image

Behandling av knekt tann

Det er mange årsaker til at tannen knekker. Her er symptomene, behandlinger og tips til forebygging av knekt tann.

Har du en knekt tann, også kjent som tannfraktur? Ikke vær bekymret. Tannlegene hos Tannfeen har lang og bred erfaring innen fagfeltet og sammen finner vi en god løsning for tannen som er knekt. Nøyaktig pris på behandlingen av knekt tann avhenger av omfanget, men ta kontakt for en tannsjekk så tidlig som mulig. Rask behandling kan begrense ytterligere tannskader. 

Hva er en knekt tann?

En knekt tann har fått en sprek eller et brudd. Dette kan variere fra en liten flis, skall av tann eller biter av tennene, til et større brudd der tannen er knekt i to på langs.

Brudd på tennene kan omfatte tannkrone og/eller tannroten. En større skade kan også eksponere pulpa (tann-nerven).

Når uhellet først er ute, anbefaler vi deg å besøke en tannlege for undersøkelse snarest. På den måten kan du unngå infeksjoner, tannverk og langvarig ubehag. Venter du, øker risikoen for rotfylling eller tanntrekking. 

8 vanlige årsaker til at en tann knekker

  1. Over tid kan tennene få slitasje, spesielt hvis du klemmer tennene sammen eller gnisser tenner om natten (bruxisme).
  2. Sprekker i tennene kan oppstå på grunn av bittproblemer, store fyllinger eller skader.
  3. En fraktur er et brudd i tannen. Dette kan være forårsaket av slag, fall eller biting i harde gjenstander eller matvarer.
  4. Ubehandlet hull i tannen kan svekke og gjøre den mer utsatt for brudd.
  5. Store fyllinger kan svekke tannstrukturen og øke risikoen for at tannen knekker.
  6. Hull under en stor fylling. Dersom fyllingen løsner kan den ta med seg noe av den eksisterende tannen.
  7. Langvarig høy belastning på tannen kan gi sprekker som kan føre til at en større bit faller av. 
  8. Ulykker og fall som gir slag mot tannen, at biter faller av eller fører til at tennene knekker.
  9. Rotfylte tenner knekker oftere.

Hvordan merker du at tannen er knekt?

Som regel vil du raskt merke at du har knekt en tann. Dersom tannen har fått skarpe kanter, kan du kjenne det med tungen. Og har du slått av biter eller skall av tannen, for eksempel på fortennene, vil du som regel se det i speilet.

Dersom en krone er ødelagt, en plombe sprekker eller at nerven i tannen har blitt blottlagt på andre måter, kan du oppleve smerter. Du kan få alt fra helt milde til intense smerter, alt avhengig av hvor stort bruddet er og hvor mye av nerven i tannen som er eksponert. 

Du kan også få hevelse i tannkjøttet rundt en knekt tann. Dersom skaden er stor, kan det oppstå blødning fra selve tannen. 

Tenner som er skadet kan ise

Knekte tenner vil også bli følsomme for varme og kulde. Så begynner tennene plutselig å ise når du spiser eller drikker varmt eller kald mat og drikke, bør du sjekke om du har knekt en tann. Det er ikke sikkert skaden er så stor at nerven er eksponert, men du kan ha slått av en flis slik at tannemaljen er borte der du er skadet.

 

Behandling av knekt tann

Hvor skadet tannen er, vil avgjøre behandlingen og hva det vil koste å få den reparert. Behandling av knekt tann kan være

  • fylling
  • krone
  • rotfylling
  • trekking av tann

Reparasjon av små brudd i tannen

Dersom skaden på tannen er begrenset til emaljen og dentinet, trenger du ikke akutt behandling hos tannlegen. Allikevel bør du ta kontakt med din nærmeste tannlege for å få en time til undersøkelse. Hos Tannfeens klinikker har vi kort ventetid på ledig time, så ta kontakt ved skade på tennene. 

Før du får reparert skaden på tannen, bør du spise mat som er lett å tygge, og unngå mat og drikke som er enten iskaldt eller veldig varmt.

Har du mistet små biter, kan tannlegen slipe tennene. Ved sprekker vil vi anbefale en tannfylling for å opprette tannens funksjon og unngå problemer senere. 

Akutt tannbehandling 

Dersom tannen knekker eller får brudd som blottlegger nerven, bør du komme deg til tannlegen så fort som mulig for akutt tannbehandling. Ved alvorlige skader bør du få tannlegehjelp innen 24 timer. Tannfeen har ikke tannlegevakt, men mange av våre klinikker har åpent på kvelder og i helger. Vi prioriterer alltid akutte tilfeller og strekker oss så langt vi kan for å hjelpe, når uhellet er ute, med time på dagen. 

Før du kommer deg til tannlegen, kan du vaske munnen med saltvann eller varmt vann. Ved smerter og hevelse kan du legge noe kaldt på kinnet over tannen som er skadet. Dersom du blør fra tannkjøttet eller den knekte tannen, kan du legge på litt gasbind for å stoppe blødningen. Ta smertestillende ved behov.

Reparasjon av større skader på tennene

Ved større brudd og knekt tann der store deler av tannen er borte, vil det ofte være behov for en ny tannkrone. Dersom kronen har falt av, kan du ta den med til tannlegen og få den festet på nytt. Men dersom tannen i tillegg er blitt skadet, må du mest sannsynlig få laget en ny krone. 

Dersom en fylling har løsnet eller sprukket, må du få på plass en ny. Dersom nerven er eksponert, trengs en rotfylling

Fyllinger i både amalgam og kompositt kan svekke tannstrukturen over tid, spesielt hvis fyllingen er stor. Det er derfor viktig å følge tannlegens råd om regelmessig kontroll og bytte av fyllinger når det er nødvendig.

I alvorlige tilfeller kan det være nødvendig å trekke tannen og erstatte den med en tannbro eller tannimplantat.

Hva gjør du når et barn knekker en tann?

Tannskader hos barn er dessverre ikke uvanlig, spesielt hos de minste som er svært aktive og utforsker verden rundt seg. Tidlig behandling øker sjansene for et godt resultat. Selv om det kan være fristende å vente til neste dag, er det alltid best å kontakte tannlegen så snart som mulig etter en tannskade. Her er noen tips:

Bevar roen! Selv om det kan være skremmende, prøv å holde roen. En rolig og trygg forelder vil hjelpe barnet til å føle seg bedre.

Finn tannbiten (hvis mulig). Hvis det er en bit av tannen som har løsnet, prøv å finne den. Oppbevar den i melk eller i barnets spytt.

Ta kontakt med tannlegen så snart som mulig. Selv om det ikke alltid er nødvendig med akutt tannbehandling, kan tannlegen gi deg råd om hva du bør gjøre og når du bør komme inn for en undersøkelse.

Hvis barnet har smerter, kan du gi det smertestillende medisiner som er egnet for barn og i henhold til doseringen på pakningen. Ved blødning, kan du bruke gasbind eller en ren klut for å trykke på det berørte området for å stanse blødningen.

Tips som forebygging av knekte tenner

  • Bruk bittskinne ved tanngnissing om natten.  
  • Driver du med idrett og aktiviteter  med mye kroppskontakt, bør du bruke tannbeskytter. Kampsport, ishockey og rugby er eksempler på sporter hvor en tannbeskytter kan forebygge skader på tennene.
  • Regelmessige tannlegebesøk er viktig for å oppdage og behandle problemer tidlig. Dersom plomber i jeksler begynner å sprekke, får du behandlingen du trenger før tannen knekker.
  • Ikke bit i harde gjenstander som isbiter, drops, korker, penner etc. Vær ekstra bevisst i juletider hvor det tradisjonen tro er flust av knekte tenner på grunn av brente mandler, julekaker og annen julemat. 

Hva gjør du når en tann knekker?

Har du en knekt tann, bør du kontakte tannlegen så snart som mulig for å unngå infeksjon og få riktig behandling. Vi har ikke tannlegevakt, men Tannfeens klinikker ha lange åpningstider og er ofte kveldsåpne. Vi prioriterer akutte tilfeller og strekker oss langt for å hjelpe.  En del av våre klinikker har også åpent på lørdager. Tannfeen har åpent i alle ferier, både sommer, høst, jul, vinter og påske, med unntak av de røde dagene. 

Hva koster det å fikse en knekt tann?

Pris på behandling av knekt tann avhenger av omfanget og hva som må gjøres. Ta kontakt med vår nærmeste tannklinikk for en tannsjekk og oversikt over hva det koster å reparere skaden. Husk at det lønner seg å komme raskt i gang med behandling av knekt tann. Utsetter du tannlegebesøket, kan skaden forverres og tannlegeregningen bli unødvendig høy. Sliter du med tannlegeskrekk, kan vi berolige deg med at våre tannleger og tannpleiere har kompetansen som får deg til å slappe mer av.

Kontakt oss

    image