. Hvis du opplever vedvarende eller alvorlig ubehag, bør du kontakte tannlegen din for råd og oppfølging.

Null hull – ingen tannfylling

Den beste måten å unngå fylling av tenner, er å forebygge karies. Puss tennene grundig to ganger om dagen med fluortannkrem. Bruk tanntråd daglig for å fjerne matrester mellom tennene. Begrens inntaket av sukkerholdig mat og drikke og unngå småspising mellom måltider. 

Går du regelmessig til tannlegen for tannsjekk og tannrens, minsker du risikoen for hull i tennene, ytterligere. 

Pris på tannfylling og mulighet for Helfo-refusjon

Omfang, plassering og valg av fyllingsmateriale, avgjør hvilken pris du må betale for tannfyllingen. 

Du kan potensielt få økonomisk støtte fra Helfo i visse tilfeller. Dette gjelder spesielt ved medisinske tilstander som munntørrhet som igjen har ført til store problemer med karies. Du kan også ha rett på stønad ved omfattende tannslitasje eller skader. 

Tannlegene hos Tannfeen kan vurdere om du har grunnlag for å få dekket fyllingen helt eller delvis. Tannfeen har direkte oppgjør mot Helfo. Det betyr at du kun betaler det som eventuelt blir din egenandel.

Vi har også et samarbeid med Svea om finansiering av tannbehandling. Ta kontakt med din nærmeste Tannfeen-klinikk, så håndterer vi søknaden for deg.

Kontakt oss

    image