Om diabetes, enten type 1 eller type 2, er du mer utsatt for problemer med tenner og tannkjøtt. Dette skyldes at diabetes påvirker kroppens evne til å kontrollere blodsukkernivået, noe som igjen kan ha konsekvenser for tannhelsen din.
Blodsukkernivået påvirker tannhelsen
Er du diabetiker med god blodsukkerkontroll? Så lenge du holder blodsukkeret stabilt og kombinerer med grundig tannpuss og bruk av tanntråd og/eller mellomromsbørster morgen og kveld, så er ikke din tannhelse nødvendigvis mer utsatt enn hos personer som ikke har diabetes.
Det er også viktig å være klar over at forholdet mellom diabetes og tannhelse går begge veier. Mens uregulert diabetes kan påvirke munnhelsen din negativt, kan god munnhygiene bidra til å holde blodsukkernivået ditt stabilt. Ved å ta vare på tennene og tannkjøttet ditt kan du derfor ikke bare få bedre tannhelse, men også bidra til å håndtere diabetes bedre.
Hva skjer med tannhelsen når blodsukkeret stiger?
Høye blodsukkerverdier over tid påvirker hele kroppen, inkludert munnhulen. Du kan oppleve tretthet, økt tørste og hyppig vannlating.
Redusert spyttproduksjon er også vanlig blant diabetikere, og nettopp spyttet spiller en viktig rolle i å beskytte tennene dine. En stadig tørr munn øker risikoen for sopp, bakterievekst og hull i tennene. Høyt blodsukker kan også øke glukosemengden i spyttet, noe som gir næring til skadelige bakterier. (Glukose er det samme som druesukker.)
(Teksten fortsetter etter bildet.)

VIKTIG MED TANNSJEKK: Dersom du har diabetes type 1 eller 2, er det ekstra viktig å gå regelmessig til tannlegen for sjekk av tenner og tannkjøtt. (FOTO: Adobe Stock)
Økt fare for periodontitt hos diabetikere
Immunforsvaret ditt kan svekkes av høye blodsukkernivåer over tid. Dette gjør det vanskeligere for kroppen å bekjempe infeksjoner og kan gi økt risiko for blant annet tannkjøttsykdommen periodontitt.
Risikoen for periodontitt er faktisk to-fire ganger høyere hos diabetikere. Normalt sett er det folk oppi årene som er mest utsatt for periodontitt, men ved diabetes er barn helt ned i 6-årsalderen mer utsatt..
Mikroangiopati (en tilstand som skader de små blodårene), er også vanlig hos diabetikere. Dette kan føre til langsommere sårtilheling etter tannbehandling eller skader i munnhulen.
Tannhelsen påvirker blodsukker og diabetes
Tannhelsen din spiller en viktig rolle i håndteringen av diabetes. Problemer i munnhulen kan gjøre det utfordrende å holde blodsukkeret stabilt. Grunnen er at infeksjoner i tennene eller tannkjøttet kan føre til at blodsukkernivået ditt stiger.
Hvis du opplever at blodsukkeret ditt er vanskelig å regulere, kan det være lurt å ta en tannsjekk. Ustabilt blodsukkernivå kan faktisk være et tegn på problemer i munnhulen..
Det er særlig to måter tannhelseproblemer kan påvirke diabeteskontrollen din på:
Den ene er at langvarige tannkjøttsykdommer skaper en vedvarende betennelsesreaksjon i kroppen din. Dette kan gjøre det vanskeligere for deg å kontrollere blodsukkeret, da kroppen din kan bli mindre følsom for insulin.
Den andre er at tannproblemer kan forårsake ubehag og stress, som igjen kan påvirke matvanene dine negativt og øke blodsukkernivået ditt direkte.
(Teksten fortsetter etter bildet.)

VIKTIG MED GOD MUNNHYGIENE: Ta vare på tennene dine for å holde diabetes under kontroll. Regelmessige tannlegebesøk og god munnhygiene er viktig for din generelle helse. (FOTO: Adobe Stock)
7 tips til forebygging og ivaretakelse av tannhelsen for diabetikere
Ved å følge disse syv enkle rådene, kan du som har diabetes redusere risikoen for tannproblemer betydelig.
- Puss tennene grundig to ganger daglig med en myk børste og fluortannkrem. Vær nøye med å rengjøre overgangen mellom tenner og tannkjøtt. Spør tannpleier eller tannlege om tips til gode fluortannkremer for diabetikere.
- Bruk tanntråd eller mellomromsbørster daglig for å fjerne matrester og plakk mellom tennene. Dette er områder hvor tannbørsten ikke kommer ordentlig til.
- Gå til regelmessig sjekk hos tannlegen, helst én til to ganger i året. Informer tannpleier og/eller tannlegen om at du har diabetes og del relevante helseopplysninger som medisinbruk og langtidsblodsukker, også kjent som HbA1c-verdier. Disse verdiene forteller noe om hvor stor andel av homoglobinet i de røde blodcellene som har bundet seg til glukose (glykert hemoglobin).
- God kontroll på blodsukkeret er avgjørende for tannhelsen din. Følg legens anbefalinger for kosthold, mosjon og medisinering nøye.
- Unngå røyk og snus, da dette kan forverre tannkjøttsykdom og øke risikoen for komplikasjoner.
- Tørr munn er vanlig ved diabetes og kan øke faren for tannproblemer, særlig karies (hull i tennene). Drikk vann jevnlig gjennom dagen og bruk sukkerfri tyggegummi for å stimulere spyttproduksjonen.
- Hvis du må innta sukkerholdig drikke om natten, skyll munnen med vann etterpå for å redusere sukkerets skadelige effekt på tennene.
Støtte fra HELFO til tannbehandling for diabetikere
HELFO gir ikke direkte refusjon for tannbehandling til diabetikere. Det finnes likevel muligheter for støtte ved visse tilstander som ofte oppstår hos personer med diabetes:
- Alvorlig tannkjøttsykdom (marginal periodontitt)
- Betydelig tannslitasje eller erosjonsskader
- Munntørrhet som har ført til karies (hull i tennene)
Tannfeens klinikker er godkjente av HELFO og våre tannleger/tannpleiere kan finne ut om du har en av tilstandene som utløser økonomisk støtte til behandling. Har du krav på refusjon, vil våre tannleger og tannpleiere få direkteoppgjør fra HELFO og du betaler kun din egenandel.
Oppfølging av tannhelse ved diabetes
Med riktig oppfølging og egenomsorg kan du opprettholde en god tannhelse, selv med diabetes. Lurer du på mer om sammenhengen mellom diabetes og munnhelse? Vi er her for å hjelpe deg. Du kan enkelt bestille en uforpliktende konsultasjon eller tannsjekk hos din nærmeste Tannfeen-klinikk.
Kontakt oss
