Gravid hos tannlegen
Her er gode råd til deg som er gravid hos tannlegen og hvordan du best mulig tar vare på tannhelsen under svangerskapet.
Det skjer mye med tenner og tannkjøtt under graviditeten. Les videre og få vite hva du bør være oppmerksom på, gode tips til munnhygiene og forebygging av tannproblemer, samt spørsmål mange gravide lurer på når de er hos tannlegen.
Hva skjer med tenner og tannkjøtt under svangerskapet?
Graviditeten påvirker hele kroppen, inkludert tennene og tannkjøttet ditt. Hormoner kan gjøre tannkjøttet mykere og mer oppsvulmet. Dette kan skape rom for bakterier mellom tennene og tannkjøttet.
Kroppen din trenger mer væske under graviditet. Hvis du ikke drikker nok, kan spyttproduksjonen reduseres. Munntørrheten kan svekke munnens naturlige rengjøringsevne.
Mange gravide endrer spisevaner og får lyst på søtsaker. Hyppige måltider og sukkerholdig mat gir gode vekstforhold for bakterier i munnen. Bakteriene omdanner sukker til syre som kan gi syreskader på tannemaljen.
De som sliter med mye svangerskapskvalme, kan også få syreskader på tennene fra oppkast og sure oppstøt.
Hva slags undersøkelser gjør tannlegen på gravide?
Hos tannlegen gjøres en vanlig tannsjekk, men enkelte ting passes ekstra godt på:
- Syreskader på tennene som skyldes kvalme og oppkast.
- Sensitivt tannkjøtt som lett blør. En økning av svangerskapshormonet progesteron gir en kraftig reaksjon på bakterier i plakk hos så mange som 60-70 prosent av gravide kvinner. Dette kalles ofte svangerskapsgingivitt. God munnhygiene og regelmessig tannrens er viktig for å unngå tannkjøttbetennelse.
- Kostholdet kan endre seg under svangerskapet med blant annet mer småspising og større inntak av sukkerholdig mat, noe som igjen kan føre til hull i tennene. Tannleger og tannpleiere hos Tannfeen kan gi deg gode tips til kosthold som er bra for tannhelsen når du er gravid.
- Mange gravide opplever økt stress, som kan føre til tanngnissing. Tannlegen kan hjelpe med å forebygge skader fra dette.
Er det trygt å være gravid hos tannlegen?
Tannsjekk underveis i graviditeten er viktig for å oppdage eventuelle problemer tidlig. Tannsjekken kan sikre en god tannhelse og forebygge mer alvorlige tilstander senere. Og du trenger ikke være bekymret der du sitter i tannlegestolen. Moderne utstyr og behandlingsmetoder utgjør ingen risiko for fosteret.
Det er alltid bra å informere tannlege eller tannpleier om din graviditet, eller planer om å bli gravid. Dette sikrer at du får riktige råd om tannpleie. Gravide skal ikke ligge for lenge på ryggen, så det er greit at du sier ifra når du bestiller time eller før tannlegebesøk.
Tannbehandlinger utføres ofte tidlig i svangerskapet når det er mest komfortabelt for den gravide. Dersom du er veldig plaget med svangerskapskvalme, anbefaler vi deg å vente til 2. trimester da kvalmen ofte gir seg.
Kan røntgen hos tannlegen skade fosteret?
Å ta røntgenbilder hos tannlegen er trygt for både mor og foster. Røntgen av tennene innebærer svært lav stråledose rettet mot kjeven. Strålingen som når mageområdet er ubetydelig, og du trenger ikke å bruke blyfrakk når røntgenbilder tas..
Uansett: Det er vanlig å være mer bekymret når man er gravid. Kjenner du på bekymringer rundt røntgen, kan du heller vurdere en grundig undersøkelse før graviditeten.
Kan gravide få bedøvelse hos tannlegen?
Bedøvelse er trygt for både gravide og ammende. Lokalbedøvelsen som brukes hos tannleger i Norge er godkjent for bruk også for deg som er gravid og ammer. Allikevel er det fint å si ifra om at du er gravid da det er naturlig å føle seg ekstra sårbar. Våre tannleger og tannpleiere tar hensyn til dette og er ekstra forsiktige med gravide pasienter, både ved bedøvelse og tannbehandling.
Kan tannlegen rotfylle tenner hos gravide?
Rotfylling av tenner er en behandling som er rask og effektiv. Det brukes lokalbedøvelse som jo er ufarlig for gravide. Har du hull i tennene eller har mistet en tannfylling, får du også trygg og rask behandling hos tannlegen. Du bør uansett ikke gå med ubehandlet karies og manglende fyllinger. Ta kontakt med din nærmeste Tannfeen-klinikk i dag!
Trekk visdomstenner før eller etter svangerskapet
Større tannbehandlinger, som trekking av visdomstann eller rotbehandling, er det lurt å gjøre før du blir gravid, eller utsette til etter svangerskapet. Så slipper du å grue deg og bekymre deg mer enn nødvendig. Gravide kan også bli mer svimle og føle seg dårlige, og fordi du ikke bør ligge lenge i tannlegestolen, er det lurt å unngå større tannbehandlinger i tiden du er gravid.
7 tips! Slik tar du vare på tannhelsen når du er gravid
God munnhygiene og daglig stell av tennene, forebygger og gir bedre tannhelse hos deg som er gravid. Her er 7 tips:
- Husk alltid å pusse tennene grundig morgen og kveld i minst to minutter. Bruk fluortannkrem.
- Rengjør mellom tennene med tanntråd eller mellomromsbørste daglig. Dette forebygger både karies og tannkjøttbetennelse på grunn av bakterier i plakk.
- Begrens inntak av sukkerholdig og syrlig mat og drikke, også under svangerskap. Drikk vann mellom måltidene.
- Spis regelmessig med faste måltider. Unngå småspising mellom måltidene..
- Plages du av munntørrhet, kan du tygge sukkerfri tyggegummi eller suge på syrlige drops for å stimulere spyttproduksjonen. Hos apotekene har de også sugetabletter til bruk ved munntørrhet.
- Bestill time hos tannlege eller tannpleier for kontroll, behandling og profesjonell tannrens.
- Vær oppmerksom på endringer i tannkjøttet eller tennene, for eksempel ising i tennene, vedvarende dårlig ånde eller blødninger i tannkjøttet. Ikke nøl med å kontakte tannlege for sjekk og tannbehandling dersom du er bekymret.
Råd til stell av tennene ved svangerskapskvalme
Svangerskapskvalme med sure oppstøt og oppkast kan i noen tilfeller skade tennene. Syren fra magen tærer på tannemaljen, men er du flink til å skylle munnen med vann etter refluks, forebygger du syreskader.
Unngå tannpuss rett etter at du har kastet opp eller hatt et surt oppstøt. Vent i 30-60 minutter før du pusser tennene etter oppkast eller sure oppstøt. Bruk en myk tannbørste og skånsom pusseteknikk Et godt tips er å pusse tennene til andre tider på dagen hvis du har sterk morgenkvalme.
3 myter om tenner hos gravide
Myte 1: Fosteret tar kalsium fra tennene dine
Dette stemmer ikke. Morens voksne tenner er ferdig utviklet og mister ikke mineraler. Men husk alltid å ha et balansert og sunt kosthold som sikrer deg og fosteret alle næringsstoffer som trengs hver dag.
Myte 2: Du mister én tann pr svangerskap
Tull og tøys! Hvis du mister tenner, skyldes det mest sannsynlig at en tannkjøttbetennelse har fått utvikle seg til periodontitt, også kalt tannløsningssykdom. Dette kan ramme alle, med og uten gravidmage, men er mest vanlig hos folk opp i årene.
Myte 3: Puss tennene rett etter oppkast
Ikke gjør det! Magesyren som ligger på tennene dine etter sure oppstøt (refluks) eller oppkast, bør ikke gnis mer inn med tannbørsten, noe som sliter på tannemaljen. Skyll munnen med vann og vent litt med tannpussen.
Kontakt oss
Norge