Hjelp til deg med tannlegeskrekk
Blir du svett i hendene, kvalm og kjenner angsten kommer krypende bare ved tanken på å gå til tannlegen? Heldigvis finnes det tannleger med spesialkompetanse på tannlegeskrekk og som kan gjøre deg tryggere i tannlegestolen.
Selv om dagens tannleger både har utdannelsen, utstyret og behandlingsmetodene som gjør tannlegebesøket overkommelig for de fleste, er det svært mange pasienter som sliter med tannlegeskrekk. Det vet også tannlege Constance Schär hos Tannfeen. Hun har kompetanse på tannlegeskrekk og er utdannet innen odontofobi, altså angst eller frykt for tannlegebehandlinger. Det kommer mange redde pasienter til gode.
Tryggere med jevnlig tannsjekk
– Hovedoppgaven til en tannlege er å forebygge skader på tennene og sykdommer i tannkjøttet. Med god daglig munnhygiene kommer du langt, men alle bør ta en sjekk hos en tannlege eller tannpleier minst én gang i året, sier Constance.
Hun understreker at regelmessige kontroller hos tannlegen er å investere i egen helse, og at en jevnlig sjekk av munnhulen kan forebygge dårlig tannhelse som ofte resulterer i omfattende og dyre behandlinger.
– Spesielt for deg med tannlegeskrekk er jevnlig kontroll av tennene bra. Da blir du tryggere på at det står bra til i munnen din, og du trenger ikke å bruke energien din på "katastrofetanker" rundt tannhelsen, sier tannlegen.
– Etterhvert vil du erfare at jevnlige tannlegebesøk ikke må være forbundet med store, vonde og omfattende behandlinger, noe de fleste forventer når de ikke har vært hos tannlegen på flere år.
Tannlegeskrekk er ingen skam!
Tannlegeskrekk inngår i en ond sirkel hvor redselen for tannlegekonsultasjonen gjør at skader og sykdommer får lov til å utvikle seg unødig lenge. Etter hvert kommer skrekken for hva tannlegen vil finne når man endelig får kommet seg til en sjekk, og i mange tilfeller en følelse av skam.
– Det viktigste er å forstå deg som menneske. Du skal ikke oppleve at det er en skam i å ha ventet lenge. Ofte har mange med tannlegeskrekk i utgangspunktet en dårlig oppfatning av sin egen tannhelse. Vi skal ikke dømme, men finne en løsning, sier Constance Schär.
Mønsteret til personer med tannlegeskrekk er ofte tydelig nok.
– Vi ser at pasienter bestiller time og så avlyser eller flytter på timen sin rett før. Og dette skjer ofte flere ganger på rad. Resultatet er ofte avbestilte timer, gang etter gang og enda dårligere tenner med økt behov for behandling, forteller Constance.
Symptomer på tannlegeskrekk
Tegnene på tannlegeskrekk kan være flere. Mange er urolige, nervøse, anspente og svette i hendene. Men noen kan også hyperventilere eller bli skikkelig svimle.
– Angst kan gi seg utslag på ulikt vis. Noen vil bare flykte, andre fryser eller kan gå i angrepsposisjon, forklarer Constance.
– Hvorfor kommer denne angsten hos tannlegen?
– Angsten kommer ofte fordi pasienten ikke har følelsen av å ha kontroll, forteller tannlegen. Hun vet at dårlige tidligere opplevelser ofte spiller inn. Noen kan ha opplevd ubehagelige situasjoner hos tannlegen med en følelse av å ikke bli sett og forstått riktig, eller at tilbakemeldinger blir ignorert.
– Når du i tillegg sitter nede i en stol, har en person med munnbind hengende over deg og du ikke helt vet hva som skal skje, kommer panikken, sier hun.
6 gode råd til deg med tannlegeskrekk
Tannlege Constance Schär har seks gode råd til deg som har tannlegeskrekk:
- Si ifra hva du føler. Jeg ser også mye på kroppsreaksjoner og spør mye om hva du føler når jeg ser du er utilpass.
- Skriv i helseskjemaet når du bestiller tannlegetime, så er vi klare når du kommer og tar hensyn til tannlegeskrekken din.
- Be om en samtale så vi har en relasjon allerede før du kommer til tannklinikken.
- Spør om ALT du vil vite og hva som skjer på en sjekk.
- Be om å ta med en venn for støtte.
- Ta med musikk som kan roe deg ned og demper lyder.
MER OPPFØLGING: – I dag følger vi mer opp og ser an pasienten i stedet for å borre med én gang, forteller tannlege Constance Schär hos Tannfeen i Lillestrøm.
Avhjelper og roer ned situasjonen
Når Constance får besøk av en pasient med tannlegeskrekk, prøver hun å skape en så rolig atmosfære som mulig.
Hun anbefaler også at pasienten tar med egen musikk som de kan ha på ørene. En stressball kan også avlede ved at vedkommende er opptatt av med hendene mens tannlegen jobber.
– Det er også mulig å premedisinere, det vil si at pasienten kan benytte seg av beroligende medikamenter i forveien av behandlingen. Men dette gjør vi kun i samråd med pasienten og vedkommendes lege om nødvendig, forklarer tannlegen.
I ekstreme tilfeller av tannlegeskrekk kan det også være en løsning å få gjennomført behandlingen under narkose, men dette er ikke et tilbud hos Tannfeen i Lillestrøm hvor Constance jobber.
Prater pasienten gjennom tannbehandlingen
Når Constance har pasienter med tannlegeskrekk i stolen, starter hun som regel behandlingen med å bli kjent og bygge tillit, og her vet hun hvor viktig det er å lytte.
– I slike situasjoner er en åpen og empatisk samtale nyttig for både deg som pasient og meg som tannlege. Å se deg og ditt behov er et viktig utgangspunkt, understreker hun.
Hun erfarer at enkelte pasienter trenger mye informasjon om hva den planlagte behandlingen kommer til å innebære. Andre vil helst ikke vite så mange detaljer.
– Mange er redde for at behandlingen skal gjøre vondt. Det er viktig å prate pasienten gjennom alt som skal skje og være ærlig og holde ord. Sier du at behandlingen skjer uten at man kjenner noe, og så skjer det noe ubehagelig, kan tilliten bli svekket og angstfølelsen bli forsterket hos pasienten, forklarer tannlegen.
– Det er mulig å gjennomføre behandlingen på en måte slik at personen i tannlegestolen får følelsen tilbake av å ha kontroll over situasjonen, sier Constance.
Redd for å ta bedøvelse
For deg uten tannlegeskrekk, er bedøvelse en selvfølgelig ting å ta før behandlingen begynner. Tannlege Constance erfarer at en del pasienter faktisk ikke vil ha bedøvelse fordi de har sprøyteskrekk. De vil heller gå gjennom en behandling uten bedøvelse, selv om de vet at det kan bli ubehagelig.
– For noen kan bare tanken på å få bedøvelse utløse angst. I slike situasjoner kan det hjelpe med en metode for tilvenning. Og vi kan også bruke en overflatebedøvelse som kan minimere den ubehagelige opplevelse av å få sprøyten, forklarer tannlegen.
Hun er uansett klar p å at det må bygges en viss tillit før pasienten blir roligere. Constance vet at en slik tillit kan ta lang tid å bygge opp, og kort tid å bryte ned.
– Hva svarer du om pasienten spør deg om det vil gjøre vondt å ta bedøvelse?
– Jeg vil at pasienten skal være forberedt og jeg sier ikke noe som kan bli usant. Jeg prøver heller å avlede. Noen ganger flytter jeg på speilet for å avlede mens jeg setter bedøvelsen. Stort sett kjenner ikke pasienten noe, men jeg sier ifra at man kan kjenne et trykk, sier Constance Schär.
– Det lar seg også gjøre å sette bedøvelsen trinnvis slik at opplevelsen blir mindre ubehagelig, tilføyer hun.
Underliggende årsaker til tannlegeskrekk
Hvorfor har noen tannlegeskrekk mens andre sovner i tannlegestolen?
Tannlege Constance Schär sier at redselen ikke alltid lar seg forklare, men at enkelte ting og hendelser kan trigge tannlegeskrekken, blant annet:
- Dårlige opplevelser hos skoletannlegen da man var barn
- Behandling med ikke tilstrekkelig virkende bedøvelse. Bedøvelse virker ulikt mellom personer, derfor er det viktig å observere pasientens kroppsspråk og å ha overblikket og se hele mennesket.
- Tidligere dårlige opplevelser hos tannlegen.
- Traumer etter å ha blitt holdt fast i tannlegestolen.
- Foreldre med tannlegeskrekk og som overfører redselen til barna.
- Hang til katastrofetanker.
- Googling som får opp de verste historiene og bildene.
- Reaksjon på lukt, lyd og lys.
- Følelse av manglende kontroll.
- Seksuelle overgrep eller tortur som medfører reaksjon på å få hender og instrumenter inn i munnen.
Hjelp ved tannlegefobi
Selv om Constance har utdanning innen tannlegefobi, anbefaler hun pasienter med alvorlig fobi å ta kontakt med den offentlig tannlegetjenesten for et tilrettelagt tannhelsetilbud (TOO).
– TOO har kompetansen og tiden som trengs for denne typen tannlegepasienter. Pasienter med alvorlig odontofobi eller som har blitt utsatt for tortur eller overgrep trenger mer omfattende tilvenningsmetoder, eller til og med kognitiv terapi. Dette er tidkrevende og ville blitt veldig dyrt om man skulle gått til en privat tannlegeklinikk med mange konsultasjoner, sier tannlegen.
Hun vet selv at tiden hennes ikke ville strukket til for å hjelpe pasienter med stor grad av odontofobi. Men Constance ser an pasienter med tannlegeskrekk før hun eventuelt sender dem videre.
– Ventelisten i kompetansesentrene er lang, så når jeg har tilfeller med tannlegeskrekk, tenker jeg at vi ofte kommer langt med forståelse og empati, sier Constance.
Kontakt oss
Norge