Hjelp ved munntørrhet
Plages du av munntørrhet? Årsakene kan være mange, men heldigvis kan du få råd og hjelp hos både lege, tannlege og apotek.
Hva er munntørrhet?
Svært mange nordmenn plages av munntørrhet, noen mer enn andre. Munntørrheten øker med økende alder. Årsaken er at spyttkjertlene svekkes, eldre får sykdommer som gjør munnen tørr og tar også mer medisiner som kan være uttørrende.
Uansett: Tørr munn har alle fra tid til annen, og når det kommer til munntørrhet skilles det mellom xerostomi og hyposalivasjon.
Xerostomi er en ubehagelig følelse av tørr munn, altså en subjektiv opplevelse hos deg. Hyposalivasjon er en tilstand hvor man kan måle at spyttproduksjonen faktisk er redusert. De to tilstandene er ofte sammenfallende, men ikke alltid.
Mange årsaker til munntørrhet
- Normalt produseres det rundt 1,5 liter spytt i munnen daglig og spyttet består i stort sett av vann. Dehydrering er den vanligste årsaken til munntørrhet. Dehydrering fører til for lite spytt og tørr munn.
- Munntørrhet skyldes ofte bruk av medisiner mot en rekke sykdommer. Bruker du legemidler mot depresjon, allergi, medisiner mot høyt blodtrykk, sterke smertestillende tabletter og medisiner mot parkinson, kan også oppleve munntørrhet.
- Flere sykdommer forårsaker munntørrhet, blant dem Sjøgrens syndrom, diabetes og stoffskiftesykdommer.
- Munntørrhet er også en bivirkning av kjemoterapi eller strålebehandling mot hals og hode. Da kan det oppstå ekstrem munntørrhet fordi spyttkjertlene blir skadet av stråling eller fjernet.
- Hos eldre går spyttsekresjonen ned og kan føre til munntørrhet.
- Røyking, alkohol og andre rusmidler påvirker også spyttsekresjonen.
- Har du merket at du blir tørr i munnen når du blir nervøs, for eksempel når du skal holde en tale? Dette skyldes det såkalte autonome nervesystemet. Når nervene roer seg, produseres spyttet igjen.
Hvorfor er spytt så viktig?
Spyttet har mange viktige funksjoner i munnhulen, blant annet for å fukte munnen og rense den og nøytralisere skadelige stoffer. Spytt sørger også for at maten blir fuktig, smaker bedre og blir lettere fordøyd. Dette skyldes blant annet enzymer i spyttet.
For å snakke uten problemer, trenger du spytt. Det smører munnhulen og tennene og gjør at du enkelt kan bevege tunge og lepper.
Spyttet er også viktig for tannhelsen, blant annet ved å beskytte mot syreskader og hull i tennene. Spyttets innhold er stort sett vann, men også en liten mengde kalsium og fosfat som er viktig i reparasjon av begynnende karies. Væsken inneholder også bikarbonat som hjelper på å redusere mengden syre i belegg på tennene. Spyttet hemmer også vekst av bakterier, noe som motvirker tannkjøttbetennelse og soppinfeksjoner, og holder tennene friske og hele. Spyttet lager en beskyttende hinne på tennene, noe som forebygger slitasje.
Dårlig ånde er et typisk symptom på munntørrhet. Med for lite spytt, blir ikke bakterier og matrester fjernet, og du blir mer utsatt for dårlig ånde og hull i tennene. Dårlig morgenånde skyldes mindre spyttproduksjon og tørrere munn etter natten.
Hjelp mot munntørrhet
Alle blir selvfølgelig tørr i munnen innimellom. Men dersom du opplever munntørrhet over tid, bør du oppsøke hjelp hos legen for å finne årsaken til at du har tørr munn og ta en tur til tannlegen for å sjekke tenner og tannkjøtt.
Noen ganger trengs medisiner for å behandle munntørrhet. Eksempelvis har ofte personer med Sjøgrens syndrom, diabetes, eller som har gjennomgått strålebehandling, ofte behov for legehjelp og medikamenter mot munntørrhet.
Som nevnt kan for lite spytt i munnen raskt føre til hull i tennene og andre tannskader. Fordi munntørrhet kan føre til at sammensetningen av bakterier i munnen endres, er du også mer utsatt for sopp i munnhulen. Så sørg for jevnlig tannlegesjekk. Hos din nærmeste Tannfeen-klinikk får du rask hjelp og gode råd.
9 tips ved munntørrhet
Plages du av munntørrhet, har vi flere generelle råd du kan ha nytte av, blant annet:
- Sørg for nok drikke gjennom dagen, og husk at vann er det beste når du er tørst.
- Prøv sukkerfrie pastiller, sugetabletter eller tyggegummi for å påvirke spyttkjertlene dine til å produsere mer spytt.
- Unngå sukkerholdig drikke og søtsaker. Det er uttørrende og sukkeret gir samtidig hull i tennene.
- Bruk kunstig spytt. Sprayen kjøpes på apotek.
- God munnhygiene.
- Snorking med åpen munn gjennom natten gjør munnen tørr. Skift sovestilling og se om det hjelper.
- Spyttproduksjonen er nervestyrt. Du kan få vann i munnen bare av synet og lukten av fristende mat. Også tygging av mat vil stimulere spyttsekresjonen.
- Drikk vann til måltidet for å gjøre det enklere å tygge og svelge maten.
- Bytt medisin! I mange tilfeller er det medisiner som er årsaken til munntørrheten. Snakk med legen din om det er medisin du går på som kan byttes ut.
God tannhygiene = god egenbehandling
Fordi du er mer utsatt for hull i tennene og sykdommer i munnen, er det ekstremt viktig med god tannhygiene ved munntørrhet.
Puss tennene grundig morgen og kveld. Dersom slimhinnene dine er tørre er det viktig at du er forsiktig så du ikke lager sår i slimhinnene. Bruk en myk tannbørste og tannkrem med fluor.
Gjennom dagen bør du fukte munnen med vann eller kunstig spytt. På dagtid kan du bruke spray eller munnskyllevæske med fluor. Spyttproduksjon kan også få hjelp av sukkerfrie sugetabletter, så sørg for å ha dem med deg i vesken.
Om natten anbefaler vi munngel, eller at du skyller munnen med vann før du legger deg. Ha også et vannglass stående på nattbordet. Våkner du med tørr munn, bør du skylle munnen før du svelger vannet.
Refusjon av tannlegeutgifter ved munntørrhet
Ekstrem munntørrhet, også kalt hyposalivasjon, gjør deg ekstra utsatt for tannråte. Dersom årsaken til munntørrhet av dette slaget skyldes legemidler eller sykdom, kan du ha rett på refusjon på tannbehandling. Tannleger og tannpleiere hos Tannfeen har direkte oppgjør mot Helfo og tar seg av refusjonssøknaden for deg.
Kontakt oss
Norge