Tannregulering for barn
Tannfeen tilbyr fullt behandlingsforløp til barn og unge som trenger tannregulering. Denne behandlingen gjennomføres av våre spesialister innen kjeveortopedi.
Tannregulering til barn
Tannregulering for barn er en behandling for å rette opp bittfeil eller feil i tannstillingen. Det er først og fremst viktig at barna får en tannstilling av behandlingen som hjelper barnet med å tygge riktig og å unngå ubehag, men våre våre spesialister hos Tannfeen har samtidig et fokus på et pent resultat.
Sjekk om barnet ditt trenger tannregulering
Dersom du tenker at barnet ditt trenger tannregulering, må du først gå til en tannlege i den offentlige tannhelsetjenesten. Her får du en vurdering og videre henvisning til kjeveortoped. Henvisningen er nødvendig for å få stønad til behandlingen fra Helfo.
Når kan barnet få tannregulering
Når du har fått henvisning fra en offentlig tannklinikk, kan du ta kontakt med oss for en konsultasjon. Vi setter ikke på tannregulering under dette første besøket, men undersøker tennene og tannstillingen til barnet. Etter denne første undersøkelsen får dere et forslag til behandling fra kjeveortopeden hos oss. De fleste barn som har behov for tannregulering får denne når de er 10-13 år.
Hva er tannregulering?
Tannregulering til barn er en metode som over tid gjør ønskede endringer for bitt- og tannstilling. Selve tannreguleringen består av små klosser som festes på forsiden av tennene og en streng som går gjennom disse klossene. Tannstillingen endres gradvis ved at tannlegen strammer strengen litt og litt. For noen pasienter er det også nødvendig å bruke strikker på reguleringen for å kunne regulere bitt eller lukke luker etter tannuttrekninger.
Refusjon ved tannregulering
Refusjonssatsen avhenger av hva slags behandling kjeveortopeden mener barnet har behov for. Hvor stor del av behandlingen du får dekket er basert på fastsatte takster for tannbehandling. Helfo regner sine refusjoner etter egne satte satser. Det betyr at egenandel kan forekomme selv ved 100 prosent refusjon. Refusjonsandelen avhenger av alvorlighetsgraden på tannproblemene barnet har.
Gruppe A: 100 prosent refusjon
For å få økonomisk støtte til hele behandlingen må barnet ha alvorlige bittfeil, leppe-kjeve-ganespalte eller andre medfødte kraniofaciale lidelser.
Gruppe B: 75 prosent refusjon
Denne gruppen omfatter barn og unge med bittfeil som overbitt på 9 mm eller mer. Refusjonsgruppen gjelder også for underbitt eller kryssbitt. Dersom barnet ditt har manglende tannanlegg eller mistet tenner ved skade kan de også vurderes til gruppe B. Dersom barnet har søsken som har gjennomgått tannreguleringsbehandling blir refusjonsandelen for denne gruppen 90 prosent.
Gruppe C: 40 prosent refusjon
Her gjelder situasjoner som tannstillingsavvvik som eksempelvis store luker mellom tenner eller tenner som står for tett. Dersom søsken av barnet også har hatt tannregulering er refusjonsandelen for denne gruppen 60 prosent.