Tannkjøttbetennelsen gingivitt

Blør tannkjøttet når du pusser tennene, bruker tanntråd eller tannstikker? Sjansen er stor for at du har tannkjøttbetennelsen gingivitt, en tilstand du kan bli kvitt med god munnhygiene og regelmessig besøk hos tannlege eller tannpleier.

Mann tanntråd gingivitt tannbetennelse

Det er ingen grunn til å få panikk dersom tannlegen sier du har gingivitt. Dette er nemlig en tannkjøttbetennelse svært mange av oss får i løpet av livet, ofte flere ganger. 50-90 prosent av den voksne befolkningen opplever gingivitt i løpet av livet, ofte uten å være klar over det. 

Hva er gingivitt?

Gingivitt (som rett og slett betyr tannkjøttbetennelse,) er en mild og reversibel tannkjøttbetennelse. Dette betyr at du kan bli kvitt gingivitt. 

Gingivitt oppstår når plakk samler seg langs tannkjøttkanten. Plakket er et bakteriebelegg som dannes av matrester som får bli liggende på tennene nede ved tannkjøttskanten. Etterhvert vil plakket skape irritasjon, en betennelse, i tannkjøttet. Betennelsen oppstår når immunforsvaret angriper bakteriene og gir det røde og hovne tannkjøttet som blør lett.

3 vanlige symptomer på gingivitt

  1. Rødt og hovent tannkjøtt 
  2. Tannkjøtt som blør lett ved vanlig tannpuss eller bruk av tanntråd, mellombørster og tannstikkere
  3. Dårlig ånde

Tilstanden kan behandles effektivt gjennom god munnhygiene og regelmessige tannlegebesøk. Når behandlingen utføres, vil gingivitt-symptomene forsvinne. 

Slik forebygger du gingivitt selv

Daglig god pleie av tenner og tannkjøtt, er den beste måten å forebygge gingivitt. 

  • Puss tennene minst to ganger per dag, morgen og kveld. Bruk en myk tannbørste og fluortannkrem. Sørg for å pusse alle tenner nøye.
  • Bruk tanntråd eller mellombørste om kvelden for å komme til mellom tennene. Du kan også bruke tannstikkere i løpet av dagen. 
  • Bytt tannbørste eller tannbørstehode til den elektriske tannbørsten, minst hver tredje måned. Og ikke del tannbørste med andre. 
  • Vi anbefaler sterkt å kutte ut røyk og snus!

Ønsker du råd til gode tannpusserutiner? Ta kontakt med din nærmeste Tannfeen-klinikk og få hjelp og tips til god munnhygiene fra våre tannleger eller tannpleiere.

Når bør jeg gå til tannlegen?

Dersom du ikke får fjernet plakket selv, bør du få hjelp av tannlegen din. Ikke prøv å fjerne hardtsittende plakk og tannstein selv. Det kan skade tannemaljen, noe som ikke kan repareres i etterkant

Med en tannsjekk hos tannpleier eller tannlege 1-2 ganger i året, vil gingivitt oppdages før den får utvikle seg til den periodontitt. Våre tannleger og tannpleiere vil blant annet se på fargen på tannkjøttet, om det blør lett og er hovent. Vi sjekker også dybden på tannkjøttet og om det er trukket tilbake. 

Godt tannstell er god gingivitt-behandling

Hos Tannfeens klinikker kan du inkludere en tannrens i tannsjekken hvor vi benytter ultralyd og tannskrape for effektiv fjerning av hardtsittende tannstein og plakk.

Med god og daglig munnpleie hjemme, samt å fjerne plakk og tannstein jevnlig, vil du som oftest bli kvitt gingivitt. Dersom du lar tannkjøttbetennelsen får lov til å utvikle seg over tid, kan du få den kroniske og langt mer alvorlige og kroniske tannkjøttsykdommen periodontitt.

Gingivitt eller periodontitt?

Mens gingivitt rammer det synlige tannkjøttet (gingiva), rammer periodontitt selve tannfestet (periodontiet). Hovedsymptom for både gingivitt og periodontitt er  tannkjøtt som er rødt og ømt og blør lett. Men periodontitt er  kronisk og langt mer alvorlig tannkjøttsykdom.

Periodontitt utvikler seg når betennelse i tannkjøttet sprer seg til benvevet som støtter tennene. Her kan det dannes lommer mellom tennene og tannkjøttet og hvor bakterier kan samle seg over tid og etterhvert gjøre stor skade på tannfestet.

Ubehandlet kan periodontitt føre til løsninger i tennene og tap av tenner. Det er ikke uten grunn at periodontitt går under navnet tannløsningssykdom. Tidlig behandling er viktig for å forhindre videre komplikasjoner.

For å styre sykdommen kreves regelmessige besøk hos tannlege eller tannpleier. Tidlig oppdagelse og behandling er avgjørende for å bevare tannhelsen og minimere risikoen for betydelig skade.

6 årsaker til tannkjøttbetennelse

  1. Dårlig munnhygiene
  2. Røyking og bruk av snus
  3. Hormonendringer
  4. Diabetes
  5. Genetisk disposisjon (arvelig)
  6. Langvarig stress

Selv om dårlig munnhygiene er oftest årsaken til utvikling av gingivitt, og i verste fall periodontitt, finnes det flere ting i livet som kan påvirke utviklingen av tannkjøttbetennelse:

Hvorfor er røyk og snus uheldig for tannkjøttet?

Røyking er en annen betydelig faktor. Bruk av tobakk kan ha en negativ innvirkning på tannkjøttets helse, noe som gjør det mer utsatt for infeksjoner og betennelse. I likhet med røyk inneholder snus nikotin og andre kjemikalier som kan irritere tannkjøttet. Langvarig bruk kan resultere i betennelse og økt risiko for gingivitt på grunn av redusert blodgjennomstrømning og svekket immunrespons.

Endringer i hormonbalansen

Hormonelle forandringer kan også bidra til utviklingen av tannkjøttbetennelse. Endringer som skjer i løpet av menstruasjon, graviditet, pubertet eller overgangsalder, kan gjøre tannkjøttet mer følsomt. I slike situasjoner er det spesielt viktig med god munnhygiene for å beskytte tannkjøttet.

H2: Diabetes øker sjansen for periodontitt

Diabetes er en tilstand som betydelig kan øke risikoen for periodontitt. Personer med diabetes har et svekket immunforsvar, noe som gjør det utfordrende å bekjempe infeksjoner. Høye blodsukkernivåer kan føre til mer betennelse i kroppen, noe som også kan påvirke helingsprosessen i munnen. Forskning viser at risikoen for periodontitt er omtrent tre ganger høyere blant personer med diabetes.

Tannkjøttsykdommer i familien?

Har du mange i familien med tannkjøttbetennelse, bør du være ekstra oppmerksom. Genetisk disposisjon kan nemlig spille en rolle i utviklingen av tannkjøttsykdommer. Noen mennesker kan ha en arvelig tendens til å utvikle disse tilstandene. Dette kan innebære en økt sensitivitet i immunresponsen på bakteriebelegget. Det er viktig å merke seg at genetisk predisposisjon ikke nødvendigvis betyr at man vil utvikle sykdommen, da livsstil og miljøfaktorer også har stor innvirkning.

Stress påvirker utvikling av gingivitt

Stress er en annen faktor du bør være oppmerksom på. Langvarig stress kan svekke immunforsvaret, noe som igjen gjør kroppen mindre i stand til å bekjempe infeksjoner. Økt kortisolnivå som følge av stress kan føre til en endret immunologisk respons og økt betennelse mot plakk.

Akutt nekrotiserende gingivitt 

Akutt nekrotiserende gingivitt, ofte forkortet ANUG, er en alvorlig form for tannkjøttsykdom som er preget av raskt utviklende sår og vevsdød i tannkjøttet. Denne tilstanden, som også går under navnet nekrotiserende ulcerøs gingivitt, er forårsaket av en bakteriell infeksjon og kan være svært smertefull. I alvorlige tilfeller kan det oppstå feber og generell følelse av å være uvel. Sterk og ubehagelig lukt fra munnen er vanlig og mange får svak smakssans. Ved symptomer som nevnt, må du straks komme deg til tannlegen som kan gi deg tannrens og sørge for behandling med antibiotika.

Akutt nekrotiserende gingivitt rammer oftest personer med svekket immunforsvar, slik som personer med HIV og AIDS og dem som går på immundempende medisiner. Generelt dårlig helsetilstand på grunn av spiseforstyrrelser, sykelig stress og kroniske sykdommer, kan også være utløsende for ANUG. Tenåringer og unge voksne ser ut til å bli oftere rammet enn andre grupper.

Deskvamativ gingivitt

Deskvamativ gingivitt er en kronisk betennelsestilstand i tannkjøttet som fører til at det ytre laget av tannkjøttet skrelles av. Tannkjøttet får ofte røde, blanke flekker som kan spre seg. Tilstanden utvikles gradvis. Noen får mildt ubehag, men andre merker ingen smerte i det hele tatt. 

Den nøyaktige årsaken til deskvamativ gingivitt er ikke helt kjent, men det antas å være en autoimmun reaksjon. Dette betyr at immunsystemet angriper kroppens eget vev, i dette tilfellet tannkjøttet.

Du kan ikke bli kvitt sykdommen, men det er viktig at du kommer deg raskt til tannlegen for å få nøyaktig diagnose og eventuelle behandlinger som demper betennelsen. 

Tannfeen behandler alle former for tannkjøttsykdommer

Tannfeens dyktige tannleger og tannpleiere kan hjelpe med behandling av gingivitt, periodontitt og andre tannkjøttsykdommer.

Bestill time hos Tannfeen i dag og få sjekket tannkjøtt og tenner! Vi har kort ventetid. Tannsjekk, tannrens og andre behandlinger kan variere fra klinikk til klinikk. Se vår oppdaterte priser på tannbehandlinger her.

Kan du få refusjon for behandling av gingivitt fra HELFO?

Forebyggende tiltak som vanlig tannrens eller behandling av vanlig gingivitt dekkes ikke av HELFO, men har du alvorlig tannkjøttsykdom som periodontitt, er støtte fra HELFO tilgjengelig. Snakk med tannlegen eller tannpleieren på din nærmeste Tannfeen-klinikk. De kan vurdere om du oppfyller kravene for refusjon og ordner søknaden for deg. 

Vanlige spørsmål om gingivitt

Hvordan kan man behandle gingivitt?

For å behandle gingivitt er det viktig å opprettholde god munnhygiene. Puss tennene minst to ganger daglig med fluortannkrem og bruk tanntråd. Regelmessige besøk til tannlegen er også avgjørende for profesjonell rensing og tilpassede råd om behandlingsmetoder.

Hvordan kan gingivitt påvirke barn?

Gingivitt hos barn kan føre til smerter og vanskeligheter med å spise. Dårlig munnhygiene i tidlig alder kan også ha langsiktige konsekvenser for tannhelsen, som kan påvirke utviklingen av permanente tenner.

Hva er forskjellen på gingivitt og periodontitt?

Gingivitt er en mild form for tannkjøttsykdom, mens periodontitt er en mer alvorlig tilstand som involverer tap av ben og tannkjøtt rundt tennene. Hvis du merker at tannkjøttet er betent uten tegn på at tannkjøttet trekkes nedover eller benvevskader, er det sannsynligvis gingivitt. Vi anbefaler uansett å ta kontakt med nærmeste tannlege for en sjekk dersom du er i tvil.

Kontakt oss

    image