Rotfylling av tann
Mange tror at rotfylling er en lang og smertefull prosess, men våre profesjonelle tannleger utfører behandlingen både raskt og smertefritt ved hjelp av moderne utstyr og effektiv bedøvelse.
Skader og infeksjon inne i tennene
Inne i tannen din er det et hulrom med blodkar og nerver. Dette kalles pulpa. Denne kan skades av ulike årsaker, blant annet
- Slag mot tannen
- Hull i tennene (karies)
- Tanngnissing
- Lekkasje i en fylling
- Syreskader
- Tannkjøttsykdommer
Dersom nerven i tannen blir skadet eller dør, kan den ikke heles igjen. Dessuten vil skadene i tannen føre til at den blir mer utsatt for bakterier og smertefulle betennelser.
Hvorfor gjøre rotfylling av tann
Hvis du har et hull i tannen som går helt inn til nerven, eller dersom du får en betennelse eller skade i nerven slik at den dør, er rotfylling ofte løsningen for å redde tannen.
Ved symptomer på skade eller infeksjon i pulpa, bør du oppsøke hjelp hos tannlege ved første anledning. Dersom du lar det gå for lang tid kan en ubehandlet infeksjon rundt rotspissen av tannen få lov til å spre seg. I verste fall kan betennelsen sette seg i kjevebenet. Ved en slik spredning kan det være vanskelig å sette inn et tannimplantat fordi dette krever friskt kjeveben for at implantatet skal feste seg og gro til.
For å forhindre at betennelsen sprer seg videre til kjevebenet og gir ytterligere skade, må nerven som er skadet og infisert pulpa, fjernes. Hulrommet etter pulpa erstattes av et fyllingsmateriale, og det er dette som kalles rotfylling.
10 symptomer på at du trenger en rotfylling
Det er flere symptomer på at tannen trenger rotfylling. Her er noen av de vanligste symptomene:
- Tannverk som kommer uten opplagt grunn og som vedvarer
- Intense smerter som blir lindret med iskaldt vann
- Hevelse
- Ømhet når du banker forsiktig på tannen
- Ømhet i tannen når du biter eller berører den
- Fargeforandring i tenner eller tannkjøtt
- Murring
- Tannen kjennes for høy til å tygge normalt på
- Temperaturfølsomhet
- Ising i tennene
Tannsjekk med røntgen avslører betennelse i tannen
Selv om det er mange symptomer på behov for rotfylling, er det ikke bestandig du kan merke en infeksjon i tannen. Av den grunn bør du gå til rutinemessige kontroller hos tannlegen hvert år.
Ved en tannsjekk med røntgen, kan tannlegen se betennelse rundt spissen av tannroten. På bildet vil infeksjonen se ut som en mørk skygge. Ved å fjerne bakteriene og rotfylle, kan tannen reddes.
Hvordan foregår rotfylling av tenner?
Først renser tannlegen ut død nerve og infisert pulpa fra hulrommet i den skadede tannen. I tillegg fjernes alle bakterier i tannen. Deretter får du en rotfylling med et materiale som tetter igjen plassen der nerven var og holder bakterier ute.
I noen tilfeller vil det også være nødvendig med en ekstra forsterkning av materialet i rotfyllingen. På toppen legges det til slutt en tannfarget fylling og eventuelt også en ny krone eller et innlegg.
Hvor lang tid tar en rotfylling
En rotfylling krever mellom en og tre behandlinger. Dette kommer an på hvilke tann det gjelder og hvor stor betennelsen er.
I fortennene har vi kun én tannrot, mens jekslene har flere, og antallet tannrøtter er én av faktorene for hvor lang tid en rotfylling tar å gjennomføre. Jekslene trenger derfor store fyllinger og ofte flere enn én behandling.
Midlertidig fylling
En prosess med rotfylling innebærer ofte at tannlegen setter inn en midlertidig fylling for å sikre at tannen har nødvendig beskyttelse mens behandlingen pågår. Den midlertidige fyllingen er først myk før den gradvis hardner til. Det anbefales å la være å spise halvtime etter at fyllingen er satt inn.
Vær oppmerksom på at en midlertidig fylling ikke vil ha samme styrke som en permanent fylling. Derfor bør du være forsiktig under tygging. Dersom større biter knekker av den midlertidige fyllingen, bør du straks ta kontakt med en tannlege.
Tannen rundt den midlertidige fyllingen kan være mer utsatt. Hvis det oppstår situasjoner der deler av tannen løsner, bør du også ta kontakt. Det er viktig å være oppmerksom på disse retningslinjene for å sikre en optimal behandlingsprosess.
Smertefri rotfylling
Tidligere var det ofte veldig vondt med rotfylte tenner, men dagens tannleger kan gjennomføre en smertefri behandling.
Før tannbehandlingen starter får pasienten en effektiv lokalbedøvelse. Tannlegene hos Tannfeen passer alltid på at pasienten har fått nok bedøvelse før behandlingen starter. Vi kan også ta pause i behandlingen for å sette mer bedøvelse om det likevel skulle vise seg å være behov for det.
Smerter etter rotfylling
For å sikre minst mulig ubehag og videre skader rundt en rotfylt tann, er tannlegen alltid påpasselig med å holde området både rundt og i tannen helt rent (aseptisk) under behandlingen. Det er helt vanlig å oppleve milde til moderate smerter i området rundt rotfyllingen i dagene etter behandling, men dette er smerter som kan lindres med vanlige reseptfrie smertestillende medikamenter.
Vær obs på at selv om rotfyllingen er vellykket, kan du kjenne svake smerter i tannen i mange måneder etter behandling hos tannlege.
Pris på rotfylling varierer
Hvor mye det koster for en rotfylt tann hos tannlegen, vil variere. Hvor kompleks behandlingen er og antall ganger du må til tannlegen for å fullføre en rotfylling, vil påvirke kostnaden.
For å rotfylle en tann, må du til behandling hos tannlegen mellom én og tre ganger. Kompleksiteten på rotfyllingen er avgjørende på prisen av samlet behandling. Hos klinikkene til Tannfeen ligger prisen på rotfylling som regel mellom kr 4090-6090 kr. Estimert pris på behandlingen får du etter at vi har tatt en tannsjekk med røntgen.
Ta gjerne kontakt med oss i dag for mer informasjon. Hos Tannfeen har vi kort ventetid og kveldsåpne klinikker.
Finnes det et alternativ til rotfylling?
Du kan velge å trekke tannen i stedet for rotfylling. Dersom du fjerner en tann, kan du få satt inn en tannbro eller tannimplantat med keramisk krone på toppen.
Vær bare oppmerksom på at både tannbro og implantat koster langt mer enn en rotfylt tann som beholdes.
Hva kan gå galt ved rotfylling?
Rotfylling er som regel svært vellykket, men i noen svært få tilfeller kan resultatet av behandlingen ikke bli helt som ønsket. Noen årsaker kan være
- Residual infeksjon: Dersom det er rester av bakterier igjen i rotsystemet etter rotfyllingen, kan det føre til vedvarende eller ny betennelse.
- Fraktur eller lekkasje i tannen: Hvis tannen er sprukket eller har en lekkasje, kan bakterier trenge inn og forårsake en infeksjon selv etter fylling av en tann.
- Komplikasjoner med rotkanalanatomi: Noen ganger kan rotkanaler ha uvanlige former, noe som gjør at det blir vanskelig å fjerne alle bakteriene på en god måte og dermed forårsake oppblomstring av nye bakterier.
- Feil materiale til fylling: Bruk av utilstrekkelige eller inkompatible fyllingsmaterialer kan føre til komplikasjoner.
- Manglende tannpleie: Dårlig munnhygiene etter rotfylling kan føre til ny betennelse Det er viktig å opprettholde grundig tannpleie for å hindre slike problemer.
- Allergiske reaksjoner: I svært sjeldne tilfeller kan pasienten oppleve allergiske reaksjoner mot materialene som brukes under rotfylling.
Revisjonsbehandling og rotspissamputasjon
Selv om en rotfylling kan ende med et uønsket og mindre vellykket resultat, kan mye rettes opp.
Som nevnt kan du trekke tannen og erstatte den med implantat eller tannbro. Men du kan også få utført revisjonsbehandling eller rotspissamputasjon.
Dersom en fylling er lekk, tannen blir skadet eller du får hull i tannen, kan du få en ny infeksjon i en tann som er rotfylt. Da utfører tannlegen en revisjonsbehandling hvor tannen rett og slett renses og blir rotfylt på nytt. Revisjonsbehandlingen kan også være nødvendig dersom du har kompliserte rotkanaler.
Dersom rotfyllingen ikke fungerer, kan en tannlege eller tannlegespesialist utføre en rotspissamputasjon. Da fjernes noen millimeter av rotspissen på tannen før rotkanalen får en fylling.
Behandling av misfargede tenner etter rotfylling
Tenner med skader og infeksjon i pulpa kan bli misfarget både før og etter rotfylling. Etter behandling, når nerver, blodkar og bløtvev er fjernet, erstattes dette pulpavevet med et fyll som er bakterietett. Dette materialet kan føre til at den rotfylte tannen blir gul, blå, grå eller brun. Dette kan være plagsomt, især dersom tannen synes godt, for eksempel foran i munnen.
En misfarget tann etter rotfylling, kan behandles med internbleking. Det vil si at tannen blekes på innsiden og ikke fra utsiden som ved vanlig tannbleking.
Ett alternativ til internbleking, er å sette på en krone. Dette koster noe ekstra, men resultatet blir flott.
Hos Tannfeen kan du også få satt på en skallfasett. Tannlegen sliper bort tannflaten hvor fasetten skal festes. Tannens avtrykk sendes til en tanntekniker som lager en fasett som passer i både form og farge slik at den behandlede tannen føyer seg naturlig inn i rekken av tenner. Tannfasetten limes fast til tannen din.